Skip to main content

Sajenje sadnega drevja

Jesen (pozna jesen) je najbolj primeren čas za sajenje sadnega drevja. Rastline, posajene jeseni, se do spomladi dobro ukoreninijo nato pa začnejo z rastjo.

Pred sajenjem si pripravimo orodje (lopata, sadjarske škarje) in drug material (gnojilo, zemlja), ki ga bomo potrebovali. Ne smemo pozabiti na kol za oporo, mrežo proti voluharjem ter vrvico.

Sadike

Na voljo imamo sadike z golimi koreninami in sadike, ki so že posajene v loncih. Sadike z golimi koreninami sadimo jeseni, ko jim odpade listje oz. spomladi preden vzbrstijo. Sadike v loncih, ki že imajo koreninsko grudo lahko sadimo preko cele rastne sezone.

1.KORAK

Najprej izkopljemo sadilno jamo. Če imamo zbito ilovnato zemljo je sadilno jamo je najbolje izkopati tik pred sajenjem, da se zemlja preveč ne izsuši (korenine se potem težje prebijajo skozi zemljo). V primeru, da imate lažjo, bolj rahlo zemljo pa lahko sadilno jamo izkopljete vsaj teden ali dva pred sajenjem.

Izkopana sadilna jama naj bo globoka 40 – 60 cm, širina pa je odvisna od vrste drevesa in podlage ter znaša od 50 cm – 1,5 m.

Ob izkopu ločimo travno rušo (če obstaja), zgornji sloj zemlje, ki ji pravimo živica in spodnji del zemlje (mrtvico). Živica je debela okrog 20 cm, je bogata z organskimi snovmi in vsebuje veliko hranil in mikroorganizmov, zato z njo oblikujemo en kup. Na drugi kup damo preostalo zemljo.

2.KORAK

Dno jame dobro prerahljamo, nato pa ga zasujemo z obrnjeno travno rušo in živico, ki jo na sredini jame oblikujemo v stožec. Na ta stožec postavimo sadiko, razporedimo korenine in jih prekrijemo z zemljo (živico).

4.KORAK

Med zasipavanjem sadiko nekajkrat stresemo, da se zemlja enakomerno razporedi med korenine. Ob robu sadilne jame potresemo mineralno ali organsko gnojilo (tako da korenine ne pridejo z njim v stik), jamo pa zasujemo s preostalo zemljo. Uporabimo sadjarsko mineralno gnojilo, ki vsebuje manj dušika ali ustrezno organsko gnojilo.

4. KORAK

Kol za oporo postavimo približno 10 cm stran od sadike (na južno stran), nato pa nanj z vrvico, v obliki osmice privežemo sadiko (rahlo privežemo). Na koncu zemljo rahlo potlačimo in posajeno sadiko izdatno zalijemo.

Na območjih, kjer se pojavlja voluhar, moramo sadiko pred njim zaščititi. Zato na dno sadilne jame postavimo mrežo, v njej naredimo stožec in posadimo sadiko, kot je že opisano zgoraj. Pri tem moramo paziti, da je mreža vsaj 10 cm nad površino tal . Na koncu mrežo zadrgnemo.

Kalež

Sadiki pred sajenjem odstranimo poškodovane korenine in jo namočimo v kalež, ki ga pripravimo (če nimamo hlevskega gnoja) iz vode in komposta. Kot nadomestilo za kompost lahko uporabimo ustrezen rastni substrat. To storimo zato, da se zemlja bolje oprime korenin.

Sadike v loncih

Postopek sajenja sadik v loncih je skoraj enak, kot pri sajenju sadik z golimi koreninami. Pri nakupu moramo paziti, da ne kupimo sadike, ki je bila predolgo v loncu, saj se take sadike slabo ukoreninijo. Izberemo sadiko, z dobro razvitim koreninskim sistemom. Pri sajenju moramo paziti, da koreninska gruda ostane čim bolj cela in da ne poškodujemo korenin. Rastline, ki rastejo v loncih lahko posadimo do 2 cm globje, kot so rastle v loncu. Rastlin pred sajenjem ni potrebno namakati.

Cepilno mesto

Ne glede na izbiro sadik pa mora biti cepljeno mesto vedno vsaj najmanj 10 cm nad površino tal.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.