Skip to main content

Kitajsko zelje

Ponekod še vedno malo manj poznano kitajsko zelje (Brassica pekinensis) je hitro rastoča in zdrava kapusnica, ki bi se mogla pogosteje znajti na našem jedilniku.

 Kot nam že ime pove, kitajsko zelje ali kitajski kapus izvira iz Kitajske, kjer ga zaradi njegove bogate vsebnosti vitaminov, pridelujejo že več stoletij. Poleg vseh vitaminov, antioksidantov in tudi folne kisline ima zelo nizko kalorično vrednost. V alternativni medicini mu pripisujejo celo učinek proti staranju in protivnetno delovanje.

Navadno zelje vs. kitajsko zelje

Že po videzu, bi ga takoj ločili od navadnega, že poznanega zelja (Brassica oleracea), saj ima kitajsko zelje podolgovate glave z bolj nežnimi in krhkimi listi. Botanično je v bližjem sorodu z repo kot z zeljem. Razlikujeta se tudi glede rastnih pogojev, poleg tega pa kitajsko zelje raste še hitreje kot navadno.

Kitajsko zelje- setev in sajenje

Kitajsko zelje je rastlina dolgega dne, kar pomeni, da poganja cvetove v obdobju daljših dni. Prav zaradi tega ga moramo sejati, ko se dnevi začnejo krajšati. Pozno poleti ali jeseni, so naše gredice pogosto prazne. To je idealen čas za setev kitajskega kapusa. Če si ga želimo posejati direktno na gola tla, je najbolj ustrezen čas setve od 1. do 10. avgusta.

Za pridelavo preko sadik, počakajte nekje od 15. do 20. avgusta. Sadimo ga na medvrstno razdaljo 40-50 cm in v vrsti na 30 cm. Sejemo ga na globino 1,5-2 cm in v vrsti na 10-15 cm.

Pred setvijo je potrebno preveriti, če so naša tla ustrezna za vzgojo kitajskega kapusa.

Za dobro rast in razvoj potrebuje:

 • Veliko vode- ne prenaša suše!
 • Globoka in rahla tla, z veliko humusa.
 • Ne prenaša zbitih tal.

Na gredici naj sledi ranemu krompirju, čebuli, korenčku, solati in grahu. Izogibajte se sajenju na gredice, kjer ste prej vzgajali križnice (zelje, cvetača, brokoli, ohrovti…), saj je kitajsko zelje občutljivo na pojav golšavosti kapusnic.

Ko rastlina zraste nekje do 15 cm, je priporočena uporaba zastirke.

Kitajski kapus- dobri sosedje

 • koper
 • kamilica
 • žajbelj
 • poprova meta
 • endivija
 • zelena
 • blitva

Kitajski kapus- slabi sosedje

 • čebula
 • šalotka
 • česen

Kitajski kapus za balkone in terase

Vzgoja kitajskega kapusa je primerna tudi za vse urbane vrtove, tudi na balkonih in v visokih gredah. Poskrbite le, da boste uporabili z humusom bogat substrat, ki dobro zadržuje vlago. Priporočamo  SUBSTRAL Naturen TERRA HUMUS zemlja za zelenjavo in zelišča , ki je bogat z naravnim humusom in idealen za ekološko kmetovanje. Primeren je tudi za izboljšanje kakovosti in rodovitnosti zemlje na vrtu.

Gnojenje

Če ste že predhodno vašo gredico pognojili z hlevskim gnojem, dognojevanje ni potrebno, sicer dodajte organska gnojila kot je SUBSTRAL Naturen BIO konjski gnoj v peletih. Mineralnih gnojil pa ne uporabljamo. 

Spravilo in skladiščenje

Kitajsko zelje ima relativno kratko rastno dobo, saj lahko posevek poberemo že po slabih 70 dneh od setve. Pobiramo ga od oktobra pa do konca novembra (prenese tudi temperature do -5°C), zato nam ni potrebno pobrati vseh posevkov hkrati.

Glave porežemo v suhem vremenu, skladiščimo pa jih pri temperaturi 1-2°C. Zavito v časopisni papir in shranjeno v ne preveč suhem hladnem prostoru, bo kitajsko zelje ostalo užitno še nekaj mesecev.

Škodljivci in bolezni kitajskega zelja

Kapusov bolhač– rad se pojavi v sušnih obdobjih. Njegovo škodo boste najhitreje prepoznali po luknjicah, ki jih dela na listih kapusnic. Še najbolj dovzetne so mlade rastline med kalitvijo. Na vrtovih, si lahko pomagate s prekrivanjem posevka z belo vrtno kopreno, z uporabo zastirke in rednim namakanjem tal.

Listne sovke in gosenice kapusovega belina- če imamo posevek pokrit, poškodb skoraj da ni.

Kitajsko zelje imajo zelo radi tudi polži, za katere lahko uporabite vabo SUBSTRAL Naturen BIO proti polžem Forte v obliki peletov.

Golšavost kapusnic– okužene rastline imajo šibkejšo rast in starejši listi rumenijo. Na koreninah se pojavi zadebeljeno in deformirano tkivo. Učinkovitih varstvenih ukrepov ni, najboljši preventivni ukrep je sigurno kolobar s 3-4 letnim premorom med gojenjem križnic.

Uporabite lahko tudi SUBSTRAL Naturen Kopriva – BIO pripravek, s katerim boste še dodatno okrepili vaše rastline in jim dvignili odpornost.