Skip to main content

Skladiščenje krompirja

Zgodnji krompir

Zgodnji krompir ni namenjen daljšemu skladiščenju temveč sprotni porabi. Začasno ga skladiščimo v temnem in hladnem prostoru ob visoki zračni vlagi. Za pridelavo krompirja za ozimnico zato sadimo srednje pozne in pozne sorte.

Srednje in pozne sorte krompirja

Skladiščimo ga v zabojčkih, ki omogočajo zračenje, tudi s spodnje strani. Preden pa gomolje zložimo v zabojčke, ga temeljito pregledamo in izločimo vse poškodovane gomolje, kot tudi tiste, ki kažejo različne znake bolezni.

Pred pričetkom skladiščenja krompirja ne smemo prati. Skladiščimo samo suh krompir (bolezni), tudi izkopljemo ga v suhem vremenu, ko so tla suha.

Pogoji za dobro skladiščenje krompirja

Temperatura na kateri krompir skladiščimo ne sme biti nižja od 4 °C (velja tudi za krompir za ozimnico), sicer se škrob spremeni v sladkor (krompir postane sladek). Najprimernejša temperatura za skladiščenje krompirja je 5 do 6 °C v prostoru pa naj bo tudi čim višja zračna vlaga. Najprimernejši prostor za skladiščenje je ponavadi klet.

Večina tako shranjenega krompirja ne kali do novega leta, zato sredstev za preprečevanje kaljenja niti ni potrebno uporabiti. Priporoča se skladiščenje krompirja skupaj z jabolki. Jabolka pri zorenju oddajajo etilen, ki zavira rast oz. kalitev in spodbuja zorenje.