Skip to main content

Sajenje, gnojenje in zaščita solate

Nikoli ni prepozno za setev solate na domačem vrtu, saj nam ta lahko uspeva čez celotno leto. Dobro nam bo uspevala tudi v koritih na balkonu in v senčnih legah. Uvrščamo jo v družino nebinovk (Asteraceae).

Solata je enoletnica, ki zraste do 30 centimetrov v višino in širino. Prvič naj bi jo zasadili Egipčani, ki so sprva iz semen pridelovali olje in šele kasneje začeli uporabljati tudi liste. Listi so po navadi zeleni, nekatere sorte pa imajo lahko celo vijolično rdečkaste liste. Cvetovi se razvijejo na steblu, ki zraste celo do enega metra v višino.

Glede na obliko rasti, jo delimo na:

 • Rozetaste solate: ne tvorijo glav, ampak izraščajo iz rozet. Pridelek nabiramo prej kot pri glavnatih solatah in ga lahko imamo enakomerno skozi daljše obdobje. Delimo jih še na berivke in rezivke.
 • Glavnate solate: tvorijo glave, ki jih delimo na mehkolistne maslenke in najbolj priljubljene krhkolistne kristalke. V skupino glavnatih solat uvrščamo tudi stožčasto obliko romanske solate.

Ljubljanska ledenka

Je slovenska avtohtona sorta solate. Gre za krhkolistno solato s čvrstimi rumeno zelenimi glavicami z valovitimi in nazobčanimi listi.

Solata- kdaj in kako sejati

Imamo dve možnosti, prva je, da solato sejemo neposredno na gredo, druga pa je, da si kar sami vzgojimo sadike iz semen.

Vzgoja sadik

Pri nakupu semen, moramo biti pozorni na katere temperature so solate lahko občutljive. Pri vzgoji sadik ne smemo pozabiti, da je potrebno solato pikirati, ko naredi klična lista.

Posejemo jo lahko v sadilne vreče, posode, korita ali lončke. Pomembno je, da uporabimo primeren rastni substrat, ki je namenjen vzgoji mladih rastlin iz semen in pikiranju.  Substral zemlja za sejanje in pikiranje je za uporabo že pripravljen rastni substrat. Namenjen je vzgoji rastlin iz semen in potaknjencev ter presajanju mladih rastlin.

Navodila za setev solate v posode:

 1. Na dno posode nasujte nekaj gramoza ali glinoporja. Dodajte Substral zemljo za sejanje in pikiranje in zemljo rahlo potlačite.
 2. Posejte in seme prekrijte s tanko plastjo Substral zemlje za sejanje in pikiranje (2-4 mm).
 3. Rahlo potlačite, da se seme sprime s podlago. Posodo pokrijte s prozorno folijo ali steklom. V času kalitve posode ne izpostavljajte direktnemu soncu. Postavite v svetel prostor s temperaturo okrog 20°C in redno zalivajte.

Približno 5-10 dni po setvi je čas za pikiranje. Presadimo jih v posamezne sadilne enote, na temperaturo 18-22°C. Sadike redno zalivamo vsak drugi dan.

Priporočamo vam, da solato sejete v približno 14-dnevnih razmakih, saj jo boste tako imeli vseskozi na voljo.

Solata- presajanje na prosto

Praviloma na prosto sadimo od sredine marca do sredine septembra. Ko sadike oblikujejo od 4 do 6 listov, so pripravljene na presajanje. Presajamo jih v vlažnem vremenu. Sadimo jih na sadilno razdaljo približno 20 centimetrov. Pri zgodnjih sajenjih, posajene sadike obvezno pokrijemo s kopreno. Takoj po sajenju sadike dobro zalijemo.

Neposredna setev na gredice

Neposredno setev lahko opravimo kadarkoli od konca marca do konca avgusta. Posejemo jo v prej pripravljene jarke v vrste.

Solata – gnojenje

Za gnojenje solate lahko uporabite Naturen BIO Performance Organics gnojilo za sadno drevje in zelenjavo. Je izjemno učinkovito, 100% naravno, granulirano BIO organsko gnojilo, ki zaradi skrbno izbranih sestavin upošteva tudi okoljski vidik. Prvič ga uporabite 14 dni po presajanju.

Solata- rastne zahteve

Dobro uspeva na dobro odcednih peščenih in ilovnatih tleh z veliko hranili. Kislih tal in suše ne prenaša dobro. Ustreza ji veliko sonca in tudi polsenca.

Solata-zalivanje

Pomembno je, da poleti solato zalivamo le zgodaj zjutraj ali pa pozno zvečer, ko se tla že nekoliko ohladijo. Pri namakanju z razpršilniki pa namakamo le zjutraj. Dobro se obnesejo tudi kapljični namakalni sistemi.

Solata- dobri in slabi sosedje

 • DOBRI SOSEDJE: redkvica, korenje, kumare, čebula, paradižnik, rdeča pesa, špinača.
 • SLABI SOSEDJE: zelena in peteršilj.

Solata- škodljivci

Bolj kot bolezni, so pri solati težavni škodljivci. Predvsem polži, strune in voluhar.

Substral Celaflor odganjalec krtov in voluharjev je namenjen odvračanju in odganjanju.

 1. Pred uporabo pripravka morate najprej odkriti rov ali rove, ki jih krt ali voluhar uporabljata.
 2. Tak rov odprite in vanj s pomočjo dozirne žličke, ki je priložena, potresite granulat. Granulata se ne dotikajte in ne nastavljajte z rokami (vonj).
 3. Rov nato zaprite z zemljo.
 4. Če opazite večje število krtov ali voluharjev, postopek ponovite po 42 dneh.

Proti polžem

Proti polžem lahko solato obvarujete z Naturen bio sredstvom, ki polže privablja s slastnim okusom in jih odvrača od gojenih rastlin. Sredstvo se uporabi ob pojavu polžev ali ob prvih znakih poškodb na rastlinah pozno zvečer ali zgodaj zjutraj, ko so polži najbolj aktivni.