Skip to main content

Škodljivci in bolezni vrtnic

Vrtnice že dolga leta spadajo med najbolj priljubljene rastline na vrtu in zasluženo nosijo naziv »kraljice rož«. Razlog tega zagotovo leži v njihovi vsestranski uporabnosti in neverjetno širokem izboru sort (danes je poznanih več kot 25.000 sort vrtnic). Poleg tega vrtnice cvetijo celo poletje in nas tako razveseljujejo s cvetovi številnih barv, nekatere pa tudi z opojno dišečimi cvetovi.

Da bi se tudi mi veselili številnih cvetov pa moramo za kraljico rož ustrezno poskrbeti. S pravilno spomladansko nego, kot je obrezovanje, gnojenje in zastiranje lahko veliko pripomoremo k zdravi rasti vrtnic. Poleti pa moramo biti pozorni na zalivanje, redno odstranjevanje ovenelih cvetov ter na pojav škodljivcev ali bolezni.

Takoj ko cvet oveni, ga je potrebno odstraniti. S tem ne samo da spodbudimo nastanek novih cvetov, ampak tudi preprečujemo razvoj bolezni in škodljivcev.

Na vrtnicah se radi pojavijo tudi različni škodljivci, na kar moramo bit še posebej pozorni. Kajti rastline, ki so zaradi napada škodljivcev oslabljene so lahka tarča tudi za številne glive, ki povzročajo bolezni. Na vrtnicah se najpogosteje pojavljajo listne uši, pršice in vrtnična zavijalka.

Listna uš (Aphidina)

Listne uši sesajo rastlinske sokove in zato napadajo mlade in mehke dele rastlin (liste, mlade poganjke, cvetne popke). Njihovo sesanje povzroči zvijanje listov in slabi celotno rastlino. Ker listne uši izločajo medeno roso, ki je lepljiva se na njo kasneje lahko naselijo tudi glivic, ki povzročajo črno sajavost. List tako izgubi svojo funkcionalnost in lepoto. Medeno roso imajo rade tudi mravlje, ki skrbijo za listne uši in jih celo branijo pred sovražniki. Pojav mravelj na vrtnicah je zagotovo znak prisotnosti listnih uši.

Navadna pršica (Tetranychus urticae)

Imenujejo jo tudi rdeči pajek. Pršice se pojavljajo predvsem v suhih in vročih poletjih. Tudi pršice sesajo sokove iz listov in pri tem puščajo  za seboj tanko pajčevino. Na listih lahko poleg pajčevine opazimo tudi poškodbe na listih (mesto vboda je svetlejše), ki se nato posušijo, dobijo bakreno barvo in predčasno odpadejo. Pršice je težje odkriti kot listne uši, ker so skrite pod listi.

Vrtnična zavijalka (Blennocampa pusila)

Gosenice vrtnične zavijalke so svetlo zelene barve in se prehranjujejo na listih. Liste objedajo od znotraj zato se ti zvijejo in hitreje odpadejo.

Zlata minica (Cetonia aurata)

Hrošči so kovinsko zelene barve in jih najdemo povsod. Če jih je veliko, z objedanjem popolnoma uničijo cvetove. Zanimivo je, da jih privlačijo predvsem sorte, ki imajo svetle cvetove. Proti njim se borimo z obiranjem in ne s škropljenjem.

Listni zavrtači

So majhni metulji. Največ težav povzročajo njihove ličinke z vrtanjem po listni sredici. Na napadenih listih opazimo bele rove.

Poleg teh najbolj pogostih škodljivcev pa se poleti na vrtnicah pojavijo tudi različen bolezni: šipkova pepelovka ali pepelasta plesen vrtnic, šipkova ali vrtnična rja ter črna listna pegavost vrtnic, siva plesen in vrtnična peronospora.

Pepelasta plesen na vrtnicah (Spaherotheca pannosa)

Na listih, listnih in cvetnih pecljih se pojavi bela mokasta obloga, ki se hitro širi. Prevleka se pojavi tako na zgornji kot tudi na spodnji strani listov. Posebej hitro se napad širi v suhem in toplem vremenu. Listi in poganjki se zvijajo, kasneje porjavijo in predčasno odpadejo.

Rja na vrtnicah (Phragmidium mucronatum)

Na zgornji strani listov opazimo rumene madeže v velikosti bucikine glavice, medtem ko se na spodnji strani listov pojavijo značilna oranžna trosišča, ki kasneje postanejo črne barve. Listi nato porumenijo in odpadejo.

Črna listna pegavost vrtnic (Diplocarpon rosae)

na listih se pojavijo značilne črno vijolične pege. Napadeni listi porumenijo predčasno odpadejo. Ob močnem napadu še pred zaključkom poletja.

Siva plesen (Botritys cinerea)

Se najprej pokaže na cvetovih belih vrtnic. Na cvetovih nastanejo rdečkaste ali rdeče pege, ki rastejo. Bolezen najhitreje opazimo na sortah, ki imajo svetle cvetove (bele, rumene, rožnate). Bolezen se prenaša iz že odcvetelih cvetov na mlade cvetove, zato je pomembno, da stare cvetove redno odstranjujemo. Iz cvetov se bolezen lahko razširi na mehke dele poganjkov, na katerih se pojavi plesniva prevleka. Pri sortah, ki so zelo občutljive se okuženi popki ne odprejo. Pojavlja se lahko preko celega leta, še posebej v mokrem in vlažnem vremenu.

Vrtnična peronospora (Peronospora sparsa)

Če na zgornji strani listov opazimo rdečkaste ali rjavkaste liste lahko posumimo na vrtnično peronosporo. Na spodnji strani listov pod lismi lahko opazimo plesnivo prevleko. Če je napad hud listi ovenijo in odpadejo. Iz okuženih popkov se razvijejo deformirani cvetovi, bolezen pa lahko napreduje tudi na poganjke, ki pordečijo in kasneje odpadejo. Pojavlja se predvsem v vlažnih letih.

Škodljivci na vrtnicah

Včasih so vsi naši napori zaman, ponagaja nam lahko tudi vreme in na naših vrtnicah se pojavijo nezaželeni gostje. Kaj storiti?

Prava izbira je Celaflor Careo razpršilo v 750 ml plastenki. Deluje tako proti sesajočim (uši), kot grizočim (vrtnična zavijalka) škodljivcem. Poleg dotikalnega ima tudi sistemično delovanje, zaradi dodanih mineralnih olj pa deluje tudi na jajčeca in ličinke.

Tudi pri rastlinskih boleznih velja reklo: »bolje preventiva kot kurativa«. Zato moramo vse okuženo listje odstraniti in uničiti (najbolje sežgati), prav tako moramo jeseni vse odpadle liste odstraniti. Trosi gliv, ki povzročajo bolezni, prezimijo v odpadlem okuženem listju. Tako bomo zmanjšali možnost pojava bolezni v naslednjem letu.

Ob pojavu katerekoli bolezni, vrtnice čim prej poškropimo s pripravkom Celaflor Saprol proti bolezni vrtnic. Celaflor Saprol ima sistemično in kurativno delovanje, kar pomeni, da lahko ozdravi začeto okužbo. Škropljenja si morajo slediti v 10-14 dnevnem razmaku, pripravek pa lahko uporabimo do 6x na leto.

Za zaščito vrtnic lahko uporabite tudi druge naše izdelke kot so Celaflor Careo koncentrat in Celaflor Combi  koncentrat.

Če vrtnice uporabljate v kulinariki, vam za zaščito pred škodljivci priporočamo uporabo enega od naravnih pripravkov iz naše ponudbe.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.