Skip to main content

Tulipani in druge spomladi cvetoče čebulnice in gomoljnice

Če želimo spomladi uživati se je za nakup in saditev potrebno odločiti že jeseni. Ob nakupu čebulnic in gomoljnic bodite pazljivi. Izberite samo zdrave čebulice, te so čvrste in ne mehke na otip. Brez skrbi jih narahlo stisnite in preverite, če so res zdrave. Ne smejo biti poškodovane ali celo plesnive in morajo biti so povsem speče. Pomembna je tudi debelina. Debela čebulica ima več rezervne hrane in bo bolj bogato cvetela.

Okrasne čebulnice posadite v dobro odcedna, najbolje rahlo peščena tla. Važno je, da tal pred sajenjem ne pognojite s svežim gnojem! Svež gnoj čebulice poškoduje. Tla kamor boste sadili obogatite z zrelim kompostom, če nimate domačega si pomagajte s kupljenim.

Za izdelavo kvalitetnega domačega komposta oz. za pospeševanje procesa kompostiranja vam priporočamo, da uporabite Substral Naturen kompost aktivator. Izčrpanim tlom pa lahko dodate organsko gnojilo kot je npr. Substral Naturen konjski gnoj v peletih. Organska gnojila zagotavljajo izboljšujejo lastnosti tal in spodbujajo življenje v tleh. So okolju prijazna in ne povzročajo ožigov.

Gredo oz. prostor za sajenje si pripravite vnaprej, kakšna 2 tedna pred sajenjem, seveda če je to mogoče. Še prej naredite zasaditveni načrt. V težjih tleh poskrbite za drenažo, dovolj je že droben pesek, ki ga nasujemo pod čebulico. Nikakor pa ne sme na mestu, kamor boste posadili čebulice, zastajati voda, saj vam bodo lahko že po prvem večjem deževju zgnile. V takem primeru si pomagate tako, da prsti primešate grob pesek ali pa na dno jamice nasujete dobra dva centimetra debelo plast grobega peska. Tudi kasneje je priporočljivo vsakih nekaj let dodati mivko, da bo zemlja bolj prepustna.

Čebulnice sadite v globino, ki je označena na ovitku, upoštevati je potrebno tudi velikost čebulice. Globina sajenja naj bo dva do trikrat tolikšna kot je debelina čebulice.

Globina sajenja naj bo dva do trikrat tolikšna kot je debelina čebulice. V težja tla jih sadimo nekoliko plitveje, v lažja tla pa globje. Večje čebule sadimo približno 15-20 cm, manjše pa 5 -10 cm globoko. Medsebojne razdalje so različne, ne sadimo pretesno skupaj, držimo se navodil. Najlepše so posajene v večjih skupinah, kombinirane po barvah in velikosti, različne vrste kombinirane tako, da imamo gredo cvetočo čim dlje.

Mesto, primerno za sajenje čebulic, je vsak prazen prostor v vrtu; med listopadnim grmovjem, ob iglavcih, pod drevesi, med trajnicami, ki bodo odgnale pozneje, v skalnjak, ob žive meje, na prazne grede, kamor sadimo poletne enoletnice, med vrtnice, ob robove gred v zelenjavnem vrtu.

Za manjši vrt, teraso, ob vhodih, na balkonih, si posadite čebulnice v večje posode ali korita. Primerne so nižje čebulnice npr. botanični tulipani, krokusi, nizke narcise, hrušice, hijacinte in druge. Tudi pri tem načinu upoštevajte globino sajenja. Debele čebulice posadimo globlje, drobne pa bolj plitko.

Cvetoče čebulnice, če bi radi uživali v njihovih cvetovih, lahko posadite tudi pozimi. Med veliko izbiro čebulnic za gojitev v notranjih prostorih se lahko odločite za hijacinte, narcise, tulipane, krokuse in vitezove zvezde (amarilis).

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.