Skip to main content

Zelenina muha (Euleia heraclei)

Verjetno se vas je večina spraševala, čemu rjavijo listi na luštreku ali zeleni. Veliko vas je pomislilo, da je to zaradi vremena ali bolezni. Vendar ni, krivec je okrog 0,5 cm velika muha, ki odlaga jajčeca na spodnjo stran listov luštreka, zelene, peteršilja in tudi drugih rastlin iz družine kobulnic. Imenujemo jo zelenina muha (Euleia heraclei).

Pojavlja se v Evropi in Severni Ameriki in lahko naredi veliko škode. Pri nas se pojavlja od konca aprila do začetka novembra in ima več rodov. Škodljive so ličinke, ki vrtajo rove po listih (minerji) Listi se kasneje pričnejo sušiti in zvijati. Če je ličink veliko, se lahko posušijo vsi listi in rastlina propade.

Odrasle muhe  so velike od 4 do 5 milimetrov, imajo rumeno glavo in rjasto do črno telo. Na krilih lahko opazimo prečne črne črte. Konec aprila in v začetku maja samička odlaga jajčeca pod list (do 150 jajčec). Na listih takrat opazimo tudi vbode, ki jih škodljivka povzroča med hranjenjem in odlaganjem jajčec. Ličinke (žerke-bele barve velike 6-7 mm), ki se izležejo po 6-10 dneh, se zarijejo pod povrhnjico lista (ki ostane nepoškodovana), kjer se prehranjujejo. Pri tem naredijo značilne rove, predvsem v glavni žili. Po 25.-28. dneh se ličinke zabubijo v tleh. Konec junija se tako pojavi druga generacija, v avgustu tretja in konec septembra še četrta. Ob ugodnih razmerah pa lahko zasledimo tudi 5. generacijo, ki se pojavi konec oktobra. Muha prezimi v zemlji v obliki bube (2-10 cm globoko).

Znaki škodljivca na zeleni

Na listih najprej opazimo rjave madeže, listi se zvijajo in se pričnejo sušiti. Sušenje je najprej omejeno z listnimi žilami, kasneje pa se posuši cel list.

Z rednim pregledovanjem rastlin in nastavljanjem rumenih plošč lahko ugotovimo, kdaj se škodljivec pojavi.

Pomaga tudi prekrivanje posevkov s kopreno, vendar le pred pojavom poškodb.

Ker se peteršilj, zelena in luštrek hitro obrastejo, poškodovane liste porežemo in tako preprečimo širjenje in nadaljnji razvoj. Pri hitrejšem obraščanju jim pomagamo z rednim dognojevanjem z gnojili Naturen.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.