Skip to main content

Zakaj paradižnik ne raste

Paradižnik je toplotno zahtevna zelenjavnica, ki izvira iz Južne Amerike (na področju od Mehike do Peruja). Zahteva veliko toplote, zato najbolje uspeva na področjih, kjer je temperatura najmanj 150 dni v letu višja kot 15°C. V hladnejših območij paradižnik ne bo uspeval.

Paradižnik gojimo zaradi njegovih plodov, ki različnih oblik in barv. Barvni spekter plodov se razteza od številnih rdečih odtenkov do rumene, oranžne in celo zelene. Še posebej pa so zanimive sorte z marmorirano oz. črtasto povrhnjico.

  • Vsebuje mnogo vode in relativno majhne količine suhih koristnih snovi. Paradižnik vsebuje okoli 94 % vode, okoli 1 % beljakovin, 0,3 % maščob in 4 % ogljikovih hidratov.
  • Vsebuje tudi veliko vitamina A in C. Rdečo barvo mu daje karotenoid likopen, njegova vrednost je najvišja poleti, ko je največ sonca. Likopen je pomemben , ker lahko sam ali v kombinaciji z drugimi hranilnimi snovmi poveča zaščitni faktor kože(zaščita pred škodljivimi sončnimi žarki).
  • Paradižnik je poleg likopena tudi bogat vir drugih hranilnih snovi, ki se pri pospeševanju zdravja in vitalnosti med sabo dopolnjujejo.
  • Vsebuje malo kalorij, veliko prehranske vlaknine, kalija in drugih mineralov.
  • Vsebuje tudi določene organske kisline, ki ugodno vplivajo na naše notranje organe.

Pogoji za rast paradižnika

Paradižnik že za kaljenje zahteve minimalno temperaturo nad 11°C (optimalna temperatura je 25-30 °C). Če je temperatura nižja od 11°C, seme ne kali.

Ustrezna temperatura za rast

Paradižnik je zelo občutljiv za nizke temperature in dokaj toleranten do visokih. Pri temperaturi –1,5°C pomrzne, pri temperaturi nad 40°C začne veneti in če tako visoke temperature trajajo dlje časa tudi propade. Najbolj mu prijajo temperature 18-25°C.

Paradižnik je za temperature najbolj občutljiv med cvetenjem. Večina sort paradižnika pri temperaturah nižjih od 15°C ne razvije normalnih cvetov (poškodovana plodnica). Pri temperaturah nižjih od 15°C je otežen prehod fosforja v rastlino. Enako velja tudi za temperature, ki so višje kot 35 °C. Če pa temperatura pade pod 10°C, paradižnik preneha z rastjo.

Najprimernejša dnevna temperatura za rast in razvoj plodov je od 18-25°C in od 16-25 °C ponoči. Tudi previsoke nočne temperature niso zaželjene.

Najobčutljivejši na nizke temperature pri paradižniku je plod. Pri dlje trajajočih temperaturah višjih kot 32°C, ne nastaja rdeče barvilo (likopen). Taki plodovi imajo rumene pege.

Zaradi vseh teh podatkov, je najbolj primerno da paradižnik posadimo na prosto v drugi polovici maja (po ledenih možeh).

Krepitev rastlin

Kot pomoč pri krepitvi rastlin in lažjem prilagajanju na stresne razmere vam priporočamo redno uporabo sredstev za krepitev rastlin.

Seveda pa ob tem ne smete pozabiti na gnojenje, zalivanje, odstranjevanje zalistnikov,… Več o tem preberite tukaj >

Med sredstvi za krepitev rastlin bi vam priporočili, da uporabite Naturen Koprivo, saj ime širok spekter delovanja. Pomaga pri boljšem ukoreninjanju in pospešuje rast ter dviguje odpornost proti škodljivcem in boleznim.

Gnojenje

Seveda pa ne pozabite, da paradižniki potrebujejo veliko vode in hranil. Zato je za popolno oskrbo potrebno rastline redno dognojevati.

Gnojila so povsem naravna in poleg hranil (dušik, fosfor, kalij), vsebujejo morske alge, pomemben vir mineralov, ki poskrbijo za bolj zdrave in odporne rastline.

SUBSTRAL Naturen BIO gnojilo za paradižnik in ostale plodovke

SUBSTRAL Naturen BIO tekoče gnojilo za paradižnike in zelišča

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.