Skip to main content

Zasaditev užitnih rastlin na balkonu

Piše: agroniminja Loreta Vlahović

Intenzivno prebujanje narave z obiljem cvetja in močjo sonca mi daje signal, da je čas za obnovitev zasaditev na oknih, balkonu in terasi.  In izbrala bom koncept, ki me vodi že desetletje, a to so užitne in dišeče rastline v kombinaciji s cvetlicami.

Moja korita so tudi skozi zimo ocvetličena in uporabna.

Užitno- okrasne kombinacije

Divji ognjič- timijan-listnati česen-rukola

Drobno cvetoči divji ognjič je ob timijanu, listnatem česnu in rukoli, sedaj dobil tudi družbo drobnih temnocvetnih vijolic. Cvetje ognjiča in vijolic zdaj spomladi uporabljam za popestritev jedi kot sta koprivna juha ali žitna solata.

Ko cvet ognjiča in vijolic odcveti se tvori seme in ponovno se zaseje. Enako pustim tudi rukolo v koritih, da se sama zaseje in obnavlja iz leta v leto. Rukola je odlična rastlina, ki raste tudi v zimskih mesecih, poleti čudovito cveti in obiramo jo lahko skozi celo leto.

Rožmarin ima to prednost, da cveti pozimi, ko skoraj nič drugega nima cvetja in je s tem čudovita vaba za insekte. Tako je ta zasaditev postala nekako trajna, čeprav je sezonska.

Listnati česen- divje jagode-peteršilj

K listnatemu česnu sem posadila tudi divje jagode in peteršilj. V lanski sezoni se je ta sestavljanka dobro obnesla.

Rdeče cvetoče jagode-drobnjak-novozelandska viseča špinača

Kakšno leto nazaj sem imela v koritu sestavljanko iz rdeče cvetočih jagod, drobnjaka in novozelandske viseče špinače. Prav posrečena kombinacija.

Ognjič- bazilika

Ko bo malo bolj toplo, po prvem maju, bom med ognjič posadila baziliko. Zaradi lepšega barvnega kontrasta bom izbrala eno od sort s temnimi listi. Te bom imela za okras in pijače. Barvito listje obarva vodo za pitje in ji da posebno rahlo pikantno aromo.

Drobnocvetna bazilika

Za kulinariko, pa rajši izberem drobnocvetno baziliko, ki zraste v košat grmiček z centimeter velikimi listki. Imam močno aromo in je odlična kot svež dodatek solatam, omakam ali kot prekrasna dekoracija domačega sladoleda. Prvi bo že maja, ko bodo rodile sibirske borovnice. Vam bom takrat zaupala tudi recept.

Užitno in lepo gre odlično skupaj

Plezajoča malabarska špinača ter verbene ali zvončki. 

Meta za mojito

V posebnem, velikem loncu na mojem oknu raste meta. Sveže listke uporabim za aromatiziranje vode,  kot dekorativne dodatke  in za pripravo odlične osvežilne pijače mojito.

Za mojito zmešajte: 

  • beli rum,
  • limono,
  • sladkor,
  • gazirano vodo
  • šopek mete.

Vedno, ko zalivam, dišavnice pobožam in nagradijo me z vonjem svežine.

Majaron- zlati origano

V koritu  ali večjem loncu odlično uspevata majaron in origano.  Super je zlati origano ki poživi sestavljanke z zlatorumeno barvo.  Okensko polico kamor seže le malo ali nič sonca bodo odišavili ravno zlati origano, listnati česen in vse vrste mete.

Fuksije

In vse te bodo lepo uspevale v družbi fuksij, lepotic v krilcih, ki se jim sama enostavno ne morem upreti. Spomini na otroštvo, ko so mehurčki  napihnjenih cvetov tik pred odpiranjem kar priklicali otroško roko, da jim pomaga pri poku. Zdaj seveda vem, da je prav počakati, da to naredijo same, ko pride pravi trenutek.

Fuksije imajo rade tudi bele mušice rastlinjakovega ščitkarja, a novejše sorte fuksij so bolj kompaktne in precej manj ušive. Sosedstvo rastlin močnega vonja jim še dodatno pomaga pri ohranjanju zdravja. 

Viseča meta- pokončna fuksija-drobnocvetni mleček

Izberemo lahko pokončne ali viseče v številnih barvnih variantah z enojnimi ali polnjenimi cvetovi. Viseča meta in pokončne fuksije v družbi drobnocvetnega mlečka, po principu manj je več, ustvarijo zmagovito kombinacijo za senčno polico. Posajene v Substral zemljo za balkonske rastline brez šote obogateno z gnojilom, bodo bogato cvetele vse do pozne jeseni.

Med rastjo bodo potrebovale tudi dodatno gnojilo. Najboljše je dodati SUBSTRAL tekoče mineralno gnojilo z dodanim guanom za balkonske in druge cvetoče rastline.

Lantane, nemesije- vaba za čebele

Poleg dišav je dobro, da rastline v posodah privabijo metulje, čebelice in dajo še kaj več, nekaj za pojesti. Vodilne med tistimi, ki pritegnejo čebelice, so spreminjave lantane, ki skozi celo leto odpirajo drobne cvetje v številnih odtenkih rumene, oranžne, rožnate in bele barve.  Z odstranjevanjem odcvetelih vejic bomo  spodbudili obraščanje, da bo še več cvetja in daljše cvetenje.

Nežno dišeče in privlačne čebelicam so tudi nemesije, ki  praviloma ostanejo nizke in kompaktne ter v največji vročini prenehajo cveteti. Takrat jih prikrajšamo in tako čez nekaj tednov ponovno bogato zacvetijo.

Verbene v kombinaciji

Patagonska verbena je ena od visokih lepotic, ki jo večina sadi na gredice, a jaz sem jo posadila v visoke lonce v katerih prezimi in se po pomladni rezi vsako leto obraste.  Visoka, košata z vijoličnim cvetjem v kupčkih na dolgih steblih, je odlična tudi za šopke rezanega svežega in suhega cvetja

Dipladenije za sonce

Na soncu odlično uspevajo trobentaste dipladenije, sploh na mestih kjer je več zračne vlage in v družbi drugih zelenih rastlin. 

Petunije- zvončki-salvije

Petunije in zvončki se lepo družijo s salvijami, ki so spet odlična vaba za čebelice.

Pelargonije

Zdaj že na sonce posadimo dišeče pelargonije z vonjem po limoni, pomaranči, vrtnicah, iglavcih…Citronasta pelargonija z močno limonino dišečimi dlanasto oblikovanimi listi in belimi cvetovi, z vijoličnimi oznakami, je pokončen grm za močno sončno lego ter z močnim vonjem odganja nezaželene insekte. Dišeče pelargonije imajo večinoma drobne cvetove, so trpežne, enostavne za vzdrževanje, odganjajo nezaželene insekte in so užitne.  Iz cvetov pelargonij delajo pastile za pomoč glasilkam.

Dipladenije, petunije, pelargonije- zelenjava

Dipladenije, barvite petunije in pelargonije bodo hvaležno cvetele tudi v družbi zelenjave, kot so drobni paradižniki, jajčevci, paprike, blitva, špinača, solata.  Na soncu ali v senci v koritih in loncih že lahko rasteta blitva in solata. Sestavljanke z zelenjavnimi ljubiteljicami sonca sledijo v naslednjem prispevku, ko bodo že temperature skladne njihovim zahtevam.