Skip to main content

Marmorirana smrdljivka – relativno nova nadloga

Marmorirana smrdljivka (Halyomorpha halys) je relativno nov škodljivec v naših krajih. Izvira iz vzhodne Azije, od koder so je najprej vnesli sredi 90-ih v ZDA, kasneje pa še v Evropo (2004). V Sloveniji smo jo prvič odkrili leta 2017 v Šempetru pri Gorici. Samo dve leti kasneje je razširjena po celi državi in povzroča škode v kmetijstvu. Pojavlja se tudi v večini drugih evropskih držav. Izjemno hitro se prilagaja in tudi razmnožuje.

Spada med ščitaste stenice, za katere je značilno široko, ploščato telo, ki spominja na ščit. Velika je od 12 do 17 mm in je rjave barve z rdečkastimi odtenki. Telo je pokrito s drobnimi črnimi pikami, ki dajejo videz marmoriranega vzorca. Na robu zadka ima izmenične črne in bele pasovi v obliki vzorca. Na leto ima 1-2 rodova.

Prezimijo odrasle stenice, v zimskih skrivališčih, od koder se spomladi preselijo na vrt ( na sadno drevje, vrtnine, okrasne rastline,…). Tam se hranijo, dokler ne dosežejo spolne zrelosti in pričnejo s parjenjem. Po parjenju samica odloži 20-30 jajčec na spodnjo stran listov. Razvoj iz jajčeca do ličinke traja od 4-12 dni, razvoj od jajčeca do odrasle stenice pa 1-1,5 meseca (odvisno od temperature in hrane). Parjenje in odlaganje jajčec poteka do avgusta oz. do takrat, ko povprečna temperatura pade pod 15°C.

Marmorirana smrdljivka ni izbirčna

Najdemo jo na: 

  • na sadnem drevju (hruška, jablana, breskev,…),

  • vinski trti,

  • zelenjavi (paradižnik, paprika, jajčevec, fižol,…). 

  • oljkah,

  • koruzi,

  • soji

  • vrtnicah,

  • lovorikovcih,

  • visokih drevesih, ki rastejo prosto v naravi.

Ličinke in odrasle stenice se prehranjujejo na brstih, listih, poganjkih in plodovih. Usta imajo spremenjena v bodalo, s katerim zabadajo v rastlinsko tkivo in sesajo rastlinske sokove. Na mestu vboda pride do razbarvanja in nekroz. Pri sesanju na plodovih pride do iznakaženosti plodov, na samem mestu vboda pa nastane plutasto in grenko tkivo.

V ZDA, kjer je najdlje prisotna je škoda, ki jo naredi kmetijstvu izjemno visoka (več milijard dolarjev). Tudi iz Evrope prihajajo poročila o velikih škodah, največ iz Italije na sadnem drevju, iz Madžarske pa pri pridelavi paprike.

Preprečite prezimovanje

Posebna težava pa napoči jeseni, ko se stenice pripravljajo na prezimovanje. Takrat postanejo moteče tudi za ljudi, saj se približajo našim prebivališčem. Prezimijo odrasle živali, ki se zbirajo v velikih skupinah. Za zimska skrivališča uporabijo okenske okvirje, rolete, polkna ali pa se zatečejo pod ostrešje.

Obdobje v katerem škodljivec povzroča škodo se razteza praktično čez celotno rastno sezono. Zato je tudi zatiranje otežkočeno, še posebej kemično (veliko škropljenj). Raziskovalci so ugotovili, da je veliko bolj uspešno zatiranje ličink, kot odraslih živali. Poleg tega je bilo tudi ugotovljeno, da insekticidi najbolje delujejo, ko so sveži ali če marmorirano smrdljivko poškropimo direktno. Kasneje delovanje insekticidov ni več tako učinkovito.

Dodatno težavo predstavlja tudi to, da je marmorirana smrdljivka dober letalec (na dan lahko preleti 2 km) in se hrani na številnih rastlinah. Za zatiranje stenic na gojenih kmetijski rastlinah se sicer večinoma uporabljajo pripravki na podlagi aktivnih snovi iz skupine piretroidov in neonikotinoidov.

Zaščita vrtnic in ostalih okrasnih rastlin

Uporabite:

SUBSTRAL Celaflor Careo razpršilo

Vsebuje aktivno snov acetamiprid, ki spada med neonikotinoide.

Zaščita vrtnin 

Uporabite Substral Naturen BIO naravni insekticid za sadje, zelenjavo in okrasne rastline.

Je kombinacija dveh aktivnih snovi: olja navadne ogrščice in piretrina. Deluje na vse razvojne stadije žuželk, od jajčeca, preko gosenic do odraslih živali.

Marmorirana smrdljivka – zaščita nasadov

Uporabite protitočne mreže, ki jih morate namestiti takoj po končanem cvetenju in morajo segati do tal, tako da popolnoma preprečijo dostop.

Raziskovalci poskušajo najti rešitve tudi v naravi in iščejo naravne sovražnike marmorirane smrdljivke. Na Japonskem so našli parazitsko osico, ki napada jajčeca marmorirane smrdljivke in tudi drugih vrst stenic.

Preizkušajo tudi sajenje odvračalnih rastlin (česen, timijan, sivka, krizanteme,..). Iz teh rastlin lahko naredite prevrelko ali brozgo in z njo škropite po rastlinah oz. plodovih. Preizkuša se tudi uporaba eteričnih olj, kot odvračal (repelentov).

Marmorirana smrdljivka in tudi nekatere druge vrste stenic za svojo obrambo izločajo snov, ki ima neprijeten vonj (od tod ime smrdljivka), zato jih sesalci in ptiči ne napadajo.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.