Skip to main content

Zalivanje paradižnika

Težko si predstavljamo, ne glede na velikost, da na njem poleti ne bi rasla kakšna sadika paradižnika. Paradižnik je toplotno zahtevna vrtnina, ki jo lahko gojimo na vrtu, v posodah in v zavarovanih prostorih (rastlinjak). Ima velike potrebe po vodi in hranilih, še posebej kaliju, zato ga je potrebno redno zalivati in dognojevati.

Paradižnik zalivamo z deževnico oz. s postano vodo, ki naj bo ogreta na 18-20 stopinj Celzija. Zalivanje z vodo iz vodovoda odsvetujemo, saj je premrzla in lahko povzroči temperaturni šok, poleg tega pri nas iz pip v večini primerov priteče trda voda.

Paradižnika ne smemo zalivati po listih, zato je najboljša izbira kapljično namakanje, ki je tudi najbolj ekonomično, saj je poraba vode pri tem načinu namakanja najmanjša.

Zalivanje opravimo zjutraj, ko tla še niso ogreta in je tudi temperatura zraka nižja. Pogostost zalivanja določa velikost in razvojna faza rastline, zaloga vode v tleh, vreme,…

Paradižnik ima dobro razvit koreninski sistem, ki lahko sega celo 150 cm globoko. Zato je pomembno, da paradižnik izdatno zalijemo v globino in da ne namočimo samo nekaj cm zemlje na površini.

  • Bolje je zalivati 2x tedensko kot vsak dan po malo. Zemlja bi morala biti vseskozi vlažna do globine 30 cm. Ob tem moramo vedeti, da paradižnik poleti porabi do 4 litre vode na dan.

Pomanjkanje vode

Paradižnik je najbolj občutljiv na pomanjkanje vode v času, ko nastavlja plodove. Če pride v tem času do pomanjkanja vode, se pridelek lahko občutno zmanjša. Zaradi suše plodovi ostanejo drobni ali celo odpadejo.

Preveč vode (veliko padavin, preveč zalivanja) po sušnem obdobju pa lahko povzroči pokanje plodov.

Znaki pomanjkanja vode

Za paradižnik je zato pomembna enakomerna oskrba z vodo, da se zgoraj omenjenim težavam lahko izognemo. Se pa tako pri paradižniku kot pri papriki rado pojavi pomanjkanje kalcija, ki se pokaže kot suha črna pika na dnu ploda, ki se sčasoma poveča.

Vzrok so visoke temperature in neenakomerna oskrba z vodo, zato je otežen transport kalcija po rastlini, četudi ga je v tleh dovolj. Rastlina tako ne uspe pripeljati kalcij od korenin do plodov. Je pa kalcij nujno potreben za oblikovanje kakovostnih plodov.

Sajenje paradižnika 

Paradižnik sadimo v globoka, humozna in s hranili bogata tla. Če je v tleh preveč dušika rastline divjajo v rasti in slabše cvetijo. So pa paradižnik in druge plodovke veliki porabniki kalija, zato jim ga je potrebno dodajati. Znak za pomanjkanje kalija pri paradižniku je rumen obroč na vrhu ploda (meso na tem predelu je trdo). Za dognojevanje zato uporabljamo specialna gnojila za paradižnik.

Zemljo okrog rastlin redno rahljamo, da zmanjšamo izhlapevanje, redno pa tudi odstranjujemo plevel. Za preprečevanje izhlapevanja lahko paradižnik sadimo na plastično folijo ali uporabimo zastirko (slama, lesni sekanci,…).

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.