Skip to main content

Sajenje krompirja malo drugače

Ste vedeli da si lahko, četudi nimate vrta ali visoke grede vzgojite mlad krompirček?

Seveda lahko, potrebujete le dovolj veliko posodo. Uporabite lahko dovolj širok in globok lonec, kad, star lesen čeber, sod, lesen zaboj ali vrečo za sajenje.

Prednost takšne vzgoje je tudi v tem, da ni potrebno čakati, da se zemlja ogreje (za sajenje krompirja mora imeti zemlja okrog 10°C). Tako lahko krompir posadite bolj zgodaj in ga na prosto postavite, ko mine nevarnost pozebe.

Izbira sorte krompirja

Za sajenje izberite zgodnjo sorto krompirja, ki ima nekoliko manjše gomolje in hitro dozori. Najbolj zgodnje sorte potrebujejo le okrog 60 dni.

  • Tip A – krompir za solato. V ta tip spadajo sorte krompirja, ki se ne razkuhajo, gomolji pa so čvrsti in niso moknati. Meso je vlažno in drobnozrnato.
  • Tip B – krompir, ki je primeren za raznovrstno uporabo. Sem uvrščamo sorte s precej čvrstimi gomolji, ki niso moknati, ali pa le neznatno, s precej drobnozrnato strukturo.
  • Tip C – moknat krompir. Gomolji se srednje razkuhajo ali precej, so rahli in moknati. Meso je sorazmerno suho in dokaj grobozrnato. Običajno so te sorte krompirja namenjene za krmo in industrijsko predelavo, včasih pa tudi za prehrano ljudi. Primerne so zlasti za pripravljanje različnih vrst krompirjevega testa.
  • Tip D – krmni krompir. Sem uvrščamo sorte, ki so zelo moknate, gomolji so zelo rahli, se močno razkuhajo, meso pa je suho in grobozrnato.

Koliko zemlje potrebujete

Vsak gomolj potrebuje približno 10 litrov zemlje. Torej lahko v 40-litrski lonec posadimo do štiri rastline gomolje.

Za sajenje izberite kakovostno zemljo in ustrezno gnojilo. Priporočamo vam, da za sajenje in tudi kasneje za oskrbo, izberete izdelke iz družine Substral Naturen.

Izdelki SUBSTRAL Naturen so narejeni iz naravnih sestavin brez kemičnih dodatkov. Namenjeni so vsem, ki si želite ustvariti ekološki sadni, zelenjavni ali zeliščni vrt. V ponudbi boste našli pester izbor izdelkov, od gnojil, rastnih substratov, sredstev za krepitev rastlin in pripravkov za zaščito.

Pred sajenjem se prepričajte, da ima posoda oz. vreča odprtino za odtok odvečne vode.

Postopek sajenja 

Sam postopek sajenje je zelo enostaven.

  1. Posodo napolnite do četrtine z zemljo. 
  2. Na površino položite nakaljene krompirjeve gomolje, tako da so kalčki obrnjeni navzgor.
  3. Pokrijte jih s plastjo zemlje.
  4. Ko mlade rastline pokukajo na plan in nekoliko zrastejo (do 10 cm), zopet dodajte plast zemlje, vendar vršička ne prekrijte.
  5. Postopek ponavljajte toliko časa, da zapolnite posodo.

Gnojenje

Krompir potrebuje veliko vode in hranil, zato ga je potrebno redno zalivati in dognojevati.

Ob sajenju uporabite granulirano gnojilo Substral Performance organics gnojilo za vrt  ali Substral Naturen BIO univerzalno gnojilo za vrt.

Kasneje za dognojevanje pa uporabite tekoče gnojilo  Substral Performance organics za sadno drevje in zelenjavo ali Substral Naturen bio tekoče gnojilo za paradižnike in zelišča.

Posodo s posajenim krompirjem postavite na svetlo mesto.

Krompir je zagotovo dozorel, ko začnejo rumeneti listi in se začne sušiti steblo (cima). Rumenenje in sušenje pa je lahko tudi posledica bolezni, zato je potrebno rastline pregledovati.

Bolezni in škodljivci na krompirju

Najbolj znana je krompirjeva oz. paradižnikova plesen. To je glivična bolezen, ki okužuje obe rastlinski vrsti, zelo hitro napreduje in v kratkem času uniči celotno rastlino.

Na krompirju se lahko pojavijo tudi škodljivci. Najbolj poznan je seveda koloradski hrošč, ki leže jajčeca na spodnjo stran listov. Iz jajčec se razvijejo požrešne ličinke, ki vam lahko popolnoma uničijo pridelek.

Da to preprečite, redno pregledujte spodnjo stran krompirjevih listov in odstranite jajčeca. Sredstev za zaščito rastlin ne uporabljajte, raje v posodo posadite kakšno rastlino, ki odganja bolezni in škodljivce. Takšne rastline so npr.: ognjič, žametnica, kapucinka… Ne bodo imele samo varovalne vloge, temveč bodo s cvetenjem tudi popestrile nasad.

Pobiranje pridelka

Krompir izkopljite z rokami, saj bi ga z uporabo orodja lahko poškodovali. Lonec po uporabi očistite in razkužite, zemljo pa zavržite.

PREBERITE več o krompirju. Kliknite tukaj >

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.