Skip to main content

Rastlinjakov ščitkar

Rastlinjakov ščitkar 2 mm velik, belkaste barve z mokastim, belim poprhom. Iz jajčec, se razvijejo ličinke, ki so na prvi stopnji gibljive, v drugi in tretji stopnji pa so negibljive in so pritrjene na liste. Radi imajo tople in vlažne razmere, zato jih najpogosteje najdemo v rastlinjakih in zimskih vrtovih.

Škodljiv je, ker:

  • bode liste, 
  • sesa rastlinske sokove.

Na poškodovanih listih se za tem rade naselijo glivice sajavosti poleg tega pa rastlinjakov ščitkar prenaša tudi nekatere virusne bolezni.

V Sloveniji ga najdemo največkrat v rastlinjakih in spada med najznačilnejše škodljivce. Širi se s prodajo okuženih sadik.

Hrani se več na 100 rastlinskih vrstah, tako na plevelih kot na gojenih rastlinah. Najpogosteje škodi  kumaram, paradižniku, papriki, jajčevcu, nekaterih vrstah fižola… kjer tudi povzroča največ škode.

Ličinke in odrasli osebki sesajo rastlinske sokove. Poškodovane rastline zaostajajo v rasti, rumenijo in dajo slabši pridelek.

Škodljivec ima letno 10- 12 rodov. Samička pa naenkrat odloži 50-150 jajčec.

Rastlinjakov ščitkar – zaščita

Pozorni bodite na začetni napad škodljivca. Le tega je težko odkriti, ker so vsi stadiji skriti na spodnji strani listov. Lahko si pomagate z nastavljanjem rumenih plošč. Z njimi spremljajte napad škodljivca in zaustavite začetni nalet.

Najbolj učinkovito je kemično zatiranje, pri čemer ne smete pozabiti na čakalno dobo (karenco), kar lahko precej oteži zaščito zelenjadnic.

Bolje je uporabite insekticide iz naravnih sestavin, kot je Substral Naturen naravni insekticid za sadje zelenjavo in okrasne rastline. Je brez čakalne dobe in deluje na vse stadije.

Ne zamudite ničesar.

Ostanite v stiku z nami in redno vam bomo svetovali glede oblikovanja in nege vaše zelene oaze.

Izpolnite, prosimo, spodnja polja in potrdite prijavo na e-novice.

.