Skip to main content

Škodljivec na poru- porova zavrtalka

Porova zavrtalka je najpogostejša škodljivka čebulnic pri nas. Poleg pora napada tudi čebulo, česen, šalotko in drobnjak. Velike škode predvsem na čebuli in na poru so se začele pojavljati pred približno tridesetimi leti.

Muha, ličinka, buba

Muha je velika od 4-5 mm in ima dva rodova na leto. Telo je črno sive barve, boki na zadku pa so rumeni. V toplih letih in na Primorskem začne prvi rod letati že ob koncu marca, drugje nekoliko kasneje. Muhe lahko letajo mesec dni, tako da jih v hladnejših področjih opazimo tudi še v maju.

Samice se na začetku prehranjujejo na listih čebule, pora in na drugih vrstah čebulnic, kamor kasneje odložijo jajčeca. Po nekaj dneh se izležejo ličinke (žerke), ki po listih vrtajo rove in se premikajo navzdol po rastlini. Žerke so umazano bele barve, dolge od 5 do 8 mm. Pojavljajo se od sredine aprila do konca maja in se nato zabubijo (sredina maja – začetek junija).

Bube so sodčkaste oblike, rdeče rjave do temno rjave barve, dolge 3 – 4 mm.

Drugi rod se pri nas pojavi ob koncu avgusta in letajo do oktobra, lahko še celo do sredine novembra. Ličinke drugega roda se nato razvijejo do konca novembra, ko se zabubijo in v stadiju bube preživijo zimo.

Ste opazili bele pike na poru?

Napadene rastline so manjše, pridelek je slabše kakovosti. Da je rastlina napadena, opazimo, ko se na listih pojavijo drobne bele pike, ki so razporejene v vrsto. Te poškodbe naredijo muhe med hranjenjem, preden odložijo jajčeca. Žerke porove zavrtalke nikoli ne napadejo srčnih listov. Listi na napadeni čebuli se pričnejo zvijati in polegati, rumeneti ter se sušijo.

Na česnu poškodbe niso tako izrazite, kot pri čebuli so pa podobne. Pri poru poškodb, ki jih povzročata 1. in 2. generacija v času rasti niti ne opazimo, šele med spravilom, pri čiščenju stebel opazimo rove.

Škoda, ki jih lahko povzroči porova zavrtalka je lahko zelo velika. Poleg poškodb, ki jih povzročijo žerke, se lahko na poškodovanih rastlinah pojavi še gniloba. Škoda, ki nastane zaradi gnitja je pogosto večja kot škoda, ki jo povzročijo žerke.

Preventivni ukrepi za preprečevanje škode

  • prekrivanje čebulnic z vrtnarsko kopreno ali protiinsektno mrežo. Namestiti jih moramo tako, ko opazimo da muhe letajo (še preden odložijo jajčeca).
  • pregledovanje rastlin in opazovanje listov (iščemo niz belih pik na listih).
  • napadu se lahko izognemo tudi s kasnejšim sajenjem ali mešanimi posevki (npr. por in korenje).
  • napadene in poškodovane rastline odstranjujemo in jih uničimo. Ne pustimo jih na gredi, niti jih ne kompostiramo, saj s tem omogočimo nadaljnji razvoj škodljivca.
  • uporabljamo sredstva za krepitev rastlin, ki imajo tudi odvračalni učinek. 
  • nastavimo rumene lepljive plošče in tako spremljamo nalet. Po končanem letu plošče odstranimo.

Porovo zavrtalko lahko zatiramo tudi kemično, s sistemičnimi insekticidi, ki jih uporabimo 7-10 dni po začetku naleta.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.