Dekorativnost, izjemni vonj in okus dajejo dišavnicam veliko uporabno vrednost. Med dišavnice štejemo rastline s kulinarično močjo, med zelišča pa tiste, ki imajo zdravilno moč. To pomeni, da so mnoge dišavnice tudi zelišča, niso pa vsa zelišča dišavnice.
Na balkonih ali oknih je lahko v posodah ves zeliščni vrt. Posadite več posod z dišavnicami tako, da so tematsko skupaj rastline za kuhanje, za čaje in rastline za žar. Za čaje in osvežilne pijače boste uporabili maroško ali mojito meto, pa meliso, limonsko verbeno, origano in žajbelj.
Dišavnice za žar so rožmarin, timijan in listnati česen. Za kuhanje pa majaron, šetraj, origano, baziliko, drobnjak, pehtran, peteršilj. Mnoge dišavnice so tudi večnamensko uporabne.
Dišavnice, ki jih uporabljate v večjih količinah, kot npr. je peteršilj rajši posadite na vrt ali samostojno v večjo posodo. Hitro rastoča zelišča kot sta vrtna krebuljica ( Anthriscus cerefolium) in koper ( Anethum graveolens) raje sejemo, ker presajanje ni ravno uspešno.
Večina dišavnic in zelišč je pri nas prezimno trdna. Slabo prezimne in enoletne so le izjeme kot so kumin ( Cuminum cyminum), bazilika ( Ocimium basilicum), limonska verbena ( Aloysia triphylla), limonska trava, vrtni janež (Pimpinella anisum).
Velika korist dišavnic je tudi ta, da so odlična vaba za čebele in druge opraševalce. Imajo veliko nektarja in cvetnega prahu in skozi dolgo obdobje cvetenja služijo kot njihova hrana.
Še več hrane za opraševalce bo, če boste ob dišavnicah sadili okrasne rastline kot so ameriški slamnik in mehiške sončnice, poletne astre, kapucinke, cinije, zlati šeboj, dalije, kane, verbene, ognjiče, kozmeje…
Številne dišavnice lahko sadite tudi kot okrasne rastline v cvetličnih loncih in gredah. Med dišavnice se lepo podajo viseči tagetes, kapucinke, ognjič, lantana, verbena.
Dišavnice in zelišča lahko gojite tudi med drugimi okrasnimi vrtnimi rastlinami na gredici. Tako sta monarda ( Monarda didyma) in vinska rutica ( Ruta graveolens) lepi rastlini za obrobe gredic.
Zanimive privlačne točke na vrtu ustvarite z dišavnicami zanimive rasti kot je drevesna bazilika, žajbelj ali boreč.
Najbolj boste uživali ob dišavnicah, posajenih ob poteh in stezicah ali tam, kjer največkrat počivate. Gosto posajeni timijan, gorski šetraj in divje kamilice naredijo dišečo preprogo. Kot obrobo lahko uporabite tudi privlačen drobnjak, ki se hitro razmnožuje in širi.
V kombinaciji z zelenjavo imajo dišavnice dvojno korist. Ob fižolu odlično uspeva šetraj in ga hkrati varuje pred ušmi. Bazilika spodbuja rast paradižnika in paprike ter plodovom daje boljši okus. Korenine rastlin se za dober učinek morajo prepletati.
Ob brokoliju, zelju in jagodah je smiselno posaditi žajbelj, bodisi navadni ali pisanolistni.
Izberite substrat za dišavnice. Dišavnice gnojimo manj kot zelenjavo, a je v mešani zasaditvi nujno gnojenje prilagoditi bolj zahtevni rastlini.
Z rezanjem se dišavnice pomladijo in ves čas poganjajo nove nežne poganjke ter tako ustvarijo bolj košate grmičke.
V vlažni senci bodo uspevali: vratič ( Tanacetum parthenium in vulgaris), luštrek ( Levisticum officinale), drobnjak ( Allium schoenophrasum), kodrasti peteršilj ( Petroselim crispum), meta ( Mentha), navadna melisa ( Melissa officinalis) ter vrtna krebuljica (Anthrischus cerefolium).
Med sivkami je veliko sort z različnimi oblikami cvetov. Bolje je izbrati manjše kompaktne rasti, ker jih lahko dalj časa pomlajujete.
V isti namen lahko uporabite tudi različne sorte žajblja, meto ali meliso.
Dišavnice lahko sadite v posode vse leto, vendar je najprimernejši čas pomlad. Če so pozimi gojene v toplih rastlinjakih, spomladi potrebujejo postopno prilagajanje na hladnejše zunanje temperature.
Pred sajenjem rastline obilno zalijte. Na dno posode najprej nasujte drenažni sloj iz glinastih kroglic, drobnih kamenčkov, vulkanskega lapila ali na dno lonca položite plast surove volne. Čez to nasujte malo zemlje.
Za sajenje uporabite organsko zemljo Substral Naturen Terra Humus zemljo za zelenjavo in zelišča.
Dišavnice ne potrebujejo veliko hranil, a vseeno potrebujejo moč za rast. Dognojujte na 10 dni z tekočim gnojilom narejenim iz visokokakovostnih sestavin in popolnoma rastlinskega izvora Substral Performance Organics za sadno drevje in zelenjavo.
Za gnojenje uporabite BIO gnojoilo za zelišča in sadno drevje Substral Performance Organics.
Postavite lonce ali korita na svetlo mesto. Ko se začne rast, lahko začnete tudi z rezanjem vršičkov. Bolj ko boste rezali, bolj se bodo rastline obraščale in dobivale košato obliko.
Kadar želite, da so dišavnice tudi hrana za čebele, pustite rastlinam zacveteti ter trgajte le listke in ne vršičkov.
Uspešno ste se prijavili na Substral novice.
© 2021 Substral - Vse pravice pridržane! Izdelava strani Kinvart