Skip to main content

Izboljšajte in aktivirajte tla v vrtu

Struktura tal je pomemben dejavnik pri oskrbi rastlin z vodo in hranili. Izboljševalec tal vsebuje veliko snovi, ki ugodno vplivajo na strukturo tal.

Uravnoteženo življenje v tleh pospešuje tvorbo humusa in omogoča optimalne pogoje za rastline. Z dodajanjem organske snovi in humusa deževnikov aktiviramo in stimuliramo življenje v tleh.

Rodovitnost tal ima velik vpliv na oskrbo s hranili in v nadaljevanju na rast in razvoj rastlin.

aktivator tal

Kako pogosto uporabimo aktivator tal?

Za dosego najboljših rezultatov SUBSTRAL Naturen BIO izboljševalec tal uporabimo 1-2x v sezoni.

Kdaj je najbolj primeren čas za uporabo?

Najbolj primeren čas uporabe izdelka je od marca do junija in od septembra do novembra. Ob nanosu tla ne smejo biti zamrznjena. Prav tako priporočamo nanos izdelka na suho površino.

Odmerjanje aktivatorja tal

Odmerek je odvisen od kakovosti tal:

  • 50 – 100 g/m²: za dobra tla (vzdrževanje kakovosti).
  • 100 – 250 g/m²: za regeneracijo lahkih peščenih tal ali težkih glinastih tal oz.za tla z manjšo vsebnostjo organskih snovi.

Zelenjavna greda: 100 – 150 g/m² zadelati v tla in zaliti (pred setvijo ali sajenjem).

Trajnice in okrasne grmovnice: 100 – 150 g/m², potresite po površini oz. okrog rastlin, zadelajte v zemljo in dobro zalijte.

Trata: 50 – 100 g/m², po košnji, nanesite na suha tla. Po nanosu izdelka ne kosite trave vsaj teden dni.

Sadno drevje, jagodičevje, žive meje: 100 – 150g/m²; potresite po površini oz. okrog rastlin, zadelajte v zemljo in dobro zalijte.

Glavne sestavine aktivatorja tal

  • humus deževnikov je dragoceno naravno hranilo, ki aktivira biološko aktivnost v tleh. Poleg tega uravnava pH vrednost v tleh, kar omogoči boljši sprejem hranil.
  • rdeče alge so vir kalcija (apnenec) in skrbijo za krepitev celic. Ravno tako sodelujejo pri uravnavanju pH vrednosti v tleh (boljši sprejem hranil) in izboljšujejo strukturo tal.
  • huminske kisline izboljšujejo strukturo in rodovitnost tal, saj pospešujejo tvorbo koreninskega sistema in omogočajo boljšo izrabo hranil.
  • zeolit je vulkanska kamnina, ki lahko skladišči velike količine vode in v njej raztopljenih hranilnih snovi. Poleg tega je tudi bogat z minerali in povečuje rodovitnost in biološko aktivnost v tleh.