Skip to main content

Pelargonijev bakrenček

Pelargonijev bakrenček ni domač metulj temveč prihaja iz Južna Afrike. Pri nas se je prvič pojavil leta 2008 in se žal uspešno razširil po celotnem ozemlju. Napada rastline iz rodov Pelargonium in Geranium.

Škodo povzročajo ličinke, izlegle iz jajčec, ki so jih samičke odložile na cvetne popke ali mlade stebelne poganjke.

Izgled pelargonijevega bakrenčka

Ličinke so zelene barve in so močno dlakave. Najprej napadejo popke, nato liste na koncu pa se zavrta v steblo. Napadeno steblo počrni in začne veneti. Pred zaključkom razvoje se prevrtajo iz stebla. Zato lahko na steblih pelargonij opazimo veliko luknjic.

Ličinke se nato zabubijo, najraje v spodnjem delu odebeljenega cvetnega peclja, najdemo jih pa tudi drugje po rastlini. Bube so najprej zelene barve, kasneje pa počrnijo in imajo na površini bele dlačice. Sam razvojni krog metuljčka traja od 30 do 60 dni in se pojavlja od julija do avgusta.

Metuljčki so rjave barve in veliki 2 – 2,5 cm.

Zatiranje

Če škodljivca ne zatiramo nam lahko rastline propadejo. Ker nima znanih naravnih sovražnikov, ga zatiramo ga s pomočjo insekticidov. Gosenice in jajčeca lahko uničimo z uporabo naravnih insekticidov.

Ko pa se gosenica zavrta v steblo je potrebno uporabiti sistemične insekticide. 

V vročem in suhem poletju veliko škode pelargonijam in tudi drugim rastlinam povzročajo pršice. Tudi njih lahko uspešno zatremo z uporabo enega od zgoraj omenjenih insekticidov.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.