Skip to main content

Sajenje in presajanje na vrtu spomladi

Piše: agronominja Loreta Vlahović

Oh, ta čarobna pomlad, ki zbuja vse čute in ljubo naravo, ki daje in daje.

Zemljica se je odtajala, lepo se segreva, ko sonce vsakodnevno sija nanjo. In pripravljena je sprejeti nova semena za novo rast. Če želim, od narave še več in dodam svoj delež v krogu rasti moram delovati zdaj. Čas je za sajenje in presajanje.

Vrtne gredice sem prerahljala in zemlji dajem, tisto  kar je najboljše, da tudi najboljše rodi.

Obogatila sem jo z rastlinskim kompostom, ki sem ga naredila iz rastlinskih ostankov pri čemer mi je pomagal Substral Naturen kompost aktivator. Dovolj je le ena pest na 3 kubične metre sestavin za kompost. Rada uporabim tudi konjski gnoj v peletih, ki je praktično brez vonja in enostaven za uporabo.

Ko sem še študirala agronomijo, smo izdelovali tople grede za vzgojo sadik iz svežega konjskega gnoja, ki smo ga na debelo nasuli v več kot pol metra globoko luknjo. Čez smo nasuli substrat, v katerem smo gojili sadike. Gnoj je oddajal toploto in ogreval substrat od spodaj in s tem pomagal, da so se sadike hitro razvijale. Tople grede smo pokrili tudi zgoraj, da toplota ni uhajala.

Sadike gojim v jajčnih platojih

Sedaj uporabljam bolj enostavno metodo in sadike gojim  v jajčnih platojih, v katere nasujem zemljo za vrtnine Substral  Naturen bio univerzalni rastni substrat in v njega potisnem semena ter skrbim za ustrezno vlažnost in toploto ter tako negujem rastlinice dokler se ne okrepijo.

Pri sajenju na vrt in visoke grede poskrbim, da moje sadike imajo najboljše možne razmere za razrast zato ob sajenju uporabim zemljo za vrtnine Substral Naturen bio substrat za visoke grede in vrt z malo šote in povsem naravnih sestavin. Primešam ga zemlji na gredicah ob pripravi tal, dodam ga sadikam zelenjave, jagod in grmovnic  ob sajenju in z njim napolnim vrhnji sloj v visokih gredah.

Zemljo za vrtnine uporabim  tudi za polnjenje korit, v katere sejem rukolo in sadim peteršilj,  listnati česen in dišavnice, da so mi ves čas na dosegu rok. Rukola raste skoraj vse leto, se sama zaseje, lepo cveti  in ves čas daje listje za ustvarjanje v kuhariji.

Posejem solato in redkvice

V tako fino pripravljeno okolje sem sedaj najprej posejala mix semen solat in redkvic, ki bodo rasle v sožitju do obiranja  sveže in okusne solate. V vrstice sem že dala tudi semena graha. Veselim se njegovega razraščanja ob razgrnjenih vejah, ki sem jih lani izrezala iz grmov.

Zakaj ne uporabim mreže?  Zato ker ne želim ostankov plastike v naravi in rada ponovno uporabim vse kar je naravnega in vračam naravi kar je njenega. Tako spoštujem naravni krog življenja.

Po setvi zalijem, lepo nežno z drobnimi kapljicami, da se semena oprimejo zemlje, a ta še vedno ostane rahla. Posejano, ponoči prekrijem z vrtno kopreno, a ob sončnem dnevu razkrijem, da se tla ogrejejo. In potem opazujem in uživam ob vzniku.

Presajanje sobnih rastlin

Tudi vse moje sobne rastline se vedno bolj nagibajo k oknu, segajo po soncu. Nekatere, kot je maranta,  potrebujejo novo moč. Utrujene so od pretoplega in suhega zraka. 

Ficus lyrata ‘Bambino’

Kot popotnico in spodbudo za potovanje sem pred 15timi leti  od sodelavca dobila v dar kipec Bude s culico. Sedaj, ko sem mu namenila novo mesto sem mu podarila družbo lirastega fikusa Ficus lyrata ‘Bambino’. 

Pa sem se lotila presajanja. Ker je maranta ‘pretegnjena’. sem v zgornji del dodala dva nova ukoreninjena potaknjenca in vse presadila v novo zemljo.

Fikus je bil v premajhnem lončku, v skoraj čisti šoti, zato sem mu ustvarila pogoje za boljšo rast. Posadila sem ga v Substral Terra magma zemljo za lončnice z dodatkom islandske lave, ki vsebuje manj šote in granulat islandske lave, ki ustvari bolj zračno okolje.

Kalanhoja Kalanchoe viridis

Zadnjič sem v loncu pred enim lokalom ob morju naletela na čudovito eksotično kalanhojo Kalanchoe viridis, ki na robovih listov naredi mini rastlinice, ki potem padejo na prst in se hitro ukoreninijo. 

Lansko pomlad sem eno mini sadiko podobne kalanhoje prinesla iz Jordanije in v pol leta je na južnem oknu zrasla več kot 70 cm. 

Ker so kalanhoje mesnate rastline, ki rastejo na soncu v bolj peščeni prsti, sem za njih uporabila Substral specialno zemljo za kakteje.

Majhne lončnice presajam kar v kuhinjskem koritu, ki ga obložim z veliko vrečo za smeti. Tako mi je enostavneje manipulirati z rastlinami, zemljo in lončki, brez skrbi, da bom imela tla umazana.

Ko presajene rastline postavim na svoje mesto, preostalo prst enostavno stresem v korito ali na vrt.

Kako zalivam in gnojim rastline

Po presajanju najprej nekaj dni zalivam čisto počasi z vodo sobne temperature, da se zemlja lepo prepoji. Gnojiti začnem šele nekaj tednov pozneje.

Lani sem prvič preizkusila  Substral Naturen Performance organics tekoče gnojilo za sobne in balkonske rastline in ta je sedaj moja prva izbira. Je iz naravnih sestavin, primeren tudi za ekološko pridelavo in brez živalskih stranskih produktov, kar mi veliko pomeni.

Gnojilo je zelo gosto in efekt delovanja je viden že v enem tednu, ko kar vidno začnejo poganjati novi listi. Tako imajo vse rastline, ki sem jih ta mesec že pognojila tudi nove liste.

Princip dam in dobim čudovito deluje tudi v tem primeru.