Skip to main content
  • oleander

Oleander oskrba in nega

Ena najbolj priljubljenih okrasnih posodovk je oleander. Nič čudnega, saj ta sredozemski grm spominja na poletje ob morju in dopust.

Oleander (Nerium oleander) je do 5 m visok in širok pokončen grm ali manjše drevo. Priljubljen je predvsem zaradi čudovitih belih, rumenih, rdečih ali rožnatih cvetov, ki cvetijo od junija do oktobra.

Temperature

Ne prijajo mu nizke temperature, vendar brez težav preživi nekaj stopinj pod ničlo. Pri temperaturah, nižjih od -5 °C, ga postavimo v svetel prostor, kjer ne zmrzuje in se temperature gibljejo od 5 do 8°C in ga tam pustimo do pomladi. Spomladi, najbolje po ledenih možeh, ga ponovno postavimo na prosto.

Kot vse posodovke, ki smo jih prezimili, tudi oleander na začetku postavimo v delno senco, da ne pride do poškodb zaradi sončnih žarkov. Kasneje ga prestavimo na sončno mesto, na primer ob južno ali jugozahodno steno.

Zalivanje in gnojenje

V vročih poletnih mesecih, moramo poskrbeti za redno zalivanje. Pri tem moramo biti pozorni, da ga ne zalivamo po listih in da voda ne zastaja podstavku, saj lahko pride do gnitja korenin.

Če želimo, da bo oleander dobro uspeval in bujno cvetel, je potrebna redna oskrba s hranili. V času bujne rasti ga vsak teden pognojimo s tekočim gnojilom.

Uporabimo tekoče gnojilo za mediteranske rastline ali pa gnojilo za cvetoče oz. balkonske rastline.

Novo posajenim rastlinam oz. tiste rastlinam, ki smo jih presadili, lahko v zemljo dodamo gnojilo z dolgotrajnim delovanjem Osmocote. Gnojilo Osmocote oskrbuje rastline z vsemi potrebnimi hranili celotno rastno sezono (6 mesecev).

gnojenje oleandra

Novo posajenim rastlinam oz. tiste rastlinam, ki smo jih presadili, lahko v zemljo dodamo gnojilo z dolgotrajnim delovanjem Osmocote. Gnojilo Osmocote oskrbuje rastline z vsemi potrebnimi hranili celotno rastno sezono (6 mesecev).

Obrezovanje

Oleander dobro prenaša obrezovanje, vendar je pri tem opravilu potrebno upoštevati nekaj zakonitosti. Za obrezovanje sta načeloma primerna pomlad in jesen (pred prezimovanjem). Cvetni brsti se oblikujejo na konicah socvetij že leto vnaprej. Zato če želite bujno cvetoč oleander tudi v naslednji sezoni ne porežite odcvetelih socvetij. Priporočamo vam tudi, da posamezne stare poganjke podrežete ca. 10 cm nad tlemi (ne vseh naenkrat). S tem boste vzpodbudili rast, vendar pa na mladih poganjkih to leto še ne bo cvetov.

oleander

Obrezovanje stare rastline

Staro rastlino oleandra je potrebno temeljito pomladiti. V tem primeru porežemo vse poganjke na višino ca 10 cm. Rastlina bo močno odgnala in v naslednjih letih tudi bujno cvetela.

Oleander- škodljivci in bolezni

Žal tudi oleander ni imun na škodljivce in bolezni. Najpogostejši škodljivci, ki jih najdemo na oleandru so: listne uši in kaparji. Ti sesajo sladkorne rastlinske sokove in proizvajajo značilne, lepljive izločke medene rose. Na njih se pogosto naselijo glivice sajavosti, ki liste prekrijejo s črno prevleko podobno sajam. Listi porumenijo in odpadejo. V vročih in suhih poletjih, se na oleandru pogosto pojavijo pršice. Njihovo prisotnost izdajo srebrne liste na listih in drobna fina pajčevina.

Vseh sesajočih in grizočih škodljivcev se znebimo s škropljenjem z ustreznim insekticidom. Substral Celaflor Careo razpršilo učinkuje tako kontaktno kot tudi sistemično. Škropljenje je potrebno večkrat ponoviti (v 10 dnevnih intervalih). Z uporabo omenjenega insekticida uničimo tako odrasle živali, kot tudi ličinke in jajčeca.

oleander bolezen

Oleander-bolezen

Od bolezni je najbolj poznan oleandrov rak, ki ga povzročajo bakterije. V primeru napada na zgornji strani listov opazimo črne pike, na poganjkih pa temno obarvane razpoke (kraste).

Proti bolezni se borimo z izrezovanjem obolelih poganjkov. Ker je bolezen nalezljiva, je potrebno škarje, ki jih uporabljamo pred ponovno uporabo razkužiti. Ker so vsi deli oleandra strupeni, pri obrezavanju uporabimo vrtnarske rokavice.