Skip to main content

Kratek vodič za košnjo trave

Nega trate je eno najbolj intenzivnih opravil na vrtu, ki se nikdar ne konča. Vendar pogled na lepo in negovano trato zagotovo odtehta ves trud. Najbolj bujna rast trave je v začetku poletja, zato moramo poskrbeti za redno košnjo (vsaj 1x tedensko). Pri tem pa moramo paziti, da me kosimo prenizko.

Upoštevanje teh preprostih navodil, vam bo olajšalo delo in privedlo do čudovite trate.

Redna košnja

S pogosto, predvsem pa redno košnjo, spodbujate gostejšo rast trave, še posebej finih (bolj nežnih) vrst trav, preprečujemo razrast grobih vrst trav ter cvetenje in semenitev plevelov. Spodnja tabela je shematičen prikaz pogostosti košnje po mesecih.

MESEC

marec

april

maj – avgust

september – oktober

november – december

PRIPOROČENA POGOSTOST KOŠNJE

vsakih 14 dni

vsakih 10 dni

vsaj 1x tedensko

vsakih 10 dni

po potrebi, če je vreme milo

Košnjo prestavimo, če je površina razmočena ali je vreme hladno.

Višina košnje

Trate nikoli ne porežite prenizko. List travne bilke mora ostati dovolj dolg, da se lahko obnovi in tudi sam izgled trate zaradi tega ne sme trpeti. Pri tem velja enostavno pravilo, nikoli ne smete odkositi več kot 1/3 lista. Optimalne višine rezi po navedbah različnih strokovnjakov so:

TIP ZELENICE

Uporabna, vzdržljiva trata

Okrasna trata

ZGODNJA POMLAD, JESEN, OBDOBJE SUŠE

3-5 cm (v suši do 8 cm)

2 cm (v suši 5-8 cm)

POZNA POMLAD IN POLETJE

2,5 cm

1,5 cm

POZOR

Če pustimo travo previsoko in jo potem močno pristrižemo, je mlada trava bleda in redkejša. V nastala prazna mesta se naselijo pleveli.

Oblikovanje travnih robov

Oblikovanje travnih robov daje zelenici videz urejenosti. Travne robove lahko oblikujemo na različne načine, s pomočjo posebnih škarij, z manjšimi kosilnicami na nitko, s posebnim orodjem za obrezovanje robov (ponavadi ima polkrožno obliko). Vse odrezane dele je potrebno odstraniti.

Nabrusite rezilo kosilnice

Vsaj enkrat letno nabrusiti rezila kosilnice. Topa rezila kosilnice poškodujejo trato, saj namesto, da bi trato odrezale, jo odtrgajo. Konice takih ravnih bilk postanejo bele, kazijo videz trate in povzročijo, da je trata bolj občutljiva na bolezni, prav tako pa je v vročih poletnih mesecih večja izguba vode zaradi izhlapevanja

Zbiranje odkosa?

Na okrasnih tratah uporabimo kosilnico, ki odkos zbira. Z zbiranjem odkosa preprečujemo nastanek polsti (filca), ki ga moramo kasneje odstraniti s prezračevanjem. Prav tako odstranjevanje odkosa, preprečuje širjenje nekaterih plevelov in odvrača deževnike s površine.

Na uporabnih tratah, lahko tanko plast odkosa pustimo (zmulčimo), večino pa odstranimo. Če na trati nismo uporabljali fitofarmacevtskih sredstev, lahko odkos uporabimo za zastirko ali ga odložimo na kompostni kup.