Skip to main content

Plodova vinska mušica

Zadnjih nekaj let majhna mušica povzroča skrbi in sive lase tako profesionalnim kot ljubiteljskim sadjarjem. Plodova vinska mušica (Drosophila suzukii) izvira iz Azije in napada številne sadne vrste, najraje koščičarje in jagodičevje. Poškodbe, ki jih pri tem naredi, povzročijo gnitje plodov. Njena prisotnost v Sloveniji je bila potrjena leta 2010. Zaradi blagih zim in vlažnih pomladi se hitro razmnožuje in povzroča vedno večje škode. Uvrščamo jo v družino vinskih mušic, od katerih večina ne povzroča škode, saj se pojavijo le na poškodovanem in gnijočem sadju.

Plodova vinska mušica je velika 3 mm in je podobna vinskim mušicam, ki jih pogosto najdemo tudi v domači kuhinji. Vse vinske mušice imajo velike oranžno rdeče oči. Samčki plodove vinske mušice imajo na koncu prozornih kril črno piko, po tem jih lahko ločimo od drugih vinskih mušic. Drugi znaki za prepoznavo so slabše vidni, imajo pa samičke na trebuhu ostro nazobčano leglico, s katero preprežejo povrhnjico plodu in vanj odložijo jajčeca.

Plodove vinske mušice napadajo le zdrave, nepoškodovane in zoreče ali zrele plodove.

Rastline, ki jih mušica napada:

 •  češnje,
 • višnje,
 • breskve,
 • marelice,
 • slive,
 • maline,
 • jagode,
 • borovnice, 
 • na grozdju 
 • smokvah ter
 • številnih drugih rastlinah z mehkimi jagodastimi plodovi.
 • Opazili so jo celo na zrelem paradižniku.

Zdi se, da ima raje modro ali rdeče obarvane plodove. Najdemo pa jo še na številnih drugih rastlinah.

Med odlaganem jajčec, samička poškoduje plod in hitro pride do pojava gnilobe.

Če je zima mila, je plodova vinska mušica aktivna celo leto. Na pomlad, meseca marca se številčnost populacijo in aktivnost plodove mušice povečata (ko temperatura zraka doseže 10⁰C. Ta mala mušica ima velik razmnoževalni potencial. Lahko samička izleže od 300 do 400 jajčec. Iz jajčec, ki jih odloži v zrele plodove se po okoli 15 dneh (če so ugodni pogoji: toplo in vlažno vreme) razvije nov rod mušic. Razvoj iz jajčeca preko ličinke in bube v odraslo žival poteka v plodu. Ličinke (žerke) so velike od 3 do 4 mm in so prozorne oz. umazano belkaste barve. Prehranjujejo se z mehkim tkivom v plodovih. Žerke se lahko zabubijo v plodu ali pa ga zapustijo in se zabubijo v tleh. Samička lahko prvič leže jajčeca, ko je stara 3 dni, zato se lahko število osebkov občutno poveča le v nekaj tednih (na sezono imajo lahko 10 ali celo več rodov).

Največ mušic leta med avgustom in oktobrom, kasneje s padcem temperature in prihodom zime, pa se njihovo število hitro zmanjša. Razvoj se upočasni ali ustavi tudi v obdobju zelo visokih temperatur in nizke vlage. Napadeni plodovi so neuporabni.

Da bi čim bolj omejili škodo, ki jo lahko povzroči plodova vinska mušica, moramo redno odstranjevati odpadle plodove, saj mušice pritegne vonj po fermentiranem sadju. Zrele plodove pa je potrebno obrati in uskladiščiti.

Ker ima plodova vinska mušica zelo hiter razvojni cikel, je uporaba sredstev za zaščito rastlin neučinkovita in vprašljiva zaradi ostankov. Najbolj učinkovito je, da jim nastavimo vabe, katerim se mušice ne morejo upreti. Z nastavljanjem vab ugotovimo, kdaj se mušice prično pojavljati, poleg tega pa tudi prekinemo razmnoževalni krog. Plodove lahko uspešno zaščitimo tudi z uporabo protiinsektnih mrež (premer okenc do 1 mm), vendar jih je včasih težko ali nemogoče namestiti.

Izdelajte vabo za vinske mušice

Ker je te nadloge vsako leto več, vam ponujamo enostavno rešitev. Navodilo za izdelavo vabe za vinske (sadne mušice).

Za vabo potrebujete:

  • prazno plastenko PET,
  • rdeč lepilni trak oz. rdeč trak in lepilo,
  • jabolčni ali vinski kis,
  • vodo,
  • kapljico sredstva za pomivanje posode,
  • vrvico ali žico za pritrditev.

  Izdelava vabe po korakih

  1. Vzemite prazno plastenko in zavrtajte 5-10 lukenj na njen zgornji del. Luknje naj imajo premer od 3 – 5 mm, da lahko skozi njih muha vstopi.
  2. Plastenko večkrat ovijte z rdečim trakom. Rdeča barva bo poleg vonja privabljala mušice.
  3. Steklenico napolnite z mešanico kisa, vode in sredstva za pomivanje posode.
  4. Vrvico ali žico ovijte okrog vratu steklenice, vabo pa potem obesite na senčno mesto v bližino plodov.

  Tekočino je potrebno zamenjati enkrat tedensko. Vsebine ne odlagamo na kompost temveč v za to namenjen zabojnik.

  Vinske mušice v kuhinji

  Enake sestavine lahko uporabite tudi za izdelavo pasti za »navadne« vinske mušice, ki rade pojavijo v kuhinji oz. povsod kjer je sadje, zelenjava in ostanki hrane, s katerimi se hranijo. Poleg vabe s kisom lahko za te mušice uporabite tudi vabo z vinom ali mlekom. Pri odganjanju vinskih mušic pomaga tudi razpršilo z vonjem po limonski travi.

  Najbolj učinkovito pa je redno odnašanje kuhinjskih smeti še posebej v obdobju, ko so vinske mušice najbolj aktivne.

  Ne zamudite ničesar.

  Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

  Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

  .