Skip to main content

Trobentica in njena uporabna vrednost

Piše: dr. Katja Rebolj, nabiralka

Njena čudovita rumena barva nas pritegne vsako spomlad znova. Razveseli nas in nam da nov zagon za sprehod v naravi, delo na vrtu in opazovanje narave. Trobentica je ena prvih užitnih spomladanskih rastlin v naših krajih.

Kakšna je zdravilnost različnih jegličev?

Trobentico so že od nekdaj uporabljali v kulinariki in ljudskem zdravilstvu. Uporabni so predvsem njeni cvetovi in listi. A trobentica v primerjavi z nekaterimi svojimi zdravilnimi sorodniki nima tako močne korenine, ki je tista najpomembnejša, kadar govorimo o zdravilnih lastnostih jegličev. Predvsem veliki in pomladanski jeglič sta predstavnika sorodnih vrst, ki ju uporabljamo v tradicionalni medicini in ju v pripravkih lahko kupimo tudi v lekarni ali specializirani trgovini s prehranskimi dopolnili. Predvsem si z njima pomagamo pri obolenju dihal, kašlju in astmi. Večina zdravilnih učinkovin je torej zbranih v korenini rastline. 

V naravi sta veliki in pomladanski jeglič ogrožena. Ker postajata vse redkejša, ju v naravi ne nabiramo, ampak ju za ta namen gojimo in kupujemo le pripravke iz gojenih rastlin!

Trobentica- zdravilni učinki

Trobentica v naši naravi ni ogrožena. Nekatere raziskave so pokazale, da ima trobentica protivnetne in protibolečinske lastnosti, njen blag pomirjevalni učinek pa nam lahko pomaga pri nespečnosti. Zato je še posebej dragocena kot dodatek prehrani ali v čaju, ki si ga pripravimo pred spanjem. Z njo pa si mnogi pomagajo tudi pri kašlju in drugih pljučnih obolenjih.

Po drugi strani pa naj vas opozorim, da se pri nekaterih pri uporabi trobentice pojavi tudi alergijska reakcija, zato je pomembno, da jo prvič uporabimo previdno in postopno začnemo z njenim uživanjem.

Trobentica- uporaba

V kulinariki je uporaba trobentice zelo raznolika. Lahko jo pripravimo v številnih receptih. https://katjarebolj.com/trobentica/

Cvetovi trobentice vsebujejo različne vitamine, predvsem vitamin C in A, bogati pa so tudi z različnimi minerali ter zdravilnimi učinkovinami, ki pomirjajo. Vsebujejo tudi nekaj saponinov. To so molekule, ki so v manjših koncentracijah zdravilne in delujejo celo protitumorsko, v prekomernih koncentracijah pa postanejo škodljive, sprožijo bruhanje in slabost. Zato s količino trobentic v enem obroku nikoli ne pretiravamo in njeno dodajanje prilagodimo svojemu okusu.

Kaj pa gojene trobentice?

V vrtnarijah boste našli tudi gojene primule. Te so dobile ime po latinskem imenu za jegliče. Za gojene primule velja, da so užitne le kadar jih gojimo na ekološki način. Pri tem moramo poskrbeti za dobro zemljo, ki je primerna tudi za zelenjavo ( uporabite lahko SUBSTRAL Naturen BIO univerzalni rastni substrat . Če želimo primule uporabljati v prehrani, le-te ne smejo biti tretirane s škodljivimi sredstvi neznanega izvoda. Pogosto gojene primule v vrtnariji že preventivo obdelajo pred zajedalci in plesnimi. Zato kupovanje gojenih primul v vrtnarijah ni primerna izbira, kadar jih želimo uporabljati v prehranske namene. Ekološko gojene primule je mogoče uporabljati tudi v kulinariki.

Za zaključek

Trobentica je odlična zdravilna in kulinarična rastlina, ki jo nabiramo in uporabljamo predvsem spomladi. Njeni cvetovi so uporabni kot dodatek večini jedem, nekaj pa jih lahko tudi posušimo in shranimo za domačo lekarno. Njeni cvetovi iz shrambe so uporabni vse do naslednje sezone. Suhi cvetovi ohranjajo lepo rumeno barvo, zato z njimi lahko krasimo tudi sladice in torte.

Trobentica je le ena izmed spomladanskih rastlin, ki nas razveseli s svojimi cvetovi. Potem pa so tu še užitni pljučnik in konopnica, pa tudi vrsta strupenih rastlin, na primer podlesna vetrnica in morska čebulica. Vabljeni k opazovanju naše narave.

Na tej povezavi si preberite, kako pripraviti čaj s trobentico. Kliknite tukaj >