Skip to main content

Zalivanje trave

Zalivanje trave je še kako pomembno v daljšem obdobju brez dežja. Sedaj je čas izjemno visokih dnevnih temperatur in dolgih sončnih dni. Tako kot ostale rastline na vrtu tudi trava potrebuje vodo za svoj obstoj. Količina, ki je na voljo v tleh in padavine, ki so poleti bolj kot ne skopo odmerjene, ne zadostujejo. Zato ji moramo pomagati z zalivanjem.

Pri zalivanju trate je potrebno upoštevati nekaj napotkov:

  • trato je potrebno trato zaliti še preden se tla popolnoma izsušijo (voda bolje prodira v tla),
  • zalivati je treba počasi in z majhnimi kapljicami. Če zalijemo hitro in z veliko količino vode, le-ta obstane na površini (kjer je podvržena izhlapevanju) ali celo odteče drugam,
  • zalivamo 2-3x tedensko z velikimi količinami vode, tako da vlaga prodre čim globje v tla, kjer se zadrži dlje časa in predstavlja zalogo. Voda mora prodreti do globine 10-15 cm (to lahko preverimo z lopato),
  • pogosto zalivanje trate z majhnimi količinami vode predstavlja predvsem strošek ni priporočljivo. Ob takšnem načinu zalivanja se voda zadržuje na površini, kjer jo veliko izhlapi. V tem primeru se tudi korenine trave zadržujejo bolj pri površini, kjer je vlaga, namesto da bi rasle in se širile v globino. Ob suši je taka trata veliko bolj in hitreje prizadeta, kot trata, ki jo zalivamo redkeje in z večjimi količinami vode,
  • zalivanje opravimo zgodaj zjutraj ali zvečer, ko se tla nekoliko ohladijo in spustijo visoke temperature. Zalivanju ponoči se skušamo izogniti, saj le ta lahko, ker se kapljice vode zadržujejo na listih dlje časa, privede do pojava bolezni. Prav tako ne zalivamo v največji pripeki, saj bo večina vode izhlapela in jo bo koreninam ostalo na voljo bore malo.

Zalivanje trave- kdaj zaliti

Če se sprehodimo po travi in se na njej poznajo naše stopinje, travne bilke pa se ne postavijo več pokonci. Ne smemo čakati tako dolgo, da prvi listi že porumenijo.

Zalivanje trate- prava količina vode

Vedno znova se pojavljajo vprašanja, kdaj je potrebno trato zalivati in s kakšno količino vode? Trato tako kot tudi vse ostale rastline ne moremo zalivati po ustaljenem urniku, temveč po potrebi.

Količina vode, ki jo za zalivanje porabimo se razlikuje glede na:

  • lego zemljišča (sončna, polsenčna, senčna),
  • vrste tal (glinasta, peščena)
  • letnega časa.

Najbolj primerno je zalivanje z zalivalniki. Zalivanje trave hitro postane dolgočasno, tudi občutek koliko je zalito nas hitro prevara. 

Zalivanje trave- koliko zaliti

Trava poleti v suši tedensko potrebuje od 8 do 12 litrov vode na kvadratni meter, v izjemnih razmerah tudi do 20 litrov.

Izračun količine vode za trato

Če za lažjo predstavo izračunamo, koliko časa bomo za to potrebovali, pridemo do zanimivih podatkov.

Vrtne zalivalke so različnih volumnov, za lažji izračun pa vzemimo, da imamo 10-litrsko, kar zadostuje za 1 kvadratni meter trate.

Čas, ki je potreben, da z navadno vrtno cevjo napolnimo zalivalko je okoli 1 minute. Če imamo 10 kvadratnih metrov trave ne bo težav, kaj pa če imamo 50 kvadratov ali več 100 kvadratov?

Izvedba z zalivalko je v tem primeru skorajda nemogoča, vendar pa tudi če uporabimo zalivalnik traja to kar nekaj časa (za 100 m2 bi torej potrebovali približno 100 minut).

Se vam še vedno zdi, da je vaša trava dovolj zalita?

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.