Skip to main content
substrat brez šote

Vsi substrati brez šote niso enaki

Vrtnarjenje se začne z dobro zemljo. Ni pomembno ali imate velik in prostran vrt ali majhno balkonsko oazo, vznemirjenje in veselje ob uspešnem gojenju rastlin, sadja in zelenjave je enako. Ko občudujete pisane cvetove ali uživate v okusnem pridelku, vas zagotovo preplavi občutek ponosa in veselja. Ta občutek je tisto, kar ponazarja naš novi slogan »naj raste« –  to je tisto vznemirjenje, ki ga občutite ob uspešnem gojenju rastlin.

Uspešno gojenje se začne z dobro osnovo (zemljo, rastnim substratom, kompostom…) – vendar ni vsak substrat brez šote pripravljen enako. Substral ponuja široko paleto rastnih substratov brez šote, ki omogočajo različnim vrstam rastlin, da (p)ostanejo zdrave in vitalne.

Pridobivanje šote za uporabo v substratih škodljivo vpliva na okolje, je Substral več kot 30 let, iskal in raziskoval, da bi našel alternativo. Po res številnih raziskavah in poskusih lahko zatrdimo, da so Substralovi substrati brez šote enakovredni, če ne celo boljši, kot tradicionalni substrati na osnovi šote. To pomeni, da ne boste uživali samo ob zdravih rastlinah ampak tudi ob misli, da ste prispevali delež, k ohranitvi okolja.

Substral  je izpopolnil svoje recepture za rastne substrate, tako da ste lahko prepričani, da kupujete izdelek najvišje kakovosti, ki bo dal najboljše rezultate.

Še več, Substral ima obsežen nabor substratov brez šote, od katerih je vsak prilagojen specifični uporabi. Izbirate lahko med substratom za vzgojo paradižnika ali zelenjave v visoki gredi, ali pa za vzgojo okrasnih ali pa balkonskih rastlin.

Uporabite Substral substrat, ki ne vsebuje šote in imeli boste vrt, poln živahnih barv in obilen pridelek zelenjave – »naj raste«.

substrat brez šotte

Kaj je substrat brez šote?

Ena od ključnih razlik med substratom na osnovi šote in substratom brez šote je videz in občutek med prsti.

Proizvajalci rastnih substratov so dolga leta iskali sestavino, ki bi najbolje nadomestila šoto. Hortikulturni strokovnjaki pri Substralu so bili eni izmed vodilnih, saj so več kot 30 let porabili za raziskovanje, razvoj in vlaganja v alternativne sestavine za šoto in tako zagotovili, da bo prehod na substrate, ki ne vsebujejo šote čim bolj enostaven.

Več kot 50 let je bila ključna sestavina za izdelavo rastnih substratov šota. Iz samih šotišč pa šoto pridobivajo še dlje. Šota odlično zadržuje vodo, ima rahlo strukturo primerno za razvoj korenin in je običajno brez škodljivcev in bolezni. Do pred kratkim se pomena šotišč nismo povsem zavedali, zdaj pa vemo, kako pomembna so ta zemljišča ne le na okoljski ravni, saj delujejo kot ponor ogljika, ampak tudi za zaščito biotske raznovrstnosti.

Od leta 2025 se priporoča, da rastni substrati namenjeni za ljubiteljsko vrtnarjenje, ne bi več vsebovali šote. Zato so nekateri proizvajalci in trgovci že izvedli prehod. Vendar niso vsi rastni substrati brez šote enaki glede učinkovitosti. Kako torej izbrati, ustrezen substrat, ki bo dal najboljše rezultate.

Torej, kaj naredi substrate brez šote tako drugačne? Mešanica vsebuje več sestavin:

  • Materiali na osnovi lesa – sem spadajo lesna vlakna, kompostirano lubje in sekanci iz lubja. Ti materiali zagotavljajo odlične drenažne lastnosti in omogočajo prehajanje zraka do korenin, kar omogoča bolj zdravo rast.
  • Kompost – ta material prihaja iz zabojnikov za vrtne odpadke in se zbira in kompostira v zelo velikem obsegu. Kompost, ki ga najdete v Substralovih substratih je skrbno nadziran in ne vsebuje neželjenih primesi. Kompost vsebuje visoko vsebnost hranil in zato da bi dosegli pravo ravnovesje hranilnih snovi, je kompost potrebno mešati z drugimi sestavinami.
  • Kokosova vlakna – je odpadni proizvod živilske industrije, ki je zelo uporaben. Odlično zadržuje vodo, kar je kot nalašč za rastline.
  • Druge sestavine – šotni mah, mineralne snovi, vlakna miskantusa, … se tudi uporabljajo v substratih brez šote.
substrat za zelenjavo brez šote

Po mnogih letih raziskav, razvoja, poskusov in naložb lahko Substral zatrdi, da so njihovi substrati brez šote enako dobri, če ne celo boljši od tradicionalnih substratov na osnovi šote.

Substrat brez šote- videz in otip

Substrati brez šote imajo običajno bolj grobo in vlaknato strukturo, zaradi česar ima mešanica nekoliko manj fino teksturo. Substrati z naravnimi materiali na osnovi lesa, kot so lesna vlakna in kompostirano lubje, vsebuje veliko »koščkov«, vendar le teh ne smete odstraniti, saj so bistveni del substrata.

Substrati brez šote so lahko svetlejših barv, zlasti tisti, ki vsebujejo veliko kokosovih vlaken. Substrati v katerih prevladuje kompost, pa bodo temnejše barve.

Substralovi substrati brez šote so sestavljen iz skrbno izbranih in odmerjenih sestavin, ki skupaj dajejo najboljše rezultate.

Prednost nakupa substratov v vrečah je, da so predhodno zmešani in pripravljeni za uporabo ter da vsebujejo ustrezna razmerja med hranili.

Kako uporabljati substrate brez šote?

Drugačna sestava substrata zahteva tudi drugačen način gojenja. To ne pomeni, da je substrat brez šote slabši, le nekaj nasvetov je potrebno upoštevati in razlike ne boste niti opazili.

Zalivanje

Nekateri substrati brez šote ne zadržujejo vlage na enak način kot substrati na osnovi šote, zato je zelo pomembno, da poznate svoje rastline:

  • Prepričajte se koliko je težka posoda ali lonec, ko je rastlina zalita. Lonec, ki je običajno težak, kar naenkrat ga pa lahko brez težav dvignete ali premikate nakazuje, da je substrat suh. Preverite tudi ali substrat, ko ga zalijete spremeni barvo (potemni).
  • Substrat pred ponovnim zalivanjem vedno preverite. Pri substratih brez šote je površina lahko videti svetlejša in suha. To pa zaradi bolj vlaknatih materialov. Če prst vtaknete približno 5 cm globoko v posodo, boste ugotovili, da je substrat še vedno vlažen. Če voda pri zalivanju takoj odteče, posodo postavite v vedro in ga napolnite z vodo do tretjine. Rastlino pustite v njem 30 minut. Pazite da nanjo ne pozabite in da ne bo ostala predolgo v vodi.
  • Prekomerno zalivanje je lahko za rastlino prav tako slabo kot če je zalita premalo. Pri rastlinah, ki so prekomerno zalite se lahko pojavi koreninska gniloba, takšne korenine ne morejo sprejemati kisika in rastlina lahko odmre.
  • Tako kot prekomerno zalivanje tudi premalo vode povzroči poškodbe na rastlini. V vročem in suhem vremenu (tudi vetrovnem) bodite še posebej pozorni na rastline in če opazite, da venijo ali povesijo, jih zalijte. Ne zalivajte v največji vročini in izogibajte se temu, da presušeno rastlino skoraj utopite. Rastlina v tem primeru doživi velik stres, kar lahko povzroči pospešeno odpadanje cvetov in plodov.
zemlja za zelenjavo

Gnojenje rastlin v substratu brez šote

Številni vrtnarji se ne zavedajo, da je tako pomembno kot zalivanje, pomembno tudi gnojenje. Še posebej to velja za rastlino v posodah. Številnim substratom so dodana hranila, ki pa se po določenem času porabi in rastline je potrebno dognojiti.

Dodajte gnojilo takoj, ko opazite, da listi prično rumeneti ali če opazite upočasnjeno rast. Gnojila v substratih brez šote se često porabijo hitreje.

Za rastline v posodah, še posebej tiste, ki bujno cvetijo in obilno rodijo, je priporočljivo uporabljati tekoča gnojila, ki jih dodajate vodi za zalivanje. Gnojila dodajajte skozi celotno rastno dobo, pred dodajanjem pa preverite navodila na substratu. Z rednim dognojevanjem boste zagotovili, da bodo rastline prejele vsa potrebna hranila.

Bodite pozorni pri dognojevanju mladih rastlin ali rastlin, ki so v stresu. Pri njih uporabite manjši odmerek gnojila.

Cenejši ali dražji substrat brez šote?

Na žalost nekateri substrati brez šote ali na osnovi šote, zlasti tisti cenejši, niso podvrženi tako intenzivnim testiranjem in poskusom, zato bodite pazljivi pri izbiri.

NASVET

Ko kupujete substrate brez šote, ne bodite pozorni le na ugodne cene, saj le te pogosto pomenijo izdelek nižje kakovosti in »sumljivim« poreklom sestavin. Ko gre za osnovo pri vzgoji rastlin, lahko nekaj evrov več pomeni bistveno razliko.

Pozorni bodite tudi na:

  • Oznake organsko in trajnostno ne pomenijo nujno, da substrat ne vsebuje šote. Samo vrečka, na kateri piše brez šote, je dejansko brez šote. Na naših izdelkih je to jasno označeno.
  • Uporaba substratov brez šote ne bo ogrozila vaših rastlin. To le pomeni, da si morate vzeti nekoliko več časa za spoznavanje rastlin, kar večina vrtnarjev z veseljem počne. Oziroma se boste morali navaditi na nekoliko drugačen način vrtnarjenja kot doslej. Ali pa bi to lahko pomenilo navaditi se vrtnariti na nekoliko drugačen način, kot ste ga bili navajeni do sedaj. Ampak svet se spreminja, mar ne?