Skip to main content
 • čili-setev in vzgoja

Čili- setev in vzgoja po korakih

Čili pripada rodu Capsicum, tako kot paprika. Sorte te rastline se razlikujejo predvsem po stopnji pikantnosti plodov: lestvica sega od blage do neusmiljeno pekoče. Bolj ko je sorta pikantna, dlje traja rastni proces od kalitve do zorenja.

Za vzgojo čilija potrebujete:

 • humusno, prepustno in s hranili bogato zemljo,
 • gnojilo (primerno je gnojilo za paradižnike oz . za plodovke),
 • vrtne vile,
 • vrtnarsko lopatko,
 • zemljo za sajenje,
 • pladnje za semena oz. majhne lončke,
 • lončke s premerom 9-10 cm,
 • za gojenje v loncih: lonce s premerom najmanj 20-23 cm.

Sorte čilija

Naslednje sorte čilija so zelo primerne za domačo pridelavo in dajejo zanesljiv pridelek:

 • Čili ‘Apache’ – aromatična in pekoča / primerna za vzgojo v loncu.
 • Čili Cayenne – klasika iz Mehike, poznan tudi kot kajenski poper / 5-20 cm dolgi plodovi / običajno se uporablja posušen / značilen okus / zelo pekoč.
 • Čili ‘Demon Red’ – dobra rastlina za začetnike / majhni plodovi / zelo pekoč / dober čili za vzgojo na balkonu.
 • Čili ‘Etna’ – italijanski čili / veliko majhnih plodov / srednje pekoč / je primeren za sušenje ali vlaganje.
 • Čili ‘Fuego’, F1 – sorta kajenskega popra / 15 cm dolgi plodovi / primeren za gojenje v loncih in na prostem / pekoč in aromatičen.
 • Habanero (Capsicum chinense) – okrogli, debeli plodovi / dolgi 5 cm / sadna aroma / izjemno pekoč – eden najbolj pekočih čilijev na svetu.
 • Čili ‘Hungarian Hot Wax’ – voskasta površina / 18 cm dolgi plodovi / sočna in sladka aroma / zelo pekoč.
 • Čili ‘Jalapeño’ – mehiška sorta čilija / sadno-sladka aroma / zelo pekoč / rastlina čilija dobro uspeva v lončkih
 • Čili ‘Prairie Fire’ – majhna rastlina / 2 cm dolgi, debeli plodovi / izjemno pekoč / primeren za vzgojo na balkonu ali okenski polici
 • Čili ‘Thai Dragon’ – se pogosto uporablja v jugovzhodni Aziji / majhen / ozki plodovi / zelo pekoč / spada v vsak tajski curry
 • Čili ‘Dorset Naga’ (Capsicum chinense) – eden najbolj pekočih čilijev, ki jih lahko vzgojite doma / 6 cm dolgi plodovi / Opozorilo: neusmiljeno pekoč

  Sajenje čilija

  Sadike čilija je zdaj mogoče kupiti povsod. Če pa posejete čili, imate na izbiro veliko večjo izbiro sort.

  gnojilo za čili

  Zemlja za čili

  Najboljša je humusna, prepustna in s hranili bogata zemlja. Idealna izbira je npr. SUBSTRAL Naturen zemlja za paradižnike in zelenjavo. Ta substrat ne vsebuje šote in je narejen iz povsem naravnih sestavin. Z gnojilnimi palčkami Substral Naturen pa zagotovimo uravnoteženo oskrbo čilija s hranili in vodo ter s tem bogat pridelek.

  Koliko časa rastejo čiliji?

  Čiliji rastejo celo pomlad, plodovi pa dozorijo poleti. Predvsem zelo pekoče sorte potrebujejo več časa, da dozorijo – zato jih sejemo januarja ali februarja. Manj pekoče sorte lahko posejemo tudi kasneje.

  Primeren prostor za rast 

  Čili potrebuje veliko sončne svetlobe, toplote in veliko svežega zraka. Poleg sončnih gredic na vrtu, dobro uspevajo tudi na sončnih in toplih terasah in balkonih, ob južnih stenah hiš in rastlinjakih, kjer moramo poskrbeti za zadostno kroženje zraka.

  čili

  Ste vedeli….?

  • Stopnja pikantnosti se meri s Scovillovo lestvico. Ta določa vsebnost alkaloida kapsaicina – snovi, ki sproži pekoč občutek.
  • Običajne vrste čilija imajo Scovillovo vrednost med 100 in 500. Najbolj pekoča čilijeva omaka na svetu, ki ima skromno ime “The Source”, pa je s 7,1 milijona Scovilla bolj pekoča kot poprov sprej.
  • Svetloba, voda in tla ter čas obiranja imajo pomembno vlogo na količino kapsaicina. Lahko se zgodi, da tudi posebno pekoča sorta čilija, kot je Habanero, pozimi nima skoraj nič pikantnosti.

  Setev čilija – korak za korakom

  1. Semena čilija pred setvijo čez noč namočite v topli vodi – to izboljša kalitev.
  2. Za uspešno kalitev potrebujemo temperaturo od 18 do 21°C (najhitreje vzkali pri 25°C). Seme posadite 0,5 cm globoko v majhne lončke ali pladnje za gojenje. Pri setvi uporabite zemljo za sejanje in pikiranje.
  3. Sadike redno zalivajte, vendar ne preveč. Substrat mora biti vseskozi vlažen, ne sme pa biti namočen.
  4. Ko se klična lista poravnata, je potrebno rastlinice prepikirati v lončke premera 9-10 cm. Pri tem pazite, da se majhnih korenin ne dotikate ali jih poškodujete. Rastlinice čilija gojimo pri temperaturah od 16 do 18°C.
  5. Ko rastline te lončke prerastejo, jih lahko posadite na njihovo končno mesto. V neogrevane rastlinjake jih lahko posadite od sredine maja, na prosto pa od konca maja/začetka junija. Rastline utrjujte postopoma, 10-14 dni pred sajenjem: lončke čez dan postavite na sonce in jih zvečer prinesite nazaj.
  6. Čili v gredici: Zemljo dobro prerahljajte in posadite na razdalji 40 do 50 cm – lahko tudi več, odvisno od sorte.
  7. Čili v lončkih: Posamične rastline posadite v lonce s premerom vsaj 20 do 23 cm. Od velikosti lonca je odvisno kakšen bo pridelek: večji kot je lonec, bolj uravnotežena je bilanca hranil in vode.
  čili na balkon

  Setev čilija v balkonska korita

  Če nimate vrta, lahko čili gojite na tudi balkonu – vendar le pod pogojem, da je vaš balkon obrnjen proti jugu in ima veliko sonca. Majhne sorte čilijev še posebej primerne za gojenje na balkonu.

  Čili-oskrba rastlin

  Plodovi čilija so različnih oblik in rastejo pokončno ali viseče. Da se bodo rastline dobro razvijale in vam zagotovile bogat in aromatičen pridelek, je potrebno upoštevati nekaj nasvetov:

  • Čili redno zalivajte, še posebej dokler se ne pojavijo prvi cvetovi, saj takrat potrebuje veliko vlage. Bodite pozorni na rastline, ki rastejo v rastlinjakih ali v zaprtih prostorih na okenskih policah – tu se lahko zemlja hitro izsuši.
  • Čili redno gnojite. Organsko gnojilo, SUBSTRAL Naturen BIO tekoče gnojilo za paradižnike in zelišča, je kot nalašč za vzgojo čilija, saj zagotavlja vašim rastlinam optimalno oskrbo s hranili in dragocenimi mikrohranili.
  • Redno odstranjujte plevel.
  • Ko je rastlina visoka približno 20 cm, odščipnite vrh, da spodbudite grmičasto rast in obilnejši pridelek.
  • Da bi čili obrodil, se morajo rastline oprašiti. Na prostem se to zgodi s pomočjo vetra in žuželk (čebele, čmrlji), v zaprtih prostorih si pomagamo s čopičem ali pa rastlino rahlo stresemo.
  • Čili se zelo dobro obnesejo v mešanih kulturah. Med dobre sosede sodijo paradižnik, jajčevec, peteršilj, rožmarin, rukola in redkev. Slabi sosedje so komarček, rdeča pesa, fižol in grah.
  obiranje čili

  Obiranje čilija

  Najbolje je, da čili pobirate po potrebi. Ko dozori, se večina vrst čilija obarva rdeče. Čili lahko nabirate, tudi ko so plodovi še zeleni. Bolj ko jih obiramo, več plodov bodo imeli.

  Podobno kot paprika tudi čili po obiranju malo dozori, a ne popolnoma. Z zorenjem se pikantnost le nekoliko poveča – predvsem postanejo bolj aromatični in bolj sladki.

  Čilije lahko tudi zamrznete, saj ob tem ne izgubijo svoje pikantnosti. Vendar so bolj primerni za sušenje. Številne sorte so zelo dobre tudi vložene.

  Škodljivci in bolezni

  Pršice

  Pršice so majhni pajkovci, ki se zadržujejo na spodnji strani listov in sesajo iz listov. Na napadenih listih se pojavijo drobne srebrne, kasneje sive in rumenkasto rjave lise, listi pa se zvijejo in odmrejo. Preventivni ukrep je zagotavljanje visoke vlažnosti, saj imajo pršic raje suho in toplo. Čilije redno škropite z mlačno vodo in zračite zaprte prostore. Pršice lahko odstranite s curkom vode ali pa napadene dele rastline odrežete in uničite (ne smete jih odložiti na kompost).

  Rastlinjakov ščitkar

  Te majhne škodljivci in njihove ličinke najdemo na spodnji strani listov kjer sesajo sok. Na napadenih listih se najprej pojavijo rumenkaste lise, nato pa listi popolnoma porumenijo. Posledica povzročene škode je pogosto glivična okužba. Koristne žuželke, kot so parazitske ose, nam najbolj pomagajo v boju proti škodljivcem.

  Listne uši

  Tudi listne uši lahko povzročajo težave. Kot preventivni ukrep je potrebno zagotoviti zadostno razdaljo med rastlinami. Listne uši lahko obrišete z rastline ali pa rastlino redno škropite z vodo ali milnico. Zaprte prostore redno zračite. Hotel za žuželke na vrtu privablja naravne sovražnike, ki nam pomagajo v boju proti škodljivcem.