Skip to main content

Zalivanje balkonskega cvetja in posodovk

Zalivanje balkonskih rastlin je nujno potrebno opravilo. Voda je tako kot svetloba, primerna temperatura in hranila nujno potrebna za vzgojo balkonskih rastlin in posodovk. Od rastlin, ki rastejo na vrtu se razlikujejo po tem, da imajo »manj življenjskega prostora« in tako nimajo možnosti, da črpajo zalogo vode iz tal. Težko je točno predpisati, kdaj in koliko je potrebno zalivati. Vseeno pa obstajajo določena »pravila« oz. napotki, kako je potrebno zalivati.

Zalivanje z vodo iz vodovoda? 

Rastline nikoli ne zalivamo z vodo direktno iz vodovoda. Ta voda je pri nas v večini primerov trda (vsebuje kalcijeve in magnezijeve soli) in zato ni primerna za zalivanje.

Zalivanje s »trdo« vodo povzroča:

  • bazičnost substrata (rastline imajo raje nekoliko kisel substrat),
  • pušča lise na listih rastlin,
  • ovira asimilacijo,
  • dihanje in transpiracijo.
  • gnojila v trdi vodi težje topijo.

Priprava vode iz vodovoda 

Če vseeno želite za zalivanje uporabiti vodo iz vodovoda jo pustite stati preko noči. V tem času se apnenec obori in usede na dno posode. Tako vodo lahko uporabimo za zalivanje (razen vode na dnu posode, kamor se obori apnenec).

Za pripravo take vode za zalivanje uporabimo večje posode iz plastike (50 litrov ali več).

Pozor! Stoječa voda je idealno gojišče za komarje!

Zato izberemo primerno veliko posodo, v kateri vodo ne bo stala več dni. V vodi, ki stoji dalj časa se pojavijo tudi alge in gnilobne bakterije. Zalivanje z vodo iz vodovoda, ki je hladna, lahko povzroči tudi temperaturni šok.

Idealna voda za zlivanje

Idealna voda za zalivanje je deževnica (mehka voda), ki jo lahko v posebnih posodah zbiramo kot kapnico in jo kasneje uporabimo za zalivanje.

Potrebe po zalivanju se tudi pri balkonskih rastlinah razlikujejo glede na letni čas oz. razvojno fazo rastlin. Mlade rastline potrebujejo manj vode, z večanjem listne mase in cvetenjem pa se potrebe po vodi večajo. Pri tem kako pogosto je potrebno rastline zalivati, igrajo pomembno vlogo padavine in lega kjer so rastline posajene (sončne, senčna, vetrovna lega).

Pri rastlinah ki so preveč in prepogosto zalite se rade pojavijo bolezni in škodljivci. Še posebej je potrebno biti previden pri zalivanju mladih, komaj posajenih rastlin, saj jih rada napade koreninska gniloba.

Zalivanje- kdaj? 

Balkonske rastline zalivamo zgodaj zjutraj ali dopoldan, lahko tudi pozno popoldan. Zalivanju zvečer se izogibamo, saj se lahko zaradi kapljic vode, ki ostanejo na listih pojavijo in razmnožijo nekatere glivične bolezni. Nekatere hitro rastoče rastline (npr. surfinije) je potrebno zalivati tudi večkrat dnevno.

Zalivanje-kako?

Za zalivanje uporabimo zalivalko.  Zalivamo, če se le da pod list, oz tako da zmočimo čim manj listov (z zalivalke odstranimo nastavek, ki razprši vodo). Rastline, ki potrebujejo več vode, lahko zalijemo tako, da voda ostane v podstavku. Pri ostalih, odvečno vodo iz podstavka odlijemo (koreninska gniloba, komarji).

V vrtnih centrih pa so na voljo tudi posebna korita in posode z vodno rezervo. Ta imajo dvojno dno, z rezervoarjem z vodo. V tem primeru je tudi zalivanje nekoliko lažje, saj vodo dolivamo tako da ne omočimo rastlin. Edina slaba stran teh posod je nekoliko višja cena.

Če imate veliko rastlin, si za pomoč pri zalivanju lahko omislite namakalni sistem.

Priporočamo vam da zalivanje kombinirate z uporabo Substralovih tekočih gnojil, ki s svojimi specialnimi sestavami zadovoljijo potrebe še tako zahtevnih rastlin:

  • Univerzalno gnojilo za vse vrste balkonskih rastlin in posodovk (cvetočih in necvetočih)
  • Specialno gnojilo z dodanim guanom za bujnejše cvetenje in dodatkom železa
  • Specialno gnojilo za mediteranske rastline z naravnim bio-stimulatorjem

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.