Skip to main content

Muhe žalovalke

Majhne, črne mušice, imenovane »muhe žalovalke« največkrat opazimo, ko brenčijo okrog sobnih rastlin, so pa tudi pogost pojav v rastlinjakih. Moderni substrati ne vsebujejo več šote, vsebujejo pa visok delež organskih snovi, to pa skupaj z vlago in toploto predstavlja ugodne razmere za pojav muh žalovalk. Po svetu je znanih okoli 1500 vrst muh žalovalk (Sciaridae), od tega jih okoli 200 najdemo v srednji Evropi.

Muhe žalovalke so velike približno 3 mm in so črne barve. Pogosto jih napačno zamenjujemo z vinskimi mušicami, ki iščejo predvsem sadje, sadne sokove in podobno, medtem ko se muhe žalovalke običajno zadržujejo v bližini rastlin (v preveč vlažnih substratih). Muhe jajčeca odlagajo v humozna in vlažna tla, tudi v svež kompost.

Razvoj muh žalovalk

Topli (18 do 24°C) in vlažni pogoji, so kot nalašč za razvoj muh žalovalk. Odrasle muhe živijo le nekaj dni. Samica lahko v tem času odloži do 200 jajčec. V ugodnih razmerah traja razvoj od jajčeca do ličinke približno tri tedne.

Muhe žalovalke – škoda na rastlinah

Ličinke

Ličinke so dolge približno 5 mm in so steklasto prozorne do belkaste barve, s črno glavo. Za seboj puščajo iztrebke, ki jih je mogoče videti kot srebrn lesk na zemlji.

Odrasle muhe žalovalke

Odrasli muhe žalovalke niso škodljive, le neznansko nadležne se nam zdijo. Njihove ličinke se prehranjujejo z drobnimi koreninami in podzemnimi deli debla.

Znaki na rastlinah

Napadena rastlina kaže znake pomanjkanja vode in hranil (venenje) in takrat ponavadi naredimo usodno napako ter jo še dodatno zalijemo. Na napadeno rastlino, pravzaprav na mesta, kjer so se ličinke hranile, lahko prodrejo tudi številni patogeni (glive, bakterije, virusi). Močno napadena rastlina lahko tudi propade.

V naravi se ličinke prehranjujejo predvsem z odmrlo organsko snovjo v tleh in delajo škode. Drugače pa je v lončkih in rastlinjakih, kjer lahko ličinke povzročijo veliko škodo rastlinam.

Ličink, ki živijo v substratu in povzročajo škodo ne vidimo, opazimo šele odrasle osebke, ki letajo iz zemlje ali okrog rastlin.

Ukrepi

Nastavite SUBSTAL® Naturen® rumene plošče, na katere se bodo lovile odrasle muhe. Manjše ploščice uporabite za sobne rastline, večje plošče pa za rastlinjake in zimske vrtove. Rumena barva lepljivih plošč privablja mušice, ki se nato prilepijo na lepljivo podlago.