Skip to main content
preganjalec mačk in psov

Mačke na vrtu

Celo največji ljubitelji živali med nami, bodo priznali, da se jim rahlo poviša krvni tlak, ko začno mačke od blizu in daleč uporabljati skrbno negovane vrtne gredice kot javno mačje stranišče.

V nadaljevanju vam ponujamo nekaj nasvetov, kako se ubraniti pred mačjimi obiski.

Kako preprečiti, da bi mačke hodile na vrt

Pletena pocinkana mreža

To je nasvet za tiste, ki pripravljajo gredice. Ne, ne, ni potrebno ograditi gredic, temveč mrežo položimo na zemljo in tako preprečimo razkopavanje gredic. To lahko storite še pred setvijo. Mačkam po taki površini ni prijetno hoditi (menda ni po godu njihovim blazinicam na tačkah).

Na že zasajene gredice lahko v tla zapičite vejice ali kratke paličice , ki bodo preprečevale sprehajanje in razkopavanje. Med večje rastline lahko položite večje kamne.

Pokrijte peskovnik

Priljubljen kotiček za otroško igro, mačke spominja na ogromno mačje stranišče. Nepokrit peskovnik privablja vse mačke iz okolice, zato ga ko ni v uporabi pokrijte. Nihče se ne želi igrati na takšnem prostoru, poleg tega tudi ni higienično.

Omenjeni nasveti sicer ne bodo v popolnosti pregnali mačk z vrta, vendar pa vrt ne bo več tako privlačen za njih, kot bi bil sicer.

Odganjanje z vonjem

Včasih so za odganjanje mačk z vrta uporabljali tudi kroglice iz naftalina. Naftalin je bil sicer namenjen za odganjanje tekstilnih moljev. Vonj po naftalinu je bil za mačke in tudi druge živali izjemno moteč, zato so se takšnim mestom večinoma izogibale. Vendar pa so kroglice naftalina strupene in bi lahko bile nevarne ne samo za živali ampak tudi za majhne otroke, zato takšnega načina odganjanja ne uporabljajte.

Rastline, ki odganjajo mačke

Rajše na vrtu posadite rastline, ki bodo s svojim vonjem odganjale živali z vrta. Ena takšnih je Coleus canina, rastlina iz družine ustnatic, ki jo boste pri nas našli pod različnimi imeni: »pasji moljevec«, »spelji se muc«, »fuj muc, fuj pes«. Edina težava te rastline je, da tudi ljudem ne diši posebej privlačno, zato jo posadimo na mesto, kjer nas ne bo motila.

Obstajajo tudi druge rastline, ki naj bi s pomočjo vonja odganjale mačke npr. sivka, vinska rutica, plazeča meta.

Voda

Nekateri se odganjanja mačk lotevajo z vodo, saj večina mačk ne želi biti mokra. Obstajajo posebni škropilniki s senzorjem gibanja, ki neželenega obiskovalca poškropijo, ko se preveč približa. Po taki slabi izkušnji se bodo mačke pričele izogibati vrtu.

Če bo gredica vseskozi vlažna, obstaja majhna verjetnost, da bo mačka brskala po njej. Večinoma brskajo po sveže prekopani suhi zemlji.

Elektronski odganjalci

Preizkušeno sredstvo za odganjanje mačk so tudi elektronski odganjalci. Oddajajo zvok, ki ga slišijo le mačke (ljudje ga ne zaznamo). Zvok jim je neprijeten, zato se z vrta raje umaknejo.

Drugi ukrepi za preprečevanje vstopa mačk na vrt

Mačke ne marajo vonja po citrusih, zato lahko na vrt nastavite olupke agrumov in tudi banan. Nekateri prisegajo na česen in čebulo ter na posipanje popra in cimeta.

Po gredicah lahko potresete grobo lubje in jajčne lupine.

Preganjalec psov in mačk

Je nakup odganjalca za pse in mačke v obliki že pripravljenega razpršila. Priporočamo vam uporabo Substral Celaflor odganjalec psov in mačk.

Substral Celaflor odganjalec psov in mačk je za uporabo že pripravljen. Deluje hitro in ima dolgotrajno delovanje. Ima tako odganjalno kot tudi odvračalno delovanje. Lahko ga uporabljamo ga za zaščito pred psi, mačkami in tudi kunami.

Prikrije obstoječe neprijetne vonjave in preprečuje pojavljanje novih. Uporabljajte ga na prostem v okolici objektov, kjer se živali zadržujejo: vrtne ograje, zidovi, vhod na dvorišče ter tudi v pokritih prostorih, kot so nadstrešnice, shrambe. Vsebuje eterično olje limonskega evkalipta.

Ne glede na vse te ukrepe ne pozabite na higieno, ko ste na vrtu. Mačji iztrebki so lahko zelo nevarni, zato pri delu na vrtu uporabljajte rokavice in preverite peskovnik, preden se v njem začno igrati otroci. Zelenjavo z vrta pa pred uporabo temeljito operite.

Da pa ne bomo preveč kritični do mačk, moramo vedeti, da so tudi zelo koristne, saj nas varujejo pred nadležnimi glodalci in nam delajo družbo.