Skip to main content

Sobne rastline izboljšajo počutje v prostoru

Nasvet je napisala agronominja Loreta Vlahović

Si želite tudi vi ustvariti zeleno domačo oazo? Tudi če ste čisti začetnik, je rešitev precej preprosta. Potrebno je le veliko navdušenja, ljubezni ter nekaj znanja in časa.

Zelenje poživi vsak prostor, rastline pomagajo zmanjšati stres in čistiti  zrak v zaprtih prostorih. In ni dvoma, da naredijo vaš prostor, ne glede na velikost in videz, bolj prijeten.

Rešitev obstaja za vsak prostor. Lahko izberete zelene rastline, cvetoče ali obešanke.

Pogoji za rast

Najbolj pomembno je rastlinam zagotoviti ustrezne rastne razmere ter izbrati pravo rastlino za pravo mesto.

Temperatura prostora za sobne rastline

Večina rastlin  bo v zaprtem prostoru dobro uspevala na temperaturah med 16 in 24 stopinj. Temperature nižje od 10 stopinj bodo prenesle le redke in za kratek čas. Višje temperature, sploh ob suhem zraku, lahko povzročijo izsuševanje in pojav pršic.

Mnoge sobne rastline izhajajo iz tropskih deževnih gozdov in za rast potrebujejo večjo zračno vlago in stalno vlažna tla, vendar ne direktne svetlobe. Prenesle bodo tudi nekaj nižje temperature.

Druge, ki so doma v puščavah ali sušnih območjih kot so sukulente in kakteje, bodo uspevale pri višjih temperaturah  in manjši zračni vlagi, tudi pri  direktni svetlobi.

Problem suhega zraka najbolj občutijo rastline s tanjšimi, nežnimi listi. Fikusi z drobnimi listi so izjemno občutljivi na prepih in hladen zrak in radi odvržejo liste, a se z novo rastjo tudi ponovno obrastejo. Rastline z debelejšimi in mesnatimi listi (voščenka, gumovec ipd) bodo  lažje prenesle vročino in sušo, pa tudi škodljivci jih redkeje napadejo. 

Rastline, ki niso zahtevne za vzgojo

Ozelenitev začnite z rastlinami, ki imajo skromne zahteve po oskrbi.

Začnite z naslednjimi rastlinami:

 • zlati potos,
 • sanseverije,
 • spatifil,
 • pajkovke,
 • tradeskancije,
 • monstera,
 • sukulente
 • kakteje.

Le te ne bodo zamerile če boste neredni pri zalivanju, ali bodo kdaj imele malo svetlobe.

Hvaležne in zelo odporne so tudi kakteje in sukulente. Lahko jih postavite, kar na okensko polico.

Ko dobite občutek koliko zalivati in kako oskrbovati  enostavne lončnice, lahko v zbirko vnesete zahtevnejše lončnice in  vedno bolj priljubljene nove kultivarje.

V ospredju priljubljenosti so monstere, fikusi, filodendroni,  sanseverije, peperomije, marante, fikusi, zamije, kalateje, alokazije.

Kako zagotoviti dovolj zračne vlage

Večina navedenih potrebuje veliko zračne vlage. 

 1. Tako, da rastline s podobnimi zahtevami postavite v skupine in jim tako ustvarite domače rastno okolje. Skupina zagotavlja rastlinam ugodnejšo mikroklimo.
 2. Lahko med rastline postavite meglilnik.
 3. Rastline redno pršite po listih. Nikoli ne pršite rastlin z dlakavimi listi in po cvetovih.
 4. Vsaj enkrat tedensko rastline v celoti stuširajte, poleti pa postavite na dež.

Sušenje konic listov je največkrat  prvi pokazatelj presuhega zraka. Kalateje, monstere, alokazije  in singonije bodo imele lepe zelene liste le ob dovolj visoki zračni vlagi. Zato jih postavite skupaj na mesto z indirektno svetlobo.

Sobne rastline, novosti v ponudbi 

V zadnjih letih v ospredje prihajajo nove rastline. Lahko pa izbirate tudi med množico novih sort že znanih rastlin.

Listi tipa variegata

Izredno priljubljene sorte z listi tipa variegata kjer so listi delno beli, zaradi redkosti  dosegajo vrtoglave vrednosti. In zato so toliko bolj dragocene. 

V osnovi imajo podobne zahteve kot osnovna rastlina, vendar so bolj občutljive na pomankanje zračne vlage in svetlobe. Kjer bo premalo svetlobe bodo svetle lise na listih manjše, prevladala bo zelena barva. Ob direktni svetlobi listi lahko postanejo  bledikasti in kontrasti manj izraziti.

Novitete:

Rastline z delno belo obarvanimi listi kot so  Monstera ‘Thai constalation’ in ‘Albo longiana’, pa Alocasia ‘Dragon scale’ in ‘Silver’ , pa Anthurium ‘ Magnificum’  in clarivinerum čudovito dopolnijo zbirko zelenih rastlin.

Filodenroni in monstere se v tropskem gozdu vzpenjajo  po drugih rastlinah zato je najbolje če jim  priskrbite oporo v obliki z mahovim ovitih palic.  

Izbor filodendronov je neverjetno pester: verucosum, xanadu, ilsemanii, melonodrosum, gloriosumVsak ima malo drugačne liste.

Največkrat so listi srčaste oblike in enobarvni v različnih odtenkih zelene pa vse do skoraj črne barve.

Vrste z večjimi listi  kot  xanadu in bipinatifidum imajo robove nacepljene, listi pa v naravnem okolju in dobrih rastnih pogojih lahko zrastejo več kot meter veliki.

Oblikovanje prostora z rastlinami

Že pri izbiri rastlin razmišljajte, da rastline rastejo in potrebujejo prostor, ki naj bo dovolj velik, da se svobodno širijo  in zrak okrog njih normalno cirkulira. 

Velike rastline

Velike drevesaste lončnice kot so fikusi, palme in  juke  postavite samostojno. V majhnih prostorih  naj bo največ ena. Pod ozke dracene in juke lahko postavite košate kalateje ali aglaoneme. Gigantske monstere so najlepše  same. Manjše  sorte monstere kot so M. addonsoni in obliqua postavite skupaj v skupine, da bo tudi vzdrževanje lažje.

Majhne lončnice

Majhne  lončnice postavite v skupine enakih ali postavite skupaj različne oblike in listne strukture rastlin. Rastline z velikimi zelenimi listi so odlično ozadje za rastline z majhnimi barvitimi listi.

Več elegance boste dosegli z grupiranjem rastlin po barvnih odtenkih.

Rastline s sivkastim odtenkom

Skupaj postavite rastline s sivkastim odtenkom kot sta aglaonema  in fitonija, ali s črnimi listi kot sta filodendron ‘Black Prince’ in zamija sorte ‘Raven’. Lahko izberete  vijolično kombinacijo kalateje, vijolične ginure in tribarvne dracene .

Stene in police

Stene in police, izpostavljene svetlobi ozelenite s plezavkami  in obešankami. Z obešankami čudovito omehčate  tudi vogale pohištva ali jih obesite  nad oknom namesto zaves.

Med obešankami so najbolj priljubljeni zlati potos, peperomije, drobnolistne cereopegije, pisanolistne marante. Za izpostavljeno sončno mesto izberite viseče kaktuse in sukulente.

Južna ali zahodna stran

Kakteje in sukulente  imajo radi suho in vroče ozračje zato jih postavite v skupine na južno ali zahodno sončno stran.  Poskrbite, da bodo rastline v cvetličnih lončkih stabilne. Lončki  z širokim dnom in iz težjih materialov so prava izbira.

Kuhinja in kopalnica

Kuhinja in kopalnica, kjer je ponavadi več zračne vlage, so odlični prostori za orhideje in praproti.

Nega in oskrba sobnih rastlin

Substrat

Za dobro rast in razvoj  rastline v lončkih potrebujejo odličen sadilni substrat in dovolj hranil.

Substrat  mora rastlinam nuditi dovolj opore ter pogoje za dobro črpanje vlage in hranil.

Sobne rastline posadite v šotnato zemljo bogato s hranili, ki nudi najboljše pogoje za rast zelenim in cvetočim lončnicam.

Nasvet

 • Nad  luknje v sadilnem loncu nasujte od 1 do 5 cm  glinenega granulata, črepinj ali proda, da preprečite zastajanje vode.
 • Odvečno vodo v podstavku in okrasnem lončku vedno odstranite.  
 • Kupljene rastline so največkrat gojene v čisti šoti in imajo natančno dozirano vodo in hranila. Za domačo oskrbo bo zato dobro, da kupljenim rastlinam dodate  substrat, ali jih presadite v novega.

Gnojenje

V rastnem obdobju  gnojite vsaka 2 tedna z gnojili  z veliko vsebnostjo  osnovnih hranil in tudi mikroelementov.

Bujno rastoče rastline na svetlem mestu lahko gnojite tudi pogosteje.  Redkeje  gnojite počasi rastoče rastline ter tiste ki imajo malo svetlobe za rast.

Kadar se hranilne snovi ne izkoristijo, pride do prenasičenosti  in zasoljevanja tal, kar ovira rast rastlin. Nikoli ne gnojite po suhi koreninski grudi, temveč rastline najprej  zalijte in potem še pognojite.

Tekoče gnojilo za sobne in balkonske rastline Substral Performance Organics iz 100% naravnih sestavin poskrbi za uravnoteženo prehrano in daje rastlinam moč in vitalnost.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.