Skip to main content
presajanje lončnic

Presaditi lončnico – da ali ne

Piše: agronominja Loreta Vlahović

Presajanje lončnic pomeni novo domovanje  in veliko spremembo za rastlino. Najboljši čas za presajanje je v času mirovanja rastlin, za dobro kondicijo in nadaljnjo rast pa je ključnega pomena izbrati kvalitetno zemljo za sajenje.

zemlja za rože

Izjemno kakovosten substrat

 • visokokakovosten rastni substrat z nižjo vsebnostjo šote
 • z visoko zmožnostjo zadrževanja vlage
 • za cvetoče in zelene rastline, ki rastejo v posodah v zaprtem prostoru ali na prostem

Presajanje lončnic

Rastline imajo svoj življenjski ciklus – obdobje intenzivne rasti in počivanja, cvetoče pa tudi obdobje cvetenja. Rastlinam s presajanjem ustvarimo svež življenjski prostor z uporabo sveže zemlje za rože.

Najboljši čas za presajanje je v daljših dnevih po obdobju počivanja:

 • kar je pri nas za zelene rastline ob koncu zime,
 • za cvetoče rastline, pa po cvetenju, najbolje v času počitka.

Pri bujno cvetočih rastlinah se zemlja za sobne rastline hitreje izčrpa zato jih presajamo  vsako ali vsako drugo leto v času mirovanja.

uničevanje škodljivcev

Odsvetujemo vam

Presajanje pozimi ob kratkih dnevih ali poleti v veliki vročini povzroči dodatni stres za rastlino in težje privajanje, zato to naredimo le izjemoma. Če je zemlja premokra, rastline hirajo in korenine gnijejo, radi se v zemlji pojavijo tudi škodljivci, ki se jih ne moremo znebiti.

Presajanje velikih rastlin

Pravi čas za presajanje velikih rastlin je, kadar je rastlina previsoka za posodo, rastlina stagnira v rasti ali kadar voda takoj steče skozi zemljo. Takrat je potrebno zamenjati zgornji sloj zemlje za sajenje ali presaditi v celoti v novo zemljo za sajenje.

Ustrezen lonec za rože

Rastline posadimo v primerno prostorne, a ne prevelike lonce. Pri manjših rastlinah je prava izbira za eno številko večji lonček od starega, pri večjih rastlinah pa dve številki ali več.

V kolikor uporabimo stare sadilne lonce je nujno, da le te prej umijemo z vročo vodo in odstranimo vse ostanke stare zemlje.

Zemlja za rože- sobne rastline

Različne rastline imajo specifične potrebe za rast in med njimi je poleg temperature in vode v ospredju izbira ustrezne zemlje za sajenje.

Odlična izbira je Substral Terra magma zemlja za lončnice, ki vsebuje tudi lesna vlakna za boljše zadrževanje vode v območju korenin.

Kakteje in rastline z debelimi mesnatimi listi iz skupine sukulent bodo najbolje uspevale v bolj lahki odcedni peščeni zemlji za sobne rastline, ki ne zadržuje veliko vlage. Vse te lastnosti nam zagotavlja Substral specialna zemlja za kakteje.

Epifitne orhideje in bromelijevke so v naravi pritrjene na debla dreves, zato je za njih najboljši substrat iz lubja Substral specialna zemlja za orhideje.

Večina rastlin dobro uspeva tudi v nabreklih glinenih kroglicah – glinopor. Najlažje se bodo na okolje brez zemlje za rože privadile rastline, ki smo jih razmnožili z zelenimi vršički in so korenine pognale v vodi.

Presajanje manjših rastlin v petih korakih

 1. Pred presajanjem rastlino zalijemo, da bo zemlja za rože ostala objeta okrog korenin.
lončnica

2. Nadzemni del rastline objamemo tik nad loncem, lonec obrnemo na glavo in z rahlim trkanjem ob mizo počasi odstranimo sadilni lonec. Plastični lonček lahko stisnemo in povaljamo po mizi ter tako olajšamo ločitev koreninske grude od lonca. V primeru, ko so korenine zelo utesnjene v lončku ali je zgornji del lončka ozek, bo boljše plastični lonček razrezati ali razbiti.

3. Odstranimo površinsko zemljo, razrahljamo zemljo okoli korenin in pregledamo korenine. Poškodovane korenine odrežemo, predolge in tiste, ki rastejo v krog, skrajšamo.

4. V novi sadilni lonček na dno damo drenažni sloj ( glinopor, kamenčki, stiropor) in prekrijemo z zemljo za rože. Med drenažni sloj in zemljo za sajenje lahko položimo plast vrtnega filca, ki bo zadrževal vlago, a preprečil, da se zemlja izpira med drenažo.

5. Rastlino postavimo na sredino lončka na enako globino kot je bila v prejšnjem lončku, zasujemo z zemljo za zelene rastline in jo pritisnemo k rastlini.

Presajanje velikih rastlin v korakih

Presajanje velikih rastlin visokih  meter ali več in z veliko listne mase predstavlja večji izziv. Presadimo jih šele ko so rastline nestabilne v obstoječem loncu ali zaznavamo stagniranje v rasti in slabšo kondicijo.

 1. Pri presajanju velikih rastlin bomo potrebovali pomoč. Ena oseba oprime rastlino, druga odstrani lonec.  Za dobro stabilnost je priporočljivo izbrati valjast ali kvadratni lonec, ki je pri dnu širok skoraj toliko kot na vrhu.
 2. Nadaljnji postopek presajanja je enak kot koraki 3 do 5 pri manjših zelenih in cvetočih rastlinah. Vedno uporabimo visokokakovostno zemljo za rože.

Ob presajanju velike grmaste rastline kot je fikus poleg krajšanja korenin, delno obrežemo tudi veje ter tako zeleno maso  uskladimo z zmanjšanim obsegom korenin ob presajanju. Rez bo tudi spodbudila obraščanje.

Rastline po presajanju

Presajanje je za rastline stresna situacija kjer iz znanega prehajajo v manj znano okolje. Zato presaditveni stres skušamo čim bolj omiliti. Rastline po presajanju ne izpostavljamo soncu, visokim ali nizkim temperaturam ali prepihu.

Po presajanju rastline pustimo dan ali dva, da se privadijo v novi zemlji za rože in jih šele nato zalijemo.

Če smo posadili v zemljo z dodatkom gnojil, ki se počasi sproščajo, gnojenje nekaj časa ne bo potrebno.  Pri rastlinah posajenih v zemljo za sobne rastline brez dodanih gnojil prvič uporabimo gnojilo za rože kakšen teden po presajanju. Tako kot pri zemlji za sajenje tudi pri gnojenju upoštevamo specifične potrebe rastlin in uporabimo gnojilo za rože za določeno skupino rastlin.

zemlja za rože sobne rastline

Nasveti

 • Raje zalivajmo vanj kot preveč. 
 • Višja ko je zračna vlaga, več toplote lahko prenese rastlina.

 • Gnojimo samo v obdobju rasti.