Rastline potrebujejo ljubezen.
In Substral.
 

Balkonske zasaditve - na kaj moramo biti pozorni

Posebno pozornost moramo posvetiti tudi mestu kam bomo korita postavili. Paziti moramo, da bodo korita dobro pričvrščena, da nam jih ne bo prevrnila že najmanjša sapa in uničila ves naš trud.

Pri samih zasaditvah moramo biti pozorni na barvne kombinacije, pri katerih ne smemo gledati samo na barvo cvetov, temveč nekoliko širše in moramo upoštevati tudi barve korit, ograje in fasade same hiše. Vedeti moramo, da želimo z zasaditvijo balkonov in teras hišo obogatiti in polepšati.

Pred samim sajenjem moramo izbrati tudi primerna korita in posode, kar sedaj ni več težko, kajti na izbiro je veliko različnih vrst korit in posod, vseh možnih velikosti, oblik in barv.

 

Izbira zemlje

Pomembna je tudi izbira zemlje za sajenje oziroma presajanje balkonskih rastlin. Dobra zemlja za balkonske rastline je sestavljena iz: šote, lesnih vlaken, kompostiranega lubja, rastlinskih kompostov hranilnih snovi in različnih dodatkov kot so glineni minerali, lavin granulat, … Vse to vam ponuja zemlja Substral Terra Magna univerzalna zemlja za lončnice ali Substral Aqua Control za zelo sončne lege.

 

Izbira rastlin

Izbira rastlin je najbolj odvisna od našega okusa, paziti pa moramo na pogoje v katerih bodo rastline rasle. Potrebno je vedeti katerim rastlinam ugaja senca, katere bolje uspevajo na sončni legi, katere potrebujejo veliko vode in katere manj. To je potrebno upoštevati ob sajenju, da nam kasneje slučajno ne bo žal.

 

Sajenje

Zemljo za presajanje damo v očiščeno in najbolje razkuženo posodo oz. korito. Paziti moramo, da ne zamašimo lukenj za odtekanje odvečne vode. Med zemljo lahko zamešamo tudi gnojilo Substral Osmocote, ki oskrbuje vaše rastline z vsemi potrebnimi hranili preko cele rastne sezone. Zemlji lahko namesto gnojila Osmocote dodamo palčke Celaflor Careo, ki je sestavljen in sistemičnega insekticida in gnojila z dolgotrajnim delovanjem in tako zaščitimo in hkrati pognojimo rastline.


V korito nasujemo toliko zemlje, da ostane še vedno dovolj prostora da koreninska gruda, ne gleda iz posode. Rastlino rahlo pritisnemo v podlago, okoli korenin pa dodamo zemljo. Vse skupaj rahlo potlačimo in dobro zalijemo.

 

Paziti moramo, da je prst ostane vseskozi vlažna in se ne sme izsušiti. Odcvetele cvetove in odmrle liste sproti odstranjujemo, da ne pride do bolezni, prav tako redno pregledujemo, da se na rastlinah ne pojavijo škodljivci.

 

Po končani zasaditvi korito redno zalivamo z vodo, kateri dodajamo tudi hranila. Na voljo je pester izbor gnojil, ki zadostijo prav vsakim potrebam rastlin.


Med Substralovimi gnojili boste prav gotovo našli tudi pravega zase:

  • Substral tekoče mineralno gnojilo za balkonske rastline (703), univerzalno gnojilo za vse vrste balkonskih rastlin, z redno uporabo bodo vaši balkoni polni cvetja do pozne jeseni.
  • Substral tekoče mineralno gnojilo za balkonske in druge cvetoče rastline z dodanim guanom (704),  specialno gnojilo z dodatkom guana in železa, ki poskrbita za bujno cvetenje in zdrave zelene liste.
  • Substral tekoče mineralno gnojilo za pelargonije (705), specialno gnojilo za gnojenje vseh vrst pelargonij in drugih cvetočih rastlin.
  • Substral Osmocote gnojilne tabletke za balkonske rastline (835), specialno dolgotrajno gnojilo (do 6 mesecev), v obliki čepkov, ki s svojo enakomernim     sproščanjem hranil poskrbi, da imajo rastline na voljo toliko hranil, kolikor jih v danem  trenutku potrebujejo. 
Škodljivci

V času bujne rasti, pa se na balkonskih rastlinah radi pojavijo tudi škodljivci. Ti lahko s svojim grizenjem, sesanjem ali objedanjem listov povzročijo veliko škode in oslabijo rastline, katere lahko potem napadejo tudi različne bolezni.


Proti njim se lahko uspešno borimo z izdelki iz družine Celaflor Careo. Na voljo so v obliki granulata, koncentrata, razpršila ter palčk. Imajo širok spekter in dobro sistemično delovanje, niso nevarni čebelam in koristnim žuželkam. So enostavni in varni za uporabo in jih lahko uporabite večkrat na leto.


Želimo vam obilo uspeha in užitkov ob gojenju vaših rastlin.


Skrb za balkonske rastline poleti

Poleti moramo balonsko cvetje primerno zalivati, dognojevati in redno pregledovati, da preprečimo napad škodljivcev. Suhe cvetov in liste redno pobiramo in tako poskrbimo za bujno cvetenje in zdrave rastline.

 

Zalivanje

Pogostnost zalivanja je odvisna od več dejavnikov, najpomembnejši so: vreme, lega, vrsta rastline.

Zalivamo v zgodnjih jutranjih in dopoldanskih urah, če ne gre drugače tudi pozno popoldan, vendar je zalivanje zjutraj in dopoldan bolj priporočljivo.

Raje ne zalivamo z vodo, ki smo jo ravnokar natočili iz vodovodne pipe. Najbolje je, da tako vodo pustimo stati preko noči in jo uporabimo naslednji dan.

Če so vaše balkonske okrasne rastline kljub temu, ste izbrali take, ki ljubijo sončne-vroče lege, vedno žejne, imate dve možnosti za izboljšanje zadrževanja vode oz. manj zalivanja v vročih dneh poletja:

  1. Izbor ustreznega korita ali zalivalnega sistema
  2. Izbor zemlje, ki bolje skladišči vodo in dodajanje zelenih kock Urbanscape za 50% manj zalivanja.
Dognojevanje

Seveda ne smemo pozabiti na dognojevanje. V poletnem času so rastline v obdobju največje rasti in je zato potreba po hranilih večja. Dognojujemo 1-2x tedensko s tekočimi gnojili (npr. Substral ali Asef), za boljšo absorpcijo hranilnih sovi vam priporočamo tekoče gnojilo z dodanim gvanom.

Mah in plevel na zelenici

Najboljši preventivni način preprečevanja širjenja plevelov in mahu je skrbna in redna nega trate. Travi moramo zagotoviti čimbolj optimalne pogoje za uspevanje. Tako bo kar najbolje izkoristila številne prednosti, ki so značilni za njeno rast. Močna zapleveljenost trate nam sporoča, da je rastišče slabo pripravljeno ali pa je pomanjkljivo oskrbovano. Zato je njena rast šibka, kar hitro izkoristijo druge rastline in zapolnijo nastale praznine. Prav nasprotno pa se dogaja, ko ima trata vsega dovolj. Takrat je njena je rast močna in dominantna.

Glede na to, koliko časa je trata trpela pomanjkanje zadovoljive oskrbe ali je bila celo zanemarjena, je odvisna tudi sestava plevelnih rastlin. Pri kratkotrajni zanemarjenosti se pojavijo večinoma enoletni pleveli, kasneje sledi tekmovanje za prevlado med trajnimi in enoletnimi, dokler na koncu ne zmagajo trdovratni trajni pleveli. Ročno odstranjevanje je zelo težko, saj imajo izjemno sposobnost regeneriranja iz najmanjšega koščka rastline, ki nam pri puljenju ostane v tleh. Zelo uspešno pa lahko ročno odstranjujemo trpotec, regrat in marjetice, pri tem pa si lahko pomagamo s posebnim nožem. Ročno odstranjevanje plevelnih rastlin si seveda lahko privoščimo, če trato redno pregledujemo in hitro ukrepamo, za to pa potrebujemo čas. Največkrat pa plevel opazimo šele, ko se že nekoliko razraste. Plazeče rastline, kot so razne vrste detelj, lahko pred košnjo z grabljami nekoliko privzdignemo in jih tako močneje prizadenemo.

Še vedno pa je najučinkovitejša in trajnejša zaščita uporaba ustreznih herbicidov. Današnji herbicidi za zatiranje plevelov v trati delujejo tako, da jih plevelne rastline vsrkajo skozi liste in se s sokovi razporedijo po rastlini vse do najbolj oddaljenih korenin. Eden takšnih preparatov je Substralovo specialno gnojilo za travo brez mahu Substral stop mah. Preprečuje razvoj in zatira večino vrst mahu, z redno uporabo dosežemo intenzivno zeleno barvo travo. Droben fin granulat pa omogoča fino trosenje.

 

Lahko se odločimo tudi za Substral 3V1 popolno gnojilo za travo z dodanim herbicidom in zatiralcem mahu, ki ima trojni učinek: gnoji travo, uspešno zatira večletne širokolistne plevele (slak, regrat, koprive, marjetice) in uničuje mah. Droben in fin granulat omogoča enakomerno trošenje in zagotavlja optimalno oskrbo korenin s hranili. Po uporabi sredstev bodo pleveli najprej začeli bujno rasti, nato pa bodo odmrli. Mah počrni in odmre, odstranimo pa ga s pomočjo grabelj ali prezračevalnika. 

 

Če se odločimo za rabo herbicidov, moramo za to izbrati najprimernejši čas. Škropljenje v suhem vremenu, ko že nekaj časa ni bilo dežja in ima trata celo rumenkast videz zaradi pomanjkanja vode, je povsem zgrešeno. Zgornji deli plevelov se res posušijo, vendar sredstvo zaradi počasne rasti rastlin ne doseže vseh njenih delov in te si čez čas popolnoma opomorejo. Plevele moramo zato zatirati, ko so pogoji za rast najboljši. Navadno je to meseca maja, ko je zadosti padavin in je že lepo toplo ali proti koncu poletja po dežju, vmes pa le po predhodnem izdatnem zalivanju.

Večji del herbicidov, ki so registrirani za zatiranje nezaželenih rastlin v travi, deluje na širokolistne plevele. Učinkujejo torej selektivno in ne škodijo travam, bolj in manj uspešno pa zatrejo vse druge rastline. Najmanj potratno in škodljivo je lokalno uničevanje posameznih plevelnih rastlin in gnezd takoj, ko se pojavijo. Z majhno škropilnico se enostavno sprehodimo po trati in vse rastline, za katere menimo, da so nepotrebne, poškropimo, marjetice in druge cvetlice pa lahko pustimo. Posebno pazljivi moramo biti, če smo v trato posadili katere izmed spomladanskih ali poletnih okrasnih čebulnic, da jih ne poškodujemo.

Škropivo za zatiranje plevelov naredimo sproti in toliko, kolikor ga nameravamo porabiti ob strogem upoštevanju navodil za uporabo. Narejena mešanica namreč ne bo počakala do naslednjič, saj se takoj, ko sredstvo zmešamo z vodo, začnejo procesi njegove razgradnje. Trava oz. pleveli morajo biti suhi, škropimo pa dopoldne ali proti večeru v brezvetrju. Že najmanjša sapica lahko zanese sredstvo na sosednje vrtnice ali sadno drevje in ga poškoduje, zato bodimo pri delu zelo pazljivi.

 

Pregledovanje in zaščita pred škodljivci

Rastline redno pregledujemo, da preprečimo morebitni napad listnih uši in ostalih škodljivcev. Priporočam preventivno uporabo Careo kombiniranih paličic Celaflor, ki bodo zagotavljale dognojevanje, hkrati pa delujejo proti vsem grizočim in sesajočim škodljivcem.

V kolikor ste napad škodljivcev že opazili, vam svetujemo uporabo Careo razpršila Celaflor, ki je že pripravljeno za uporabo. Nobenih insekticidov ne uporabljamo preko dneva, najbolje je, da jih nanesemo v večernih urah.

 
Substral na Facebooku

   Youtube kanal

Aktualna opravila

Vremenska napoved

Vreme
Vir: www.slovreme.net


© 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.