Skip to main content

Poletje in balkonske rastline

Poletje je čas, ko balkonske rastline potrebujejo največ pozornosti. Zaradi visokih temperatur ter bujne rasti in obilnega cvetenja so vseskozi «žejne in lačne«, poleg tega se na njih radi pojavijo tudi škodljivci ali celo bolezni.

Sredina poletja je čas, ko moramo vsi, tudi tisti, ki so ob sajenju dodali gnojila z dolgotrajnim delovanjem, nujno pričeti z dognojevanjem. Saj samo ustrezno oskrbljene in prehranjene rastline lahko konkurirajo poletnim stresom in nadaljujejo z rastjo in cvetenjem. To najlažje storimo s tekočimi gnojili, ki jih dodamo vodi za zalivanje. Ne bomo se predolgo zaustavili pri zalivanju, saj je bilo o tem že veliko napisanega.

Balkonske rastline -najnujnejši napotki za zalivanje:

  • rastline nikoli ne zalivamo z vodo direktno iz vodovoda. Ta voda je pri nas v večini primerov trda (vsebuje kalcijeve in magnezijeve soli) in zato ni primerna za zalivanje. Zalivanje z vodo iz vodovoda, ki je hladna, lahko povzroči tudi temperaturni šok.
  • idealna voda za zalivanje je deževnica (mehka voda), ki jo lahko v posebnih posodah zbiramo kot kapnico in jo kasneje uporabimo za zalivanje.
  • balkonske rastline zalivamo zgodaj zjutraj ali dopoldan, lahko tudi pozno popoldan. Zalivanju zvečer se izogibamo, saj se lahko zaradi kapljic vode, ki ostanejo na listih pojavijo in razmnožijo nekatere glivične bolezni. Nekatere hitro rastoče rastline (npr. surfinije) je potrebno zalivati tudi večkrat dnevno.
  • za zalivanje uporabimo zalivalko, zalivamo če se le da pod list, oz tako, da zmočimo čim manj listov (z zalivalke odstranimo nastavek, ki razprši vodo). Rastline, ki potrebujejo več vode, lahko zalijemo tako, da voda ostane v podstavku. Pri ostalih, odvečno vodo iz podstavka odlijemo (koreninska gniloba, komarji).

Balkonske rastline- gnojenje

Do sedaj je bilo v navadi, da se za dognojevanje uporabljajo pretežno mineralna gnojila. Predvsem zaradi tega, ker so hitro topna in so zato hranila rastlinam hitro na razpolago. Organskih gnojil, namenjenih gnojenju balkonskih rastlin ni bilo veliko na izbiro. Vendar se bo tudi to obdobje počasi zaključilo.

Predstavljamo vam popolnoma novo gnojilo, ki združuje tako lastnosti mineralnih gnojil (hitro delovanje), kot tudi organskih (dolgotrajno delovanje) in je namenjeno za dognojevanje vseh vrst sobnih in balkonskih rastlin.

Substral Naturen Performance Organics za sobne in balkonske rastline odlikuje uravnotežena sestava hranil z N-max formulo, ki daje hitre rezultate in zagotavlja bujno cvetenje.

Odmerjanje s pomočjo čepa je zelo enostavno, pred odmerjanjem pa ne smemo pozabiti pretresti plastenke.

Na koncu da ne pozabim, tako gnojilo kot embalaža gnojila sta bila izdelana z mislijo na zaščito in varovanje okolja. Tako so sestavine za gnojilo in embalažo pridobljene iz obnovljivih virov, prazna embalaže pa se lahko ponovno reciklira.

Ne pozabite: sobota je dan za Substral. Rastline pa še vedno potrebujejo ljubezen. In Substral.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.