Skip to main content

Recept: Sirup iz bezga, robinije (akacije), smrekovih vršičkov in medu

Avtorica: dr. Katja Rebolj

Sestavine:

 • 30 cvetov bezga
 • 30 cvetov robinije (akacije)*
 • 30 smrekovih vršičkov
 • 1 liter vode
 • 0,5 litra medu
 • 1 limona
sirup iz akacije

*Akacija je pri nas ljudsko ime za drevo, ki ga pravilno botanično imenujemo robinija, Robinia pseudoacacia. Njena domovina je Severna Amerika, pri nas pa je invazivna rastlina. Cveti z značilnimi belimi socvetji.

»Prava« akacija, Acacia sp., je v resnici trnavo drevo iz rodu mimoz, ki uspeva le v tropskih in subtropskih predelih. Pogosto jo z ljudskim imenom imenujemo mimoza in cveti z značilnimi rumenimi socvetji.

sirup iz robinje

Priprava:

 1. Cvetove bezga in robinije obtrgamo tako, da imamo čim manj pecljev, saj bomo tako dobili manj grenak in bolj aromatični sirup, hkrati pa se izognili zaužitju strupenih cianogenih in alkaloidnih spojin, ki so prisotne v pecljih. Te spojine so tudi razlog, da bezga v večjih količinah ne priporočamo nosečnicam in doječim materam.
 2. V posodo naložimo bezgove in robinijine cvetove ter jih prelijemo z vrelo vodo. Na ta način uničimo kvasovke, ki sicer povzročajo dobro fermentacijo in nastanek šabese.
 3. Dodamo še na rezine narezano limono.
 4. Ko se zmes ohladi na 50 °C – to je toliko, da v tekočini že lahko držimo prst, brez da bi se opekli, dodamo med in dobro premešamo.
 5. Pustimo stati do naslednjega dne, nato precedimo in tekočino nalijemo v sterilne, še vroče steklenice.
limonada iz sirupa bezga

Obstojnost sirupa, v katerem ni dodanih sladkorjev in citronske kisline, je manjša kot smo navajeni pri »klasičnih« sirupih, zato sirup z medom hranimo v hladnem prostoru do 3 mesece.

Tako pripravljen sirup ima zelo raznoliko uporabo. Največkrat ga pripravimo v osvežilnem poletnem soku, ki mu lahko dodamo meto ali meliso, lahko pa ga porabimo tudi za medeno omako, katere recept najdete v knjigi Narava vedno zmaga.