Skip to main content
  • živilski molji

Kako se znebiti živilskih moljev?

Na jedilniku živilskih oz. kuhinjskih moljev se znajdejo številna živila, kot so npr. moka, ovseni kosmiči, oreščki, čokolada in še marsikaj. Taka živila so onesnažena in s tem neužitna.

Živilski molji so po celem svetu razširjeni škodljivci, ki napadajo različne vrste živil. Tako ločimo več vrst živilskih moljev: krhljev molj, močna vešča, tobakova vešča, dateljnova vešča, če naštejemo najbolj pogoste. Po videzu se molji sicer razlikujejo, škode, ki jih povzročajo in njihov način življenja pa so si podobne.

Krhljev molj je najbolj pogost. Odrasel doseže dolžino približno 8 mm in ima razpon kril od 16 do 20 mm. Prednja krila svetlo sivih metuljev so na zunanjem robu obarvana bakreno rdeče.

Živilski molji odlagajo jajčeca na ali v različna živila, kot so slaščice, oreščki, suho sadje, žita in žitni izdelki, stročnice, jušne kocke, začimbe ter tudi v živalsko hrano. Ličinke, ki se izležejo iz jajčec, se s temi izdelki hranijo. Pri tem, ko se plazijo po živilih, proizvajajo srebrno pajčevino, ki povzroči, da se živila zlepijo med seboj.

Tako onesnažena živila so neužitna, saj so onesnažena z živalskimi iztrebki in nam lahko, če jih zaužijemo, povzročijo alergijske reakcije ter bolezni želodca in črevesja.

Samička molja izleže od 400 do 600 jajčec. Razvoj od jajčeca prek ličinke do odraslega osebka je odvisen od temperature in traja od 30 do 70 dni. Življenjska doba metulja je od 2 do 3 tedne.

  • Ličink moljev ne boste našli samo na ali v hrani temveč se plazijo naokoli. Metulji so večinoma nočni, čez dan počivajo v skritih kotičkih omar.
molji v živilih molji v živilih
  • Pri nakupovanju bodite pozorni na stanje blaga in embalaže.
  • Shranjevanje hrane je zelo pomembno, saj se ličinke lahko pregrizejo tudi čez plastične vrečke. Priporočamo vam, da živila po nakupu preložite v posode, ki jih je mogoče tesno zapreti (npr. iz stekla, plastike, keramike ali porcelana).
  • Takoj očistite ostanke hrane in drobtine.
  • Živila hranite na hladnem, suhem in zračnem mestu.
  • Omare za shranjevanje redno pregledujte in očistite.
  • Ne uporabljajte papirnatih podlog, so dobra skrivališča za molje.