Skip to main content

Vrtnica in tradeskancija- užitno gojeno cvetje

Piše: dr. Katja Rebolj

V kulinariki divje hrane se vedno držimo pravila, da na krožnik postavimo le tisto kar je užitno. Tudi pri uporabi jedilnega cvetja velja isto pravilo. Uporabljamo le cvetje, ki je užitno.

Tradeskancija

Tradeskancije so poznane sobne rastline, nekatere vrste tradeskancij pa preživijo tudi zimo v celinskem podnebnem pasu, zato so primerne tudi za okrasni vrt. Med seboj se tradeskancije zelo razlikujejo po obliki listov, barvi, velikosti in barvi cvetov.

Virginijska tradeskancija je šopasta trajnica, ki v višino zraste do okoli 70 cm. Njeni cvetovi so značilno modro-vijoličaste barve z rumenimi prašniki. Cvetovi so značilne oblike, le malo nas lahko spominjajo na zvezdaste cvetove boreča.

Ko cveti, to je v maju in juniju, njene cvetove uporabljamo za dekoracijo jedi. Rastlina je prišla k nam iz Severne Amerike, kjer uporabljajo tudi njene mlade poganjke v surovih ali kuhanih jedeh.

Vrtnice- katere vrste uporabljamo v kulinariki

Poznamo dišeče in nedišeče vrtnice, tudi po okusu se med seboj zelo razlikujejo. Nekatere vrtnice imajo sadne okuse, druge nas spominjajo na različno zelenjavo. Mnoge vrtnice so po okusu grenke. Da bi njihovo raznolikost strnili v tiste vrtnice, ki so primerne za kulinariko, smo uvedli izraz jedilne vrtnice. To so tiste, katerih okus je uporaben tudi za kulinarično pripravo.

V splošnem pa velja, da so vse vrtnice užitne, le tistih se izogibamo, ki so bile tretirane s fitifarmacevtskimi sredstvi za zaščito pred škodljivci. Ta sredstva lahko povzročajo resne prebavne težave in kažejo znake zastrupitev.

Jedilne vrtnice

Jedilne vrtnice, ki jih danes lahko kupimo v mnogih vrtnarijah, imajo raznobarvne cvetove. Iz njihovih listov pripravljamo hidrolate in eterična olja ter številne druge izvlečke. Najbolj enostavno pa jih lahko uporabimo kar tako, da jih zmešamo z medom, skuhamo v mleku ali potresemo po solati. Na vse te načine ujamemo delček njihove arome tudi v svojo prehrano.