Skip to main content

Hvaležni in trpežni lovorikovci

Lovorikovec (Prunus laurocerasus) je zimzelena rastlina, ki raste dokaj hitro, tako v širino kot v višino. Je zelo priljubljena rastlina za živo mejo, še posebej odkar razsaja pušpanova vešča.

Uporabite ga lahko za nizko živo mejo (do 50 cm) ali za visok zaslon, saj zraste preko 3 m. Poleg tega dobro zadržuje hrup in veter. Se zelo razraste in zgosti in postane neprehoden v nekaj letih.

Ni preveč občutljiv za zemljo, ne mara apnenčastih tal in zastajanja vode v tleh (zelo primeren za mestno okolje) in raste tako na soncu, kot v senci. Zdrži temperature do -25°C.

Spomladi cveti (cvetovi so socvetja bele barve, podobni grozdom) in močno diši. S plodovi se hranijo ptice in ga tako razmnožujejo. Plodovi oz. seme v njih je za ljudi strupeno.

Dobro prenaša obrezovanje in se hitro obrašča. Obrezujemo ga 1x letno spomladi ali v začetku poletja. Ne obrezujemo v suši in vročini. Pozimi ga je ob suši potrebno zaliti. Obstaja več sort.

Sajenje žive meje iz lovorikovcev

Najbolj primeren čas za sajenje žive meje:

 • je pomlad ali jesen.
 1. Pred saditvijo je potrebno pripraviti in očistiti površino kamor bomo živo mejo posadili ((odstranite plevel in travno rušo)).
 2. Potem izkopljite sadilni jarek. Koliko bo ta jarek širok in globok je odvisno od velikosti koreninske grude oz koreninskega sistema. Če boste sadili, sadike s koreninsko grudo, potem mora biti jarek 2x širši od koreninske grude. Pri sadikah z golimi koreninami je jarek lahko ožji. Sadike pa pred sajenjem namočite v vodo.
 3. Sadiko posadite tako globoko, kot je rasla do sedaj, jarek pa skopljite nekaj cm globlji in zemlja na dnu tudi razrahljajte. Gostota sajenja je 2-3 sadike na tekoči meter.
 4. Če želite, da bo živa meja posajena v ravni liniji, si pomagajte z vrvico, ki jo potegnete vzdolž jarka.
 5. Na dno jarka nasujte založno mineralno gnojilo (npr. gnojilo Osmocote za iglavce in žive meje), ga prekrijte s plastjo zemlje, posadite sadike in jih počasi zasujte z zemljo in utrdite.
 6. Na koncu dodajte še organsko gnojilo (npr. Substral Naturen konjski gnoj v peletih ali Substral Naturen gnojilo za iglavce in žive meje) in ga rahlo vdelajte v tla.
 7. Sadike po koncu sajenja obilno zalijte.

Da preprečimo rast plevelom in za boljše gospodarjenje z vodo (zmanjšamo izhlapevanje) na površino pod sadike potresite zastirko (lubje, sekanci,…). Ta ščiti rastline tudi pred mrazom pozimi.

Če ste sadili lovorikovce na področje, kjer močno piha, potem postavite tudi oporo, na katero boste privezali sadiko.

MINERALNO GNOJILO – Osmocote:

  1. Deluje do 6 mesecev.
  2. Sproščanje hranil je regulirano s pomočjo temperature in vlage v tleh (pametno gnojilo – rastlina dobi največ hranil takrat, ko jih najbolj potrebuje).
  3. Vsebuje magnezijev sulfat in železo – poskrbita za zdrave zelene liste.

  Okolju prijazno gnojilo (ni izgube hranil).

  ORGANSKO GNOJILO – Naturen:

   1. Deluje do 3 mesece.
   2. Iz naravnih sestavin.
  • Izboljšuje lastnosti tal.
  • Dušik je v organski obliki, ne prihaja do izpiranja (izguba hranil).

   Odmerjanje

   1 čajna žlička = 5 g; 1 jedilna žlica = 20 g; 1 pest = 30 g

   Odmerjanje gnojila

   MINERALNO GNOJILO

   Odmerek: 25 g/ tekoči meter žive meje.

   Odmerjanje: 1 pest = 25 g

   ORGANSKO GNOJILO

   Odmerek: 50 g/ rastlino (rastline visoke do 50 cm); 125 g/rastlino (rastline višje od 50 cm).

   Navodilo za uporabo

    1. MINERALNO GNOJILO enakomerno porazdelite po zemlji. Za boljše delovanje gnojila, ga plitvo zadelajte v zemljo. Gnojilo je potrebno potresti po celotnem področju korenin (kolikšen obseg ima krošnja, oz. do koder sežejo veje, tam so tudi korenine). Gnojilo, ki je padlo na kamnite plošče ali okrasne kamne, robnike…nemudoma odstranite. Železo, ki ga vsebuje gnojilo, lahko v stiku z vlago povzroči neprijetne rjave madeže. Po končanem gnojenju površino zalijte, da pospešite delovanje gnojila.
    2. ORGANSKO GNOJILO enakomerno porazdelite pod rastlino. Pognojite celoten obseg rastline ali grma. Gnojilo s pomočjo grabelj pazljivo vdelajte v zemljo (pri tem pazite, da ne poškodujete rastlin). Na koncu površino dobro zalijte.

   Čas uporabe

     • MINERALNO GNOJILO

   Od marca do avgusta. Površina ob nanosu ne sme biti zamrznjena. Ponavadi gnojimo spomladi.

     • ORGANSKO GNOJILO

   Od marca do oktobra. Površina ob nanosu ne sme biti zamrznjena. Ponavadi gnojimo spomladi.

   Po gnojenju je vedno potrebno zaliti, ker s tem preprečite poškodbe na rastlini in pospešite proces sproščanja hranilnih snovi.

   BOLEZNI

   • Listna luknjičavost: pojavlja se v deževnih letih. Na listih se pojavijo rumene pege, ki porjavijo in odpadejo. Škropite z bakrenimi pripravki, takoj po končanem cvetenju. V kolikor so v bližini drevesa iz iste družine (mandelj, breskev, sliva…), je potrebno poškropiti tudi njih.
   • Pepelovka: nastane v toplem vremenu in visoki zračni vlagi. Listi posivijo in so prekriti z belo prevleko. Okuženi listi kasneje porjavijo in odpadejo. Škropimo s SUBSTRAL Celaflor Saprol proti boleznim vrtnic

   ŠKODLJIVCI

   Na lovorikovcu lahko najdete listne uši, kaparje, pršice, tripse. Ne povzročajo velikih škod, prizadet je bolj videz rastline, lahko pa se širijo na okoliške rastline, zato jih je potrebno zatirati. Najbolje s SUBSTRAL Celaflor Careo koncentrat.

   Še največ škode povzročijo rilčkarji, kjer hrošči objedajo liste, ličinke pa se hranijo s koreninami. Na listih lahko najdete tudi gosenice. Pred njimi se branite tako s škropljenjem, kot z zalivanjem raztopine insekticida okrog grma. Uporabite Careo.

   Eterično olje iz lovorikovca so včasih uporabljali kot sedativ ali za lajšanje bolečin (obkladki).

    Ne zamudite ničesar.

    Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

    Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

    .