Skip to main content

Zelenjavni vrt- načrtovanje

Načrtovanje je za dobro delujoč zelenjavni vrt prvi korak.  Je značilen vrtni element, ki je praviloma pravokotne ali kvadratne oblike. Zaradi lažje obdelave, pristopa in samega načina gojenja je razdeljen na manjše enote, ki jih imenujemo gredice. 

Velikost vrta 

Velikost zelenjavnega vrta je odvisna od velikosti parcele, vaših potreb ter veselja do dela na vrtu. To je še posebej pomembno, kajti brez tega in rednega obdelovanja, od njega ne boste imeli veliko koristi. 

Površina predvidena za oskrbo ene osebe ni povsem določena. 

 • Za oskrbo enega človeka je dovolj 20-40 m² vrta.
 • Za 4-člansko družino 60-160 m²

Pri tem pa nismo upoštevali pridelave krompirja. Torej manjši kot je vrt, tem bolj morate biti natančni pri izdelavi setvenega načrta. 

Gredice 

Gredice so ponavadi široke do 120 cm. Njihova dolžina pa je odvisna od velikosti parcele oz. vaših želja. Ker je namen vrta pridelava, zelenjavni vrt postavite v tisti del vrta, kjer ne načrtujete drugih aktivnosti.

Atrijski vrt

Manjši vrt, kot je npr. atrijski vrt boste težko spremenili v zelenjavni vrt, zato se v tem primeru raje odločite za postavitev visoke oz. dvignjene grede nekje ob robu. Morda pa se raje odločite za gojenje zelenjave v posodah.

Lega vrta 

 • Pri samostojnih hišah z vrtom je načrtovanje vrta lažje, želimo pa ga imeti v bližini kuhinje oz. izhoda iz hiše. 
 • Najugodnejša lega je seveda sončna, obrnjena na jug, jugozahod ali jugovzhod. 
 • Vrt pred vetrovi zaščitite z živimi mejami, drevesi, grmovnicami, nasadi jagodičja, ograjami… S tem ga nekoliko zaščitite tudi pred hudim mrazom in premočnim soncem.
 • Vrt naj bo čim dlje od prometne ceste (najmanj 50 m). Avtomobilski izpuhi vsebujejo  težke kovine, ki se nalagajo v tleh in prehajajo v rastline, katere na koncu zaužijete. Pred temi negativnimi vplivi se lahko zaščitite z zidovi, ki jih še dodatno zasadite z rastlinami, ki so sposobne vezati težke kovine

Rastline, ki vežejo težke kovine:

 • bršljan,
 • lovorikovec,
 • sredozemska brogovita,
 • tisa,
 • ognjeni trn,
 • glog.

Oblikovanje vrta 

Če imate velik vrt in nekoliko več časa ali domišljije, lahko tudi zelenjavni vrt oblikujete tako, da s svojim izgledom ne bo veliko zaostajal za okrasnim. 

Sta se pa skozi zgodovino izoblikovala dva popolnoma različna pogleda na oblikovanje vrtov

 • Na eni strani gre za urejene geometrijske vzorce (samostanski in grajski vrtovi), kjer velja ‘strogi’ red.
 • Drugi pogled pa je nekoliko bolj sproščen in se približuje »naravnemu« videzu.

Vrtovi naših babic  

Vrtovi se med seboj razlikujejo tudi glede na okolje, ki jih obdaja. Na vrtovih naših babic, ki so praktično izumrli, so od nekdaj skupaj uspevali zelenjava, sadje, dišavnice, cvetje… 

Tak vrt je bil pravokotne oblike obdan z lesenim plotom. Razdeljen je bil na 4 večje dele, ki so bili med seboj ločeni z dvema potkama v obliki križa. Ob robovih vrta je rastlo cvetje.

Moderni vrt  

Pri »modernejših« vrtovih je gojenje zelenjave, cvetja in dišavnic strogo ločeno in omejeno na posamezne gredice. Tak vrt je sicer bolj pregleden, vprašanje pa je, če je lepši?

Prostor za kompost 

Pri načrtovanju zelenjavnega vrta nikakor ne smete pozabiti na kompostnik oz. prostor, kjer boste kompostirali organske odpadke.

Prostor za kompost naj bo:

 • dovolj velik, da na en kup odlagate odpadke,
 • na drugem kupu zorite kompost.

Verjetno ni potrebno poudariti, da bolni deli rastlin na kompost ne sodijo! Tja ne sodijo še nekateri drugi ostanki, o katerih bomo kaj več napisali, ko bomo pisali o kompostiranju. 

Kompostnike lahko kupite ali pa si jih naredite sami. Stojijo naj v tistem delu vrta, kjer je vsaj del dneva senca.

Dostop do vode

Na vrtu tudi ne sme manjkati dostop do vode. Najbolje je, če imate kje v bližini vodovodno pipo s koritom. 

Vodo boste nujno potrebovali za zalivanje, korito pa boste s pridom uporabili za umivanje rok in čiščenje zelenjave. 

Drugi sestavni deli vrta

Klop

Poleg vode, je seveda obvezna oprema vsakega vrta klop, kjer se lahko odpočijete po končanem delu ali pa samo občudujete svoj vrt. Za popoln užitek potrebujete le še žar in dobro družbo.

Rastlinjak

Najbolj »neučakani« vrtičkarji imajo na vrtu tudi rastlinjake ali tople grede, kjer pridelujejo zelenjavo ali pa vzgajajo sadike.

Vrtna lopa

Če imate vrt ob hiši, navadno vrtno orodje shranjujete v njej. Če pa je vrt preveč oddaljen, potrebujete tudi prostor, kamor boste lahko spravili vrtno orodje po opravljenem delu. 

V ta namen lahko sami postavite ali kupite vrtno uto.

Vzgoja zelišč

Ne pozabite na vzgojo zelišč. Lahko jih vzgajate:

 • ločeno od zelenjavnega vrta 
 • ali pa jih zasadite na grede skupaj z zelenjavo.

Analiza tal

Ne glede na to, ali vrt prvič urejate ali vrt že imate, je smiselno narediti analizo tal. To opravite pred pričetkom obdelave

Vzorec zemlje, ki ga odvzamete z vašega vrta, odnesite v najbližji pooblaščen laboratorij, kjer bodo poleg analize založenosti tal s hranili, opravili tudi analizo kislosti tal.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.