Skip to main content
  •  božična zvezda gojenje

Kako prisilimo božično zvezdo, da zacveti ob pravem času

Božična zvezda je rastlina kratkega dne, zato potrebuje za razvoj cvetov in ovršnih listov kratek dan oz. krajši čas osvetlitve. Ovršni listi in cvetovi se jim pričnejo razvijati šele, ko skrajšamo dnevno osvetlitev na 10 ur ali manj. Daljša izpostavljenost svetlobi zavira ali celo prepreči razvoj cvetov.

  1. Konec februarja, ko ovršni listi odpadejo, skrajšamo stebla na približno 15 cm. Rastlino presadimo in postavimo na svetel prostor in jo ne zalivamo. Ko odženejo novi poganjki, pustimo le štiri do pet novih stebel, ostale odstranimo. Nato jo pričnemo redno gnojiti in sicer 2x mesečno z gnojilom, za cvetoče rastline ter zalivati. Če želimo imeti košate rastline, jih moramo vršičkati.
  2. Meseca maja rastlino prenesemo na prosto in jo zaščitimo pred neposrednim soncem oz. postavimo v senčen predel. Rastline tudi redno zalivamo in gnojimo.
  3. Čez poletje raste počasi, se pa rast pospeši ob koncu poletja. Rastline gnojimo vsakih 10 dni in ohranjamo zemljo vseskozi vlažno.
  4. Oktobra začnemo s prekrivanjem rastlin. S tem ko rastlino prekrijemo simuliramo kratek zimski dan. Rastlino prekrijemo v zgodnjem popoldnevu in jo tako pustimo do naslednjega jutra. To počnemo osem tednov. Po tem času se bodo ovršni listi obarvali .
  5. Meseca novembra moramo poleg prekrivanja znižati tudi temperaturo (na 15°C) in še skrajšamo čas osvetlitve(največ 12 ur/dan).
  6. Decembra bi morali biti ovršni listi že obarvani. Rastlino tedaj postavimo na stalno mesto, kjer naj bo temperatura od 18-20°C. Rastlina ne sme biti v bližini grelnih naprav ali prepiha. V tem času jo malo zalivamo, ne smemo pa je pršiti.
božična zvezda božič

Božična zvezda- nakup

Pri nakupu moramo biti pozorni, da ima rastlina zdrave in sveže liste. Paziti moramo tudi na cvetove, le ti naj bodo čim bolj zaprti. Predno jo odnesemo domov,  jo moramo dobro zaščititi pred mrazom in temperaturnim šokom. V primeru izjemno nizkih temperatur, nakup raje opravimo kakšen drug dan.

Če ne bomo upoštevali teh osnovnih navodil pri nakupu, se nam lahko zgodi, da nam rastlina odvrže vse liste. Povedati pa je potrebno, da so rastline, ki so vzgojene pri nas, na nizke temperature bolj odporne od uvoženih.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.