Skip to main content
  • sredozemske rastline

Sredozemske rastline na balkonu in terasi

Mediteran nas navdušuje s svojo raznoliko pokrajino: od peščenih plaž, preko skalnatih obal, do borovih gozdov in gorskih verig. Tudi sredozemsko rastlinje je izjemno raznoliko.

Številne sredozemske rastline je mogoče gojiti kot posodovke in tako lahko nekaj sredozemskega pridiha pričaramo tudi na domačih balkonih in terasah.

Posode iz Terakote poudarijo sredozemski pridih. Terra cotta v prevodu pomeni »pečena zemlja«, torej gre za lončenino oz. izdelke iz žgane gline. Glineni lonci so razmeroma težki in so dobra protiutež bujnim mediteranskim rastlinam. Tako zmanjšamo nevarnost, da se lonec prevrne in rastlina poškoduje. Glineni lonci zagotavljajo dobro ravnovesje med zrakom in vodo, saj imajo za razliko od plastičnih loncev pore.

Priljubljene sredozemske rastline

Oleander

Oleander (Nerium oleander) je zagotovo ena najbolj priljubljenih sredozemskih lončnic. Raste v obliki grma, visok je do 2,5 metra in je zimzelen. Cveti v beli, rumeni ali rožnati barvi. Vsi deli rastline so strupeni, zato je potrebno biti pri vzgoji previden.

Preberite več o Vzgoji in negi oleandrov

Bugenvilija

Druga izjemno priljubljena sredozemska rastline je bugenvileja, tudi bugenvilija ali bugenvilovka (Bougainvillea). Tako kot oleander nas očara z belimi, rožnatimi, vijoličnimi ali rdečimi cvetovi, ki so botanično pravzaprav ovršni listi. Za razliko od oleandra je listopadna. Zraste od 1 do 3 metre visoko. Tudi tu velja previdnost, saj so njeni dolgi poganjki oboroženi s trni.

Citrusi

Citrusi so verjetno najbolj znane sredozemske rastline, ki jih tudi lahko vzgajamo kot lončnice. Vizualno so limonovci in pomarančevci lepi dekorativni elementi na vsakem vrtu, balkonu ali terasi. Plodovi kislega do sladkega okusa deluje poživljajoče in so bogati z vitaminom C in minerali. Poleg tega cvetoči citrusi na balkonu in terasi oddajajo čudovit vonj.

Preberite 5 kratkih napotkov za vzgojo citrusov

Več o Škodljivcih na citrusih

citrusi

Sredozemske rastline za svojo vzgojo zahtevajo poseben rastni substrat. Priporočamo vam uporabo SUBSTRAL zemlje za mediteranske rastline in citruse.

Sredozemske rastline- lega

Sredozemske rastline imajo rade sončno lego in obilo vode. Če se npr. citrusi preveč izsušijo, lahko odvržejo plodove. Še pomembneje je, da se izognemo zastajanju vode. Pozornost pa moramo posvetiti tudi zaščiti pred vetrom.

bugenvilija

Oleander, bugenvileja, citrusi in druge sredozemske rastline potrebujejo za dobro rast in bujno cvetenje tudi redno oskrbo z hranili. To lahko dosežemo z rednim dognojevanjem. Za dognojevanje uporabljamo specialna gnojila namenjena mediteranskim  rastlinam.

Sredozemska zelišča

Poleg sveže zelenjave so v sredozemski kuhinji nepogrešljiva tudi zelišča. Večino sredozemskih zelišč zlahka pridelamo doma. Na primer: baziliko, rožmarin, timijan, žajbelj, origano in sivko.

Sredozemska zelišča imajo rada sončno in suho lego in so zato idealna izbira za južno stran balkonov in teras. Njihove potrebe po vodi so manjše kot pri drugih balkonskih rastlinah. Tudi pri porabi hranil so skromna, zato je potrebno biti pri dognojevanju previden. Če jih gnojimo preveč, izgubijo svojo značilno aromo. Za vzgojo sredozemskih zelišč vam priporočamo uporabo gnojila.