Skip to main content

Ustvarite vrt v mestu

Vse bolj priljubljeno urbano vrtnarjenje, ni trend samo drugod po svetu, ampak tudi pri nas v Sloveniji. Življenje v velikem mestu, nas ne bi smelo zadrževati pri izdelavi svojega lastnega vrtička na balkonu ali terasi. Pridelki so velikokrat okusnejši od tistih na trgovskih policah in veliko bolj zdravi. Pomen mestnega vrtnarjenja pa je predvsem povečanje samozadostnosti in ohranjanje zelenih površin v mestih.

Urbano vrtnarjenje naj bi se razširilo v Evropo iz Bližnjega vzhoda, natančneje iz Egipta. Med 1. in 2. svetovno vojno, se je urbano vrtnarjenje razširilo po celem svetu, saj so želeli meščane privabiti k pridelavi, da bi zmanjšali lakoto in izboljšali kakovost življenja. 

Drugod po svetu se uveljavlja skupnostno vrtnarjenje, kar pomeni, da določena skupnost skrbi za vrt in se ob vrtnarjenju druži. Skupnost so lahko zaposleni v podjetju, otroci v šolah in vrtcih ali pa celo stanovalci istega bivalnega objekta. S tem spodbujajo medgeneracijsko sodelovanje in prispevajo k trajnostnemu razvoju skupnosti.

Kje si lahko ustvarite svoj urbani vrtiček?

Najenostavnejši način domače pridelave je na balkonu ali terasi. V tem primeru, lahko za vaše vrtnine, uporabite različne lonce in korita. Poleg balkonov in teras, so dobra izbira tudi strehe stanovanjskih blokov ali drugih stavb. Če prostora na tleh balkona nimate, lahko uporabite tudi obešanke. Na strehah je prav tako možna uporaba loncev, vendar je lažja uporaba visokih gred. Z vrtnarjenjem na strehah, prispevamo k povečevanju zelenih površin v mestnem okolju.

vrt na balkonu

Rastline v loncih-pogoji za rast

 • Največ svetlobe potrebujejo: paradižnik, paprika, kumare, bučke… → Malo manj svetlobe pa potrebujejo solatnice (solata, rukola, špinača, ohrovt..).
 • Pri solatnicah je zato priporočljivo, da jih v najbolj vročih urah poletnih dni, umaknemo v senco (ne izpostavljamo jih ves čas direktnemu soncu).
 • Primerna so tudi različna zelišča in celo sadje (jagode, maline, ribez, borovnice). 
 • Zelo enostavne za pridelavo na balkonih so nezahtevne trajnice, kot je majaron, timijan, drobnjak, origano in rožmarin.
 • Lepo vam bo uspevala tudi bazilika, le v hladnejših mesecih jo raje prestavite v notranje prostore.

Pravilno izberite velikost loncev in korit

Pri izbiri globine loncev bodite pozorni, da pri solatnicah izberete plitvejša korita in posode (okoli 20cm), pri plodovkah (paradižnik, paprike, bučke..) pa bolj globoke (vsaj 30 cm).

Poleg tega izbirajte posode z luknjicami na dnu, zato da bo odvečna voda lahko odtekala. Splošno pa velja, da je najboljša izbira čim večjega lonca, saj tako ne bomo rabili tako pogosto zalivati.

Za sajenje v lonce, korita ali visoke grede, je primerna zemlja za visoke grede SUBSTRAL Naturen BIO substrat za visoke grede in vrt, ali pa SUBSTRAL Naturen TERRA HUMUS zemlja za zelenjavo in zelišča, ki je primerna tudi za izboljšanje že obstoječe zemlje v vašem vrtičku. 

 • V iste lonce zasadite:

  • paradižnik, bazilika

  • solata, zelišča

  • fižol, korenje, bučke

  • jajčevec, fižol

 • V isti lonec ni dobro saditi:

  • paradižnik, paprika, jajčevec

  • fižol, grah, čebula

Najboljše je, da v iste posode sadimo rastline, ki imajo približno isto potrebo po svetlobi in vodi!

Zalivanje in gnojenje rastlin v loncih

Rastline v posodah imajo omejen prostor, zato je lahko zalivanje pri nekaterih vrtninah pogostejše kot bi to delali na navadnem vrtu. V spomladanskih mesecih boste lahko zalivali le dvakrat na teden, poleti pa tudi po dvakrat na dan. Pomembno je, da v poletnih mesecih zalivate le zgodaj zjutraj in pozno zvečer, ko so temperature že nižje!

Vedno s prstom preverimo, če je zemlja suha tudi globje v lončku, kajti če je suha samo po površini, še ne pomeni, da rastlina potrebuje vodo. K zmanjševanju izhlapevanja vode iz loncev veliko pripomore zastirka.

vrt na balkonu

Rastline v loncih-pogoji za rast

Za organsko pridelavo zelenjave, za gnojenje uporabite SUBSTRAL Naturen BIO tekoče gnojilo za zelenjavo, ki je iz povsem naravnih sestavin in ima uravnoteženo sestavo osnovnih hranil in mikrohranil, ki je prilagojena potrebam rastlin.