Skip to main content

Klekov listni zavrtač – Argyresthia thuiella

Škodljivec na tujah (cipresah) je najbolj znan škodljivec, ki se pojavlja na tujah (po domače jih sicer v večini primerov napačno imenujemo ciprese). Pojavlja se tudi na pacipresah. Največ škode povzroči na tujah, ki so zasajene v obliki žive meje in jih obrezujemo. Najmočnejši napadi se pojavijo v mesecu maju, še posebej, če je bila zima mila.

Na napadenih rastlinah se spomladi vršički obarvajo najprej sivo rumeno, kasneje pa porjavijo. Velikokrat se te spremembe opazijo tudi pozimi, vendar na njih nismo pozorni.

Napadene vejice se posušijo. V nasprotju s poškodbami, ki nastanejo zaradi glivičnih bolezni oz. suše, mraza ali pomanjkanja hranil, so tu porumeneli ali porjaveli poganjki na svetlobi prosojni. V njih pa lahko v opazimo rove, ki jih je naredila gosenica klekovega listnega zavrtača. V luskolistih lahko najdemo do 3 mm velike gosenice oz. bube, poleg njih pa tudi veliko goseničinih iztrebkov.

Škodljivec na tujah (cipresah)- razvojne stopnje 

Gosenica je listni zavrtač, ki se izleže v poznem poletju in na začetku rast počasi. Prezimi v izvrtini in se spomladi prične intenzivno hraniti. Konec maja oz. v začetku junija se ličinka zabubi.

Od sredine junija do sredine julija se iz bube izležejo majhni belkasto rumeni molji. Veliki so približno 4 mm, čez krila pa merijo približno 8 mm. Od druge polovice junija naprej ležejo samičke posamezna jajčeca med luskoliste (slika 4).

Konec julija oz. v avgustu se izvalijo gosenice, ki pričnejo z vrtanjem rovov (od tod so dobile ime zavrtač, včasih se sliši tudi ime listni miner).

Zmanjšajte škodo

Z rednim obrezovanjem se škode zaradi napadov zmanjšajo, še posebno, če obrezujemo zgodaj spomladi. Napadene vejice odrežemo do zdravega dela, okužene vejice pa zažgemo.

Izkušnje so pokazale, da le obrezovanje ni dovolj, zato si pri zaščiti pomagamo s sredstvi za zaščito rastlin. Uporabimo jih 2-3x letno. Priporočamo vam, da uporabite sistemični insekticid.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.