Skip to main content
zemlja brez šote

Vprašanje, ‘Šota v substratu da ali ne?’

Za substrate iz šote glavno sestavino, šoto, pridobivajo iz šotišč, ki igrajo ključno vlogo pri ohranjanju okoljskega ravnovesja na planetu. Substrati brez šote so narejeni iz mešanice nadomestkov šote, kot so lesna vlakna, kompost iz rastlinskih ostankov in kokosova vlakna. Razlika, ki je zagotovo opazite je, da so nekateri substrati brez šote lažji in imajo bolj »grobo« in vlaknato strukturo kot šotni.

zemlja brez šote

Zakaj izbrati substrat brez šote?

Izbira substrata brez šote pomaga ohranjati šotišča, ki so bistvenega pomena za biotsko raznovrstnost in boj proti podnebnim spremembam. Šotišča hranijo več kot 3 milijarde ton ogljika.

Katere rastline imajo raje substrat brez šote?

Večina rastlin dobro uspeva v substratih brez šote, izjema so nekatere mesojede rastline.

Zakaj moje rastline ne uspevajo v substratu brez šote?

Če ste kupili kakovostno blagovno znamko in vaše rastline ne uspevajo kot bi morale, ne obupajte. Bodite prepričani, da ste naredili nekaj koristnega za okolje, vendar boste morda morali preveriti svojo rutino zalivanja in dognojevanja.

Ali so komposti brez šote dobri?

Med ljubiteljskimi vrtnarji je pogosto zmotno prepričanje, da substrati brez šote niso ustrezni. Zgodovinsko gledano je bilo v tem tudi nekaj resnice, toda v zadnjih letih po številnih naložbah, poskusih in raziskavah ste lahko prepričani, da bodo kakovostni substrati brez šote delovali tako dobro, če ne celo bolje kot substrati na osnovi šote. Nekaj sprememb v samem načinu vrtnarjenja in nakup priznane blagovne znamke bo zagotovilo, da bodo vaše rastline še vedno lepe.

PREBERITE več o tem, s katerimi sestavinami je zamenjana šota v substratih >>

zemlja za zelenjavo

Ali ima substrat brez šote kakšen vonj?

Substrati brez šote imajo rahlo lesen, zemeljski vonj (podoben vonju v gozdu), ki je večini vrtnarjev prijeten. Vonj pa ni tako intenziven, kot pri substratih na osnovi šote.

Je substrat brez šote dražji?

Substrati brez šote so v glavnem primerljivi s substrati na osnovi šote, tako po kvalitet, kot po ceni. V preteklosti so bili dražji in nekateri bolj »specialni« substrati, kot npr. tisti, ki vsebujejo ovčjo volno, so dražji.