Skip to main content
pelin

Recept: Leča s pelinom in cvetjem

Avtorica: dr. Katja Rebolj

Pelin v kuhinji velja za zelo aromatično zelišče. A poznamo različne vrste pelinov, ki se po užitnosti med seboj zelo razlikujejo. Morda najbolj poznan je pravi pelin, ki ga v kulinariki ne uporabljamo! Vsebuje namreč presežek tujona in je za nas nevrotoksičen in škodljiv. Iz pravega pelin pa pripravljajo svetovno znani pijači absint in pelinkovec. V zeliščarstvu je posebej poznan sladki pelin, ki pa je za uporabo v kulinariki večinoma pregrenak. Iz njega pripravljamo čaj za lajšanje želodčnih bolečin, prebavnih težav in pri zajedalcih. Pogosto ga uporabljajo tudi bolniki z rakom.

Od vseh pelinov, ki jih v Sloveniji raste vsaj 14 različnih vrst, sta v kulinariki najbolj popularna navadni pelin, Arthemisia vulgaris, in Verlotov pelin, A. verlotiorum. Noben od omenjenih ni grenak! Pravilo, ki se ga pri nabiranju držimo pri obeh, pa je tudi, da nabiramo le njune mlade liste in vrhnje poganjke. Starih listov v kulinariki ne uporabljamo, saj so manj aromatični in lahko pogrenijo.

Verlotov pelin je v Sloveniji invazivna tujerodna rastlina, zato ga pogosto načrtno odstranjujemo, da ne prizadane biodiverzitete okoliške flore in favne. Kljub uporabnosti v kulinariki, ga ne zasajamo načrtno, da ne pripomoremo k njegovi invazivnosti.

Sestavine:

  • 100 g rumene leče
  • začimbe za kuhanje stročnic proti napenjanju: šetraj, timijan, lovorjev list, strok česna
  • 30 g feta sira
  • pest orehov
  • vrhnji poganjek verlotovega pelina
  • listi za zavijanje: mehki osat in pljučnik (oboje mladi listi)
  • užitno cvetje
leča s pelinom

Priprava:

  1. Lečo namočimo za 2 uri in jo skuhamo skupaj z začimbami. Pazimo, da se ne razkuha.

  2. Leči dodamo feta sir in orehe ter vanjo na drobno zrežemo verlotov pelin. Premešamo in postrežemo kot nadev zavit v liste mehkega osata ali pljučnika. Dekoriramo s cvetjem.

  3. Tako pripravljen obrok lahko uporabimo kot popotno malico vedno kadar nas gozd posrka vase in pritegne s svojimi neprecenljivimi darovi.

pelin