Skip to main content
  • limonovec

Limonovec, pomarančevec in ostali citrusi

Citrusi sicer izvirajo iz Azije, vendar so neločljivo povezani s Sredozemljem. Citrusi so zimzeleni grmi ali manjša drevesa, ki so pogosto oboroženi s trnji. Iz citrusev lahko pridobivamo izjemno priljubljeno eterično olje. Cvetovi citrusev so bele ali rožnate barve, pri pomarančah so lahko veliki tudi do 3 cm v premeru.

Temperature

Poleti jih postavimo na toplo in sončno na prostem, pozimi pa jih prezimite v svetlem prostoru s temperaturo od 15 do 18 °C, ki ne sme pasti pod 13 °C. Višja temperatura v času prezimovanja vodi k odpadanju listov in pojavu škodljivcev.

Limonovec- zalivanje

Pri zalivanju je potrebno biti previden. Zalivamo z deževnico ali postano vodo, ki ne vsebuje veliko kalcija. Zalivamo redno v času rastne sezone od pomladi do jeseni, pri čemer se za vsako ceno izogibajte prekomernemu zalivanju.

V času prezimovanja naj bo zemlja le rahlo vlažna.

limonovec zalivanje limonovec zalivanje

Gnojenje citrusov

V času prezimovanja naj bo zemlja le rahlo vlažna. Rastline redno gnojite  s specialnimi gnojili za citruse.

Citrusi- bolezni

Pri citrusih se rado pojavi rumenenje listov, ki je lahko posledica pomanjkanja hranil, zalivanja z vodo iz vodovoda ali prenizkih temperatur (pozimi). Odpadanje listov in plodov je običajno posledica pomanjkanja hranil, neugodne lege ali nepravilne oskrbe.

Citruse moramo v hladnem obdobju prezimiti, vendar temperatura ne v prostoru ne sme pasti pod 13 °C. Prenizke temperature vodijo do rumenenja in odpadanja listov, previsoke temperature pa so idealne za pojav in razvoj škodljivcev. V času počitka minimalno zalivamo in dognojujemo.

Citruse pogosto napadejo pršice in kaparji, na njih najdemo tudi listne uši in včasih resarje. Za zaščito rastlin, še posebej, ker bomo plodove s pridom uporabili, uporabljamo fitofarmacevtska sredstva, ki nimajo karence (čakalne dobe).