Zelišča, ki so vedno pri roki

Dekorativnost, izjemni vonj in okus dajejo dišavnicam veliko uporabno vrednost. Med dišavnice štejemo rastline s kulinarično močjo, med zelišča pa tiste, ki imajo zdravilno moč.  To pomeni, da so mnoge dišavnice tudi zelišča, niso pa vsa zelišča dišavnice.

Na balkonih ali oknih je lahko v posodah ves zeliščni vrt. Posadite več posod z dišavnicami tako, da so tematsko skupaj rastline za kuhanje, za čaje in rastline za žar. Za čaje in osvežilne pijače boste uporabili maroško ali mojito meto, pa meliso, limonsko verbeno, origano in žajbelj.

Dišavnice za žar so rožmarin, timijan in listnati česen. Za kuhanje pa majaron, šetraj, origano, baziliko, drobnjak, pehtran, peteršilj. Mnoge dišavnice so tudi večnamensko uporabne.

Prava dišavnica za vaše potrebe

Dišavnice, ki jih uporabljate v večjih količinah, kot npr. je peteršilj rajši posadite na vrt ali samostojno v večjo posodo. Hitro rastoča zelišča kot sta vrtna krebuljica ( Anthriscus cerefolium) in koper ( Anethum graveolens) raje sejemo, ker presajanje ni ravno uspešno.

Zelišča, ki ne prezimijo

Večina dišavnic in zelišč je pri nas prezimno trdna. Slabo prezimne in enoletne so le izjeme kot so kumin ( Cuminum cyminum),  bazilika ( Ocimium basilicum), limonska verbena ( Aloysia triphylla), limonska trava, vrtni janež (Pimpinella anisum). 

 • Tiste z barvitimi listi bodo dodatno popestrile zasaditev: citronasti timijan z drobnimi belo zelenimi ali sivo belimi lističi, zlati origano v svetli rumeno zeleni barvi, temnolistna bazilika ali pisanolistni žajbelj.
 • V nizko in široko skledo lahko posadite različne sorte timijana. Dobili boste grmičasto barvito zasaditev. Poskušajte kombinirati zeleno in zlato listne ter škrlatno in srebrnolistne rastline. Tako boste dosegli videz bolj sproščene zasaditve.
 • Na manj osončenem mestu bodo lepo uspevale različne mete, listnati česen, citronasti timijan in zlati origano.
 • Meto in meliso zaradi agresivne rasti z obilico korenin in hitrega širjenja, raje posadimo ločeno v stabilen lonec.
 • Pomarančna in švicarska meta nimata agresivne rasti, sadimo jih ob manj košatih rastlinah in sta atraktivni kot viseči rastlini.

Zelišča, ki privabijo čebele:

 • cvetovi sivke,
 • žajbelj,
 • drobnjak,
 • pehtran,
 • meta,
 • šetraj,
 • timijan,
 • bazilika,
 • limonski ožep,
 • limonska monarda,
 • boreč.

Velika korist dišavnic je tudi ta, da so odlična vaba za čebele in druge opraševalce. Imajo veliko nektarja in cvetnega prahu in skozi dolgo obdobje cvetenja služijo kot njihova hrana.

Še več hrane za opraševalce bo, če boste ob dišavnicah sadili okrasne rastline kot so ameriški slamnik in mehiške sončnice, poletne astre, kapucinke, cinije, zlati šeboj, dalije, kane, verbene, ognjiče, kozmeje…

Grede in obrobe

Številne dišavnice lahko sadite tudi kot okrasne rastline v cvetličnih loncih in gredah. Med dišavnice se lepo podajo viseči tagetes, kapucinke, ognjič, lantana, verbena.

Dišavnice in zelišča lahko gojite tudi med drugimi  okrasnimi vrtnimi rastlinami na gredici. Tako sta monarda ( Monarda didyma) in vinska rutica ( Ruta graveolens) lepi rastlini za obrobe gredic.

Zanimive privlačne točke na vrtu ustvarite z dišavnicami zanimive rasti kot je drevesna bazilika, žajbelj ali boreč.

Najbolj boste uživali ob dišavnicah, posajenih ob poteh in stezicah ali tam, kjer največkrat počivate. Gosto posajeni timijan, gorski šetraj in divje kamilice  naredijo dišečo preprogo. Kot obrobo lahko uporabite tudi privlačen drobnjak, ki se hitro razmnožuje in širi.

Zasaditev v kombinaciji z zelenjavo

V kombinaciji z zelenjavo imajo dišavnice dvojno korist. Ob fižolu odlično uspeva šetraj in ga hkrati varuje pred ušmi. Bazilika spodbuja rast paradižnika in paprike ter plodovom daje boljši okus. Korenine rastlin se za dober učinek morajo prepletati.

Ob brokoliju, zelju in jagodah je smiselno posaditi žajbelj, bodisi navadni ali pisanolistni.

Izberite substrat za dišavnice. Dišavnice gnojimo manj kot zelenjavo, a je v mešani zasaditvi nujno gnojenje prilagoditi bolj zahtevni rastlini.

Z rezanjem se dišavnice pomladijo in ves čas poganjajo nove nežne poganjke ter tako ustvarijo bolj košate grmičke.

V vlažni senci bodo uspevali: vratič ( Tanacetum parthenium in vulgaris), luštrek ( Levisticum officinale), drobnjak ( Allium schoenophrasum), kodrasti peteršilj ( Petroselim crispum), meta ( Mentha), navadna melisa ( Melissa officinalis) ter vrtna krebuljica (Anthrischus cerefolium).

Sivka je odlična izbira za višje obrobe

Med sivkami je veliko sort z različnimi oblikami cvetov. Bolje je izbrati manjše kompaktne rasti, ker jih lahko dalj časa pomlajujete.

V isti namen lahko uporabite tudi različne sorte žajblja, meto ali meliso.

Kdaj in kako saditi dišavnice

Dišavnice lahko sadite v posode vse leto, vendar je najprimernejši čas pomlad. Če so pozimi gojene v toplih rastlinjakih, spomladi potrebujejo postopno prilagajanje na hladnejše zunanje temperature.

Pred sajenjem rastline obilno zalijte. Na dno posode najprej nasujte drenažni sloj iz glinastih kroglic, drobnih kamenčkov, vulkanskega lapila ali na dno lonca položite plast surove volne. Čez to nasujte malo  zemlje.

Sajenje zelišč

Za sajenje uporabite organsko zemljo Substral Naturen Terra Humus zemljo za zelenjavo in zelišča.

Zasaditev zelišč v posode

 1. Rastline še v lončkih najprej razporedite.
 2. Ko ste določili pravo mesto in rastlini dodelili dovolj prostora za rast, rastline pazljivo vzemite iz lončkov.
 3. Najprej lonček povaljajte med rokami ali po trdni površini. S tem pripomorete, da se zemlja loči od lončka.
 4. Ko ste rastline namestili na mesto rasti, z izbrano zemljo zasujte ves prostor okrog rastlin in nežno pritisnite k rastlinam.
 5. Po sajenju zalijte po zemlji med rastlinami. Bolje malo in naslednji dan še dodatno. Tako omogočite, da se voda vpije v zemljo.

Gnojenje zelišč

Dišavnice ne potrebujejo veliko hranil, a vseeno potrebujejo moč za rast.  Dognojujte  na 10 dni z tekočim  gnojilom narejenim iz visokokakovostnih sestavin in popolnoma rastlinskega izvora Substral Performance Organics za sadno drevje in zelenjavo.

Sajenje zelišč

Za gnojenje uporabite BIO gnojoilo za zelišča in sadno drevje Substral Performance Organics.

Vzgoja zelišč

Postavite lonce ali korita na svetlo mesto. Ko se začne rast, lahko začnete tudi z rezanjem vršičkov. Bolj ko boste rezali, bolj se bodo rastline obraščale in dobivale košato obliko.

Kadar želite, da so dišavnice tudi hrana za čebele,  pustite rastlinam zacveteti ter trgajte le listke in ne vršičkov.

Spremljajte nas

.

© 2021 Substral - Vse pravice pridržane!      Izdelava strani Kinvart