Skip to main content
  • bolezni na limoni

Težave in bolezni citrusov

Zvijanje listov

Če se listi zvijajo in sušijo je to znak pomanjkanja vode. Rastline so bile premalo zalite, zalivanje bo potrebno opraviti bolj pogosto. Poškodbe, ki nastanejo zaradi kratkega pomanjkanja vode se običajno hitro popravijo in rastlina se popolnoma opomore.

Zakrnela rast, porjaveli listni robovi, rumenkasti listi

Citrusi so občutljivi na »slanost« tal. Pri uporabi neprimernega rastnega substrata in/ali neprimernega gnojila ali celo preobilnega gnojenja lahko pride do prevelikih količin soli v zemlji, kar se lahko odrazi v slabši in zakrneli rasti in spremembah na listih. Zato je pomembno, da za vzgojo izberemo ustrezen rastni substrat, ki je prilagojen potrebam rastlin. Rastni substrat SUBSTRAL zemlja za mediteranske rastline in citruse je posebej prilagojen za potrebe citrusev in drugih sredozemskih rastlin (oleandri, oljke, smokve, bugenvileje…) ter palm. Zaradi svoje posebne sestave, zmanjšuje tveganje, da pride do pojava slanih tal.

Odpadanje listov in odmiranje vej

Najpogostejši vzrok, da pride do tega pojava je pomanjkanje svetlobe ali prehladna lokacija. Še posebej pogosto se to dogaja pri rastlinah, ki prezimljajo v zaprtih prostorih brez dodatne osvetlitve in pri sobni temperaturi ali v temnih garažah. Odpadanje listja v zimskem času je običajno in ni razlog za pretirano skrb. Rastlina odvrže svoje liste zaradi stresnih razmer (malo svetlobe, nizke temperature) in se s tem zaščiti samo sebe.

Nenadno odmiranje poganjkov in vej

Običajno je vzrok za nenadno odmiranje poganjkov in vej glivična okužba. Učinkovitega »zdravila« zoper to težavo žal ne poznamo. Z redno uporabo sredstev za krepitev rastlin, lahko dvignete nivo odpornosti rastlin proti glivičnim boleznim.

Škodljivci na limonah in citrusih

Če škodljivce odkrijete dovolj zgodaj (še preden se namnožijo), jih lahko odstranite tudi ročno. Redno pregledovanje rastlin je najboljša metoda za odkrivanje škodljivcev. Enako velja tudi za glivične bolezni. Bolezni pogosto imenujemo tudi paraziti šibkosti, saj se naselijo na oslabelih rastlinah. Zato je zelo pomembna zadostna oskrba s hranili in uporaba sredstev za krepitev rastlin.

Najbolj pogosti škodljivci, ki jih najdemo na citrusih so sesajoče žuželke. Sem spadajo kaparji (bodite pozorni predvsem v zimskem času) in seveda listne uši. Če preventivni ukrepi (pregledovanje) ne zaleže, se je potrebno zateči po pomoč k sredstvom za zaščito rastlin.

Kaparji

So najpogostejši škodljivci pri nas. S sesanjem rastlinskih sokov iz listov ali vejic lahko rastlino tako izčrpa, da se ne opomore več. Poleg tega podobno kot listne uši tudi kaparji izločajo medeno roso, na katero se lahko naselijo glivice sajavosti. Ta otežuje fotosintezo, saj liste in tudi plodove prekrije črna prevleka, ko bi bili umazani od saj.

Listne uši

Prisotnost listnih uši opazimo zaradi zvijanja listov. Na spodnji strani takih listov odkrijemo kolonije listnih uši. Tudi prisotnost mravelj na rastlini nakazuje na prisotnost listnih uši, tudi kaparjev.

Pršice

Pršice se pojavijo v vročem in suhem delu leta. Tudi pršice sesajo rastlinske sokove, s prostim očesom so nevidne, zato pa lahko na spodnji strani listov opazimo »pajčevino« in poškodbe, ki sčasoma povzročijo razbarvanje listov in otežujejo fotosintezo.

Za popolno oskrbo citrusov uporabljajte izdelke Substral: