Skip to main content
  • polži

Zaščitite pridelke pred polži

Polži so dobri jedci in lahko v zelo kratkem času povzročijo veliko škode, še posebej na zelenjavnem vrtu. Najraje se lotijo solate, zelja in druge mlade zelenjave. Na njihove, jedilniku pa se znajdejo tudi mlade okrasne rastline, zelišča in celo sadje.

Kateri polži povzročajo škodo?

Vsi polži niso škodljivci. Polži s hišico, kot sta veliki vrtni polž (tudi vinogradniški) in mali vrtni polž, se večinoma hranijo z odmrlimi rastlinskimi ostanki, s tem pa prispevajo tudi k nastanku humusa.

Daleč največ škode povzročajo polži brez hišic – predvsem španski lazar. Izloča zelo veliko sluzi, zato predvidevajo, da je zaradi tega bolj odporen na sušo in manj vabljiv za naravne plenilce. Eden od razlogov za njihov uspeh: španski polž izloča posebno veliko sluzi. Zaradi tega so neobčutljivi na sušo in neprimerni za naravne plenilce. Vrtni lazar je tudi zelo požrešen in velik škodljivec.

Veliki slinar je poseben polž. Ta izjemno velik polž (v dolžino meri od 10 do 20 cm), se prehranjuje z jajčeci španskega lazarja in iz svojega teritorija odganja druge polže. Vseeno pa ima zelo rad tako žive kot odmrle rastline in ga zaradi tega pri nas uvrščamo med škodljivce.

Zakaj je potrebno rastline zaščititi pred polži?

Če niste ravno ljubitelj ali celo rejec polžev in če želite imeti pridelek, potem boste morali nekaj ukreniti. Polži so neglede na njihov mit o počasnosti, sposobni v eni sami noči premagati kakšnih 10 metrov razdalje in pojesti hrane tudi do polovico svoje teže. Tako lahko ti vrtni škodljivci v eni sami noči pojedo vse vaše mlade rastline in povzročijo veliko škodo na vrtu.

Kako opazimo, da so nas obiskali polži?

Če opazite sledi sluzi po poteh, posodah in rastlinah je to znak, da so prišli na obisk polži. Požrti listi in v najslabšem primeru izginotje cele rastline tudi kažejo na to. Polži brez hišice so najpogosteje nočne živali, ki se čez dan skrivajo pred soncem in izsušitvijo. Skriti so pod listi, v razpokah v tleh, pod lesom, kamni,…

Načini, kako zaščititi rastline pred polži

Izbira je velika, tudi na področju ekološke pridelave.

Naravna zaščita pred polži

Ustvarite naravne ovire za polže iz mulča lubja, žagovine, apna ali lavinega granulata. Uporabite lahko tudi naravne sovražnike – od rac tekačic do ogorčic, ki parazitirajo polže.

Zaščita s pomočjo bakra

Visoke grede in posodovke ovijte z bakrenim trakom za zaščito pred polži. Sluz, ki jo izločajo polži, je rahlo kisla in ob stiku z bakrenim trakom sprošča ione, ki polžem ne ugajajo. Zato se raje odplazijo stran.

polzi lavin granulat

Lavin granulat

Lavin granulat predstavlja fizično pregrado, ki je za polže težko prehodna. Uporablja se lahko v celotnem vrtu: tako na gredicah kot tudi v posodah, visokih gredah ter drugih delih vrta, kjer ne želimo gostiti polžev.

Domači recepti za zaščito pred polži

Pri uporabi le teh bodite previdni. Kava, čili in podobne zadeve se slišijo dokaj nenevarno, vendar lahko škodijo številnim koristnim organizmov v tleh. Uporaba soli je popolnoma neprimerna, saj s tem škodujete tako tlom (organizmom v tleh), kot tudi rastlinam, ki jih želim zaščititi.

Pivo

Dobro poznan način zaščite, ki pa ima »majhno« pomanjkljivost. Pivo sicer dobro privablja polže, vendar ne privabi samo polže vašega vrta, temveč tudi iz sosednjih. In vsi polži ne pridejo do piva.

Nabiranje

Ena izmed naravnih zaščit pred polži je nabiranje. Toda kam z nabranimi polži?

polži

Vabe za polže

Najbolj enostavna in čista metoda. Polži vabe zaužijejo, se umaknejo in poginejo. SUBSTRAL Naturen BIO vaba proti polžem Forte vsebuje okolju prijazno naravno učinkovino.