Skip to main content

Ti nadležni komarji

Si lahko zamislite kako prijetni bi bili topli poletni večeri brez komarjev? Nadležno brenčanje, ki vas zbudi in spravlja ob spanec pa tisto nadležno srbenje, ki nam ga zapustijo potem, ko se okrepčajo z našo krvjo. Res so prava nadloga.

Na svetu živi okoli 3500 različnih vrst komarjev, katerih jih ¾ živi v tropih in subtropih. V Evropi jih živi 120 vrst, točno število vrst v Sloveniji ni znano, verjetno jih je med 30 in 40 vrst. Veliki so od 3,5 do 10 mm. Komarji so prenašalci mikroorganizmov, ki povzročajo bolezni, zato se v svetu posveča veliko denarja raziskavam o komarjih in boleznih, ki jih prinašajo.

V Sloveniji je zanimanje za njih naraslo šele v zadnjih letih, ko so se pri nas pojavile nove tujerodne invazivne vrste. Prvi je bil tigrasti komar (Aedes albopictus), ki se je hitro razmnožil. Kasneje sta se pojavili še dve tujerodni in invazivni vrsti korejski (Aedes koreicus) in japonski komar (Aedes japonicus japonicus).

Življenjski cikel

Odvisno od vrste imajo komarji lahko eno ali več generacij na leto. Večina komarjev se čez dan zadržuje v zavetju sence in išče mesta z dovolj vlage. Idealno zavetišče za njih so žive meje  in goste grmovnice. Ličinke in bube, pri vseh komarjih, potrebujejo za svoj razvoj vodno okolje. Primerne so vse manjše ali večje mirne ali počasi tekoče vode, tudi sodi za deževnico ali celo podstavki posod za rože, skratka povsod, kjer se lahko voda zadržuje. Samica izleže v vodo 200 do 300 jajčec, iz katerih se le po nekaj dnevih izležejo ličinke. V toplem vremenu (temp. 25 °C) traja razvoj od jajčeca do odrasle živali od 10 do 14 dni. Komarji letajo tudi jeseni, dokler se ne začnejo hladni dnevi oz. noči. Takrat si samičke poiščejo zatočišča, kjer prezimijo (npr. v kleteh), samčki pa poginejo.

Kri sesajo samičke

Medtem ko so samčki popolni »vegetarijanci« in se prehranjujejo samo z rastlinskimi sokovi, imajo samičke sloves razvpitih krvosesov. Malo ljudi pa ve, da se tudi samičke prehranjujejo z rastlinskimi sokovi in da sesajo kri samo po oploditvi.

S sesanjem krvi samičke dobijo beljakovine, ki so nujno potrebne za tvorbo in razvoj jajčec. Za vsak nov cikel odlaganja jajčec pa samička potrebuje novo porcijo krvi.

Komarji se hranijo na različnih gostiteljih, večina vrst se zadovolji s sesanjem živalske krvi, kjer sesajo tako na toplokrvnih kot na mrzlokrvnih živalih, nekatere vrste, kot je Culiseta annulata pa imajo najrajši človeško kri. Prehranjujejo se večinoma ponoči, nekaj pa je takih, ki se hranijo tudi podnevi.

Zakaj komarji pikajo samo mene?

Ste se že kdaj vprašali, zakaj ste vi čisto popikani od komarjev, ljudje okoli pa vas pa ne? Načeloma velja, da komarje privlači izdihani ogljikov dioksid, telesna temperatura in znoj.

Povsem natančno kaj je tisto, zaradi česar se komar spravi ravno na vas, pa še ni poznano. Vsekakor pa bo tisti, ki bo to odkril zagotovo obogatel. Pri iskanju gostiteljev lahko komarji preletijo različne razdalje, tudi do 5 km. Samička zazna žrtev že na razdalji 35 m, kjer najprej zazna izdihani CO2 in leti proti njegovemu izvoru. Ko se žrtvi dovolj približa, jo privabita še vonj in svetloba.

Komarjev pik

Na mestu vboda se ponavadi pojavi le oteklina, ki jo spremlja srbenje, ki čez nekaj časa mine. Pri občutljivih ljudeh pa lahko pojavijo večje otekline in vnetja.

Bolezni, ki jih prenašajo komarji:

  • različne mrzlice (povzročajo jih komarji iz rodu mrzličarjev):
  • malarija,
  • mrzlica denga,
  • rumena mrzlica,
  • čikungunjo – vnetje sklepov (prenašajo jo tigrasti komarji) in tudi druge bolezni.

Po svetu je še vedno najpomembnejša med njimi malarija, ki je najbolj nevarna v tropih, po nekaterih podatkih pa se je v zadnjem času pojavila tudi na posameznih grških otokih.

Komarja mrzličarja, ki malarijo povzroča (rod Anopheles), lahko najdemo tudi pri nas, vendar ni okužen z virusom bolezni. V zadnjem času so se pri nas razširili tigrasti komarji (Aedes albopictus), ki so tudi pomembni prenašalci različnih bolezni in sicer mrzlice denga in čikungunje (bolezni sklepov). V nekaj zadnjih letih sta se tigrastemu komarju pridružila še korejski (Aedes koreicus) in japonski komar (Aedes japonicus japonicus), ki sta tudi znana prenašalca bolezni.

Tudi v preteklosti so bili komarji znan problem (malarija), proti kateremu so se borili tudi v rimskem imperiju. Poleg povzročiteljev bolezni, pa lahko komarji prenašajo tudi različne parazite.

Zaščita pred komarji

Pred nadležnimi komarji in tudi drugim mrčesom se lahko zaščitimo z uporabo Celaflor univerzalnega insekticida proti mrčesu v spraju. Spray uspešno deluje tudi proti osam, muham, moljem in drugemu mrčesu. Vsebuje naravno sestavino iz cvetov bolhača in ob upoštevanju navodil ni nevaren ljudem in toplokrvnim živalim.

V notranjih prostorih lahko uporabite Nexa Lotte uparjalnik z vložkom za zaščito pred letečim mrčesom. Uparjalnik učinkovito deluje do 45 noči, zanesljiv pa je tudi ob odprtem oknu. Ima pa uparjalnik tudi praktično stikalo, tako da ga, ko ga ne potrebujemo, enostavno ugasnemo. Uparjalnik pa ni učinkovit samo proti komarjem temveč deluje tudi na muhe in molje in ga lahko uspešno kombinirate tudi s feromonskimi vabami proti moljem.

Nasvet

Redno odstranjujte vodo, ki se je nabrala v podstavkih za rože, sod za deževnico pa pokrijte. Na okna in vrata namestite mrežo proti komarjem, zvečer ugašajte luči, pomagate si lahko tudi z vrtnim ognjem, dišečimi svečami,… Mesto vboda si namažite s kakšno protivnetno oz. hladilno kremo ali z eteričnim oljem sivke.

Nekatere rastline pa s svojim vonjem odganjajo komarje. Več o njih si preberite v članku > KLIKNITE TUKAJ

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.