Skip to main content
  • tekstilni molji

Kako se zaščititi pred tekstilnimi molji?

Če se vaši najljubši srajci ali na skoraj novem puloverju nenadoma pojavijo luknje, potem so vas obiskali tekstilni molji. Molji so žuželke, ki spadajo v družino metuljev, njihove ličinke pa se med drugim prehranjujejo z volno, krznom, perjem, svilo, usnjem. Napadajo tudi oblačila iz sintetike, vendar le če so umazana s hrano ali so na njih ostanki znoja. Tako odrasle živali, kot ličinke se izogibajo svetlobi in se zadržujejo v temnih, skritih kotičkih, zato jih težko odkrijemo pravočasno.

Samica med niti tekstilnih izdelkov izleže od 100 do 200 jajčec, iz katerih se približno po dveh tednih izležejo ličinke. Te se večkrat levijo in po treh mesecih razvijejo v odrasle molje.

Ko se Tineola bisselliella (po slovensko hišni ali suknarski molj), najbolj pogosta vrsta med tekstilnimi molji loti vaše garderobe, vas zagotovo popade bes in slaba volja. Ne samo vam tudi moljev so zelo všeč oblačila iz naravnih materialov kot so: bombaž, usnje, perje in krzno.

Vendar jim včasih oblačila niso dovolj in se lotijo tudi preprog, kavčev ali zaves. Ličinke moljev so zelo požrešne in na njihovem jedilniku se znajdejo številni naravni živalski materiali. Razlog temu je, da vsebujejo keratin, beljakovino, ki jo ličinke potrebujejo za rast. Lotijo se tudi mešanih materialov, ki vsebujejo volno ali druge naravne materiale. Če mešana tkanina vsebuje vsaj 20% prave volne, že postane zanimiva za molje.

V naravi ti molji živijo v gnezdih ptic. Ličinkam je tako zagotovljena ustrezna količina keratina, saj se nahaja v perju ptic.

  • Tekstilne molje pa lahko pogosto prinesete domov kar sami, ob nakupu stare preproge ali rabljenega oblazinjenega pohištva. Pogosto jih lahko zanesemo domov tudi z embalažnim materialom: les, pena, lesna volna.

Odrasli metulji ne predstavljajo nevarnosti, saj imajo zakrnel ustni organ in se ne morejo več prehranjevati. Metulji živijo približno 18 dni. Nevarne so le njihove ličinke.


Preberite več o Moljih v stanovanju 


Če ne želimo imeti »preluknjanih« oblačil, je potrebno preprečiti, da se molji naselijo v naše domove. Oblačila, ki jih že dolgo nismo nosili, je potrebno prezračiti in skrtačiti, umazana oblačila pa očistiti preden jih damo v omaro.

Kaj storimo, če na oblačilih odkrijemo poškodbe:

  • Temeljito preglejte vsa oblačila in druge tekstilije, zlasti tiste, ki vsebujejo živalske materiale.
  • Preglejte tudi omare ali predalnike. Ličinke in njihove ostanke lahko najdete neposredno na oblačilih v temnih kotih omare ali kavča. Preglejte tudi preproge in jih pri pregledu obrnite.
  • Feromonske vabe Nexa Lotte za tekstilne molje, delujejo na samčke moljev. Vsebujejo spolni atraktant, ki privlači samo moške metuljčke, ki se nato prilepijo na lepljivo podlago. Samičk in ličink na feromonsko vabo žal ne boste ujeli, pa vendar je uporaba teh vab idealna za preprečevanje nadaljnega razmnoževanja in nadaljnih poškodb oblačil.
molji v tekstilu molji v tekstilu

Pri zaščiti pred tekstilnimi molji je boljša preventiva, kot kurativa, zato v omare nastavite SUBSTRAL Nexa Lotte feromonsko vabo za molje v tekstilu.

Vaba za molje je brez vonja in ne vsebuje insekticidov.

  • Postavite jo v sobo ali omaro, v kateri so tkanine iz naravnih materialov kot so npr.: volnene preproge, oblazinjeno pohištvo, zavese, oblačila…
  • Vabo postavite na temno mesto, kjer ni prepiha, lahko jo tudi pritrdite s pomočjo lepilnega traku, vendar ne v bližino vrat, oken, zračnikov, luči ipd.

Tekstilni molji- vaba za molje

Najboljše rezultate dosežete, če vabo nastavite na višini 1,70 – 2,50 m. Vaba vsebuje feromone, ki jih oddajajo samičke moljev ob parjenju in z njimi privabljajo moške metuljčke, ki se prilepijo na lepljivo ploščo. Tako samčki ne morejo oploditi samičk in razmnoževalni krog se prekine.

ŠE 2 NASVETA: 

  • V 1 sobi uporabite samo 1 vabo (1 vaba zadostuje za prostor velik 30 m2).
  • Vsakih 14 dni kontrolirajte ulov metuljčkov. Poškodovano in napadeno tkanino čim hitreje operite ali očistite. Vabo zamenjajte, ko je površina ploščice polna oz. po 3 mesecih.