Skip to main content
zelenjava poleti

Skrb za poletno zelenjavo

Letošnje poletje pridelovalcem zelenjave ni bilo najbolj naklonjeno. Vreme je bilo ugodno za razvoj škodljivcev in bolezni, na začetku poletja predvsem polžev. Sedaj ko smo sredi poletja, pa so nastopile visoke temperature in strah pred neurji in točo. Večina vrtičkarjev se še vedno sprašuje kako naj v takem vremenu rastline zaliva in dognojuje, da bodo na koncu poletja vseeno imeli nekaj pridelka.

Zelenjava poleti- zalivanje

Glavna sestavina rastlin je voda, hranila, da so rastlinam dostopna morajo biti raztopljena v vodi, tudi nekateri bistveni življenjski procesi ne morejo potekati brez vode. Torej lahko rečemo, da je voda bistvenega pomena za rastline. Ko rastlini začne primanjkovati vode preneha z rastjo, če je pomanjkanje prehudo lahko pride tudi do venenja, odmetavanja listov in celo odmrtja.

zelenjava poletje

Za dober okus zelenjave…

Za zdravo rast, obilen in kakovosten pridelek in dober okus, rastline potrebujejo redno in stalno oskrbo z vodo. Zato je poleti rastline potrebno zalivati. Rastline, ki rastejo v posodah, pa so pomanjkanju vode še bolj izpostavljene in so skoraj v celoti odvisne od naše pomoči. Koliko vode in kako pogosto je potrebno rastline zalivati (enkrat ali celo dvakrat na dan) je odvisno od več dejavnikov: velikosti in vrste rastline, vročine, zmožnosti zemlje, da zadrži vlago, lege….

Zemljo oz. substrat moramo ohranjati vlažno ves čas. Neenakomerna oskrba z vodo lahko povzroči, da pričnejo plodovi pokati (npr. paradižnik). Neredno in neenakomerno zalivanje lahko povzroči tudi, da se spremeni okus pridelka (grenke kumare) in še bi lahko naštevali.

Razgretim rastlinam lahko povzroči šok tudi zalivanje s hladno vodo (direktno iz vodovoda), zato je bolje, da vodo pred zalivanjem pustite, da se ogreje.

gnojilo zelenjava

Gnojilo za zelenjavo

Da bi vaše rastline kar najbolje uspevale in obrodile, potrebujejo tudi redno oskrbo s hranili. Dodajanje komposta in organskih gnojil, deluje na dolgi rok in se uporablja za izboljšanje strukture in kakovosti tal ter boljše zadrževanje vode in hranil v tleh.

Gnojila, ki ste jih v zemljo dodali ob setvi in sajenju so se večinoma že porabila, zato je potrebno poskrbeti za nov odmerek hranil.

V tem času je najbolj primerna uporaba tekočih gnojil, ki jih zmešamo z vodo.

  • Za listnato zelenjavo uporabimo tekoča gnojila, ki vsebujejo vsa osnovna hranila v enakem razmerju.
  • Za plodovke pa izberemo gnojila, ki vsebujejo več kalija, ki izboljša kakovost in okus pridelka.
  • Rastline, ki jih gojimo v posodah, so pri oskrbi s hranili popolnoma odvisne od nas, zato jih je potrebno redno dognojevati. Tudi tu uporabimo tekoča gnojila.

Zelenjava poleti-bolezni

  • Ena od takšnih bolezni je pepelasta plesen na bučnicah (bela prevleka na listih). Bučnice potrebujejo ogromno vode, vendar pri zalivanju ne smemo omočiti listov, sicer se nam rada pojavi plesen, ki lahko hitro povzroči propad rastlin.
  • Tudi paradižnik je zelo občutljiv na mokre liste, saj se na njem lahko hitro razvije paradižnikova oz. krompirjeva plesen, ki popolnoma uniči rastline.
  • Črna pega na dnu plodu paradižnika sicer izgleda kot gniloba, vendar to ni bolezen, ampak fiziološka motnja. Povzroči jo pomanjkanje kalcija, ki je neposredno povezano z oskrbo z vodo.