Skip to main content
  • božični kaktus

Božični kaktus (Schlumbergera)

Medtem ko je božična zvezda najbolj poznana in razširjena praznična rastlina, je božični kaktus poln cvetov zagotovo lepši in prekrasno darilo za praznike. Njegova vzgoja je zelo enostavna, poleg tega ga lahko gojimo kot sobno lončnico preko celega leta. Obstaja širok barvni spekter cvetov: od rumene, oranžne, rožnate, vijoličaste in bele, obstajajo pa tudi kombinacije več barv.

Božični kaktus spada med členkaste kaktuse, ki izvirajo iz Južne Amerike, natančneje priobalni gozdovi jugovzhodne Brazilije. Božični kaktus raste kot epifit (korenin nimajo v zemlji, temveč  na drevesnem deblu ali vejah) na drevesih in grmovju ali celo na kamenju (litofit). Hranilne snovi dobi iz razpadlih rastlinskih delov, lubja, mahu… vodo pa iz kondenzirane zračne vlage. Raste v obliki večjih ali manjših grmov. Njegovi listi so spremenjeni v ploščate členke zelene in rdečkaste barve. Ima povešavo rast. Novi členki in popki poženejo iz starih končnih členkov. Cvetove v naravi oprašujejo kolibriji.

Svetloba

Božični kaktus se uspešno prilagodi na manjšo količino svetlobe, vendar pa več in bolj bujnih cvetov najdemo na rastlinah, ki so izpostavljene več ji količine svetlobe. Rastline naj bodo na sončni legi. Po ledenih možeh, v maju lahko rastline prenesemo na prosto, vendar jih ne smemo izpostaviti direktnemu soncu.

Postavimo jih na senčno oz. polsenčno mesto. Premočno in direktno sonce lahko poškoduje liste. Ko je jeseni čas, da rastline odnesemo v zaprt prostor, to storimo postopoma. Vsak dan podaljšujemo čas, ki ga kaktus, preživi v zaprtem prostoru. Če kaktus gojimo na južnem in zahodnem oknu, je potrebno preko dneva senčiti, prav tako ni potrebno rastlini na severnem in vzhodnem oknu dodajati svetlobo. Rastline na prostem moramo zaščititi pred soncem med majem in septembrom.

Božični kaktus – rastni substrat 

Božični kaktus potrebuje dobro odcedna tla. Uporabite lahko že pripravljeno mešanico za kaktuse, lahko pa si jo zmešamo tudi sami. Idealna zemlja za božične kaktuse je sestavljena enakomernih deležev ilovice, komposta in mivke ali kremenčevega peska. Mešanici lahko dodate tudi malo lesnega pepela in hlevskega gnoja.

Zalivanje božičnega kaktusa

Božični kaktus ni pravi kaktus in zato potrebuje več vode kot kaktusi. Spada med sočnice, ki lahko v svojih listih skladiščijo večje količine vode. Rastlino zalijte, ko je zemlja v lončku suha na otip. Razmak med dvema zalivanjema je odvisen od temperature zraka, količine svetlobe, relativne vlage in obdobja rasti. Preko poletja mora biti substrat vseskozi vlažen, jeseni in pozimi pa zalivamo le toliko, da se rastlina ne posuši.

Oktobra rastline ne zalivamo. Ponovno pričnemo zalivati kaktus novembra vendar z majhnimi količinami vode. Ob tem moramo biti pozorni, da stebla ne postanejo mlahava zaradi prevelike količine vode. Če je zrak v prostoru presuh, položimo lonec na pladenj v katerega smo natresli plod in ga namočili z vodo.

Po končanem cvetenju kaktus pustimo počivati in ga ne zalivamo 6 tednov. Ko ponovno prične odganjati ga presadimo ali zamenjamo vrhnji sloj zemlje. Zalivamo zmerno, tako da je zemlja vlažna.

Gnojenje

Ko spomladi pričnejo odganjati novi poganjki, pričnemo kaktusu dodajati gnojilo. Zalivamo ga redno z raztopino tekočega gnojila za kaktuse.

božični kaktus zalivanje

Temperatura prostora

Božični kaktus je rad na toplem, čeprav nižje temperature zvečer (10-12°C) spodbujajo k tvorbi cvetnih popkov, zato rastlino od oktobra zvečer postavimo na hladnejše mesto (15-18°C). Kaktusa ne smemo postaviti v bližino grelnih naprav (radiatorjev, kamina, …) idealna temperatura je med 24 – 26°C.

Razmnoževanje

Senčen prostor oz. zmanjšanje osvetlitve so nujno potrebni za rast božičnega kaktusa. Razvoj cvetnih popkov pospešimo s tem, da rastlino postavimo v hladnejši prostor (15-18°C), kjer ni veliko dnevne svetlobe. Zemlja mora biti vseskozi vlažna, substrat se nikakor ne sme izsušiti.

Redno opazujte konce listov. Ko na koncih listov opazimo majhne popke, povečamo količino vode in čas osvetlitve. Če se popki pojavijo prezgodaj, zaustavimo njihov razvoj z znižanjem temperature.

Božični kaktus se enostavno razmnožuje s stebelnimi potaknjenci. Dobro oskrbovan kaktus bo v nekaj letih dosegel neobvladljivo velikost. Za koreninske potaknjence uporabimo 3-4 listne členke, počakamo, da se rana zasuši in posadimo v substrat.

Potaknjence zalivamo zmerno, da ne pride do koreninske gnilobe. Po 2 do 3 tednih lahko zalivamo z isto količino vode, kot ostale potaknjence. Ko se potaknjenci ukoreninijo, jih presadimo v substrat za kaktuse.

Presajanje

Božični kaktus presajamo na 2 do 3 leti ali ko postane posoda premajhna oziroma je zemlja izčrpana. Najpogosteje ga presajamo v pomladanskih mesecih, vendar ga, če je potrebno lahko presadimo v kateremkoli letnem času.

Odpadanje popkov

Najpogostejši vzroki za odpadanje cvetnih popkov so prekomerno zalivanje, izpostavljenost hladnemu zraku, bližina radiatorja, prepih ali pomanjkanje kalija v zemlji. Vsak teden zato vodi za zalivanje dodamo tekoče gnojilo za kakteje.

božični kaktus škodljivci

Škodljivci

Rastline občasno napadejo koreninske uši ter volnati kaparji. Odstranimo jih z uporabo sistemičnega insekticida.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.